Η Λ. Μενδώνη αφήνει για λίγο τα ωραία «βάσανα» του Υπουργείου και μιλάει για την Αθήνα

Η Λ. Μενδώνη αφήνει για λίγο τα ωραία «βάσανα» του Υπουργείου και μιλάει για την Αθήνα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες έχουμε ταυτίσει το πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη με τις εξελίξεις στην ανασκαφή της Αμφίπολης και το γεγονός ότι την επόμενη Τετάρτη 19 Νοεμβρίου θα μιλήσει για την Αθήνα ίσως προκαλεί κάποια εντύπωση. Αυτό για όσους δεν γνωρίζουν καλά την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς η κ. Λίνα Μενδώνη και αγαπάει πολύ την Αθήνα και έχει δώσει τις δικές της μάχες υπέρ της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας. Έτσι, από θέση υπεύθυνη και με την συσσωρευμένη γνώση πολλών ετών (είναι σίγουρα η μακροβιότερη γενική γραμματέας σε ελληνικό Υπουργείο) θα μοιραστεί μαζί μας την μεγάλη της εμπειρία σε θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην ομιλία με τίτλο «Μνήμη και πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας».

Πρόκειται για την δεύτερη διάλεξη του κύκλου ομιλιών για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY στο Ίδρυμα Κατακουζηνού (Λεωφ. Αμαλίας 4, 7.30 μ.μ.).

Η ομιλία

Τα διακριτά σημεία αναφοράς μιας πόλης, δηλαδή τα κάθε λογής φυσικά και ανθρωπογενή τοπόσημά της, είναι τα στοιχεία εκείνα, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν το αστικό τοπίο. Προσδιορίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς του. Εντέλει καθορίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη θελκτικότητά του.

Ταυτόχρονα, ως βασικά σημεία αναφοράς είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεμένα με τη ζωή της πόλης, τους ανθρώπους που την βιώνουν, την ιστορία της, τις ατομικές και συλλογικές μνήμες και την εξέλιξή της στο χώρο και στο χρόνο. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και ιδιαίτερα εκείνες, όπως η Αθήνα, που έχουν αναπτυχθεί και επεκταθεί άναρχα, με περιορισμένο ή ατελή πολεοδομικό σχεδιασμό και ασαφή ή ανύπαρκτη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Σε λίγες πόλεις, όπως στην Αθήνα, το ιστορικό παρελθόν είναι τόσο πλούσιο και η σχέση του με το παρόν, με τις ανάγκες και τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, παρουσιάζει τόσες δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά και δυνατότητες και ευκαιρίες γόνιμης και επωφελούς συνύπαρξης.

Χρηστικές πληροφορίες

Η είσοδος στις ομιλίες της CFCOMPANY είναι ελεύθερη για το κοινό με προκράτηση θέσης.

Κρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά από τις 10 Νοεμβρίου στο τηλέφωνο 2109229467, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Κρατήσεις για τις επόμενες ομιλίες θα γίνονται κάθε φορά 10 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την σελίδα της CFCOMPANY στο facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT