Στο -1 του Μουσείου Ακρόπολης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι σήμερα, οι επισκέπτες συμπλήρωναν με τη φαντασία τους τα τμήματα της ανασκαφής, τα οποία δεν διακρίνονται μέσα από τα ανοίγματα στο δάπεδο του ισογείου του Μουσείου της Ακρόπολης. Σύντομα, όμως, θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν από κοντά τα ευρήματα του οικοπέδου Μακρυγιάννη, εμπλουτίζοντας της γνώσεις τους για το παρελθόν της Αθήνας από τα πρώτα χρόνια κατοίκησης της περιοχής έως το 1.200 μ.Χ. Προχθές το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για την οργάνωση της μόνιμης υπαίθριας έκθεσης, που θα περιλαμβάνει περίπου 1.400 κινητά ευρήματα, στο ειδικά διαμορφωμένο επίπεδο -1 του μουσείου.

Οι φάσεις της πόλης

Σύμφωνα με τα μέλη του Συμβουλίου, η έκθεση ρίχνει φως σε λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό φάσεις κατοίκησης της πόλης, όπως η μυκηναϊκή και η ρωμαϊκή. Επιπλέον, προβάλλει όψεις της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων, εστιάζοντας σε απλά, «ταπεινά» αντικείμενα, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα γλυπτά του Παρθενώνα ή τις Καρυάτιδες, ήταν όμως εξίσου απαραίτητα για τους ανθρώπους της εποχής όσο οι επιβλητικοί ναοί. Τα ευρήματα από την ανασκαφή στον χώρο ανέγερσης του μουσείου θα εκτεθούν σε τρεις χρονολογικές ενότητες, που με τη σειρά τους χωρίζονται σε 21 θεματικές υποενότητες.

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Πριν από την πόλη» θα περιλαμβάνει 81 αντικείμενα, χρονολογούμενα από το 3000 έως το 750 π.Χ. -ανάμεσα τους, κεραμική της τελικής Νεολιθικής εποχής, αλλά και το περιεχόμενο πέντε τάφων, που αποκαλύπτουν στοιχεία για τα ταφικά έθιμα της Μεσοελλαδικής, Μυκηναϊκής και Πρωτογεωμετρικής περιόδου. Η δεύτερη ενότητα μεταφέρει τον επισκέπτη από το 750 έως το 480 π.Χ. και τιτλοφορείται «Στην περιφέρεια της πόλης», αφού η περιοχή βρισκόταν έξω από τα τείχη της αρχαϊκής Αθήνας.

Τα περισσότερα από 1.100 αντικείμενα της τρίτης και μεγαλύτερης ενότητας, με τίτλο «Η ζωή στην πόλη», αναδεικνύουν την καθημερινότητα της αρχαίας γειτονιάς από τον 5ο π.Χ. αιώνα έως το 1.200 μ.Χ., εστιάζοντας σε επιμέρους θέματα, όπως η εμπορική δραστηριότητα, οι ρόλοι των φύλων, η περιποίηση του σώματος, η θρησκεία, ο φωτισμός, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που βίωσε η πόλη. Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, αντικείμενα του αρχαίου οικιακού εξοπλισμού, νομίσματα, προτομές επιφανών πολιτών και αγάλματα θεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT