Απροσδόκητη συνάντηση στο «Mr Vertigo»

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο διάσημο μυθιστόρημά του «Mr Vertigo», ο εννιάχρονος Γουόλτ, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, συναντά τον Δάσκαλο Γιεχούντι, ένα μάγο που του λέει: «Αν μείνεις εδώ δεν θα βγάλεις ούτε τον χειμώνα. Ελα μαζί μου και θα σε μάθω να πετάς». Κάπως έτσι ξεκινά μια περιπέτεια που απογειώνει τους αναγνώστες στους αιθέρες.

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο για την ενηλικίωση και τη μαθητεία, αλλά κυρίως για τη μαγεία. Και όπως είπε ο ίδιος ο Οστερ στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε με τον Ηλία Μαγκλίνη στη σκηνή της Στέγης, πριν από λίγες ημέρες, το να αγαπάμε ένα βιβλίο σημαίνει ότι κουβαλάμε μέσα μας τους ήρωές του. Σαν μια φανταστική, αυστηρά προσωπική ομήγυρη που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή.

Από την Κρήτη στην Αθήνα

O έμπορος οίνου Γιάννης Σιγανός, φανατικός θαυμαστής του Οστερ, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Αποφάσισε να βαφτίσει τη νέα του κάβα στο Κολωνάκι «Mr Vertigo», τιμώντας τον αγαπημένο του ήρωα και βέβαια τον Αμερικανό συγγραφέα. Το κατάστημα, που βρίσκεται στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, πολύ κοντά στο Βρετανικό Συμβούλιο, άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό όμως που δεν περίμενε με τίποτα ο ιδιοκτήτης είναι ότι ένα μήνα αργότερα, θα εμφανιζόταν ο ίδιος ο Οστερ με σάρκα και οστά για να τον γνωρίσει από κοντά.

Ανάγνωση στην πτήση

«Αγόρασα το βιβλίο από την Αμερική, στο αεροδρόμιο, λίγο πριν από το ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα, το 2005. Το διάβασα κατά τη διάρκεια της πτήσης και έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα. Εχω ήδη μία κάβα στο Ηράκλειο Κρήτης και όταν αποφάσισα να ανοίξω και μία στην Αθήνα, τότε μου ήρθε η ιδέα να της δώσω το όνομα του βιβλίου. Και αυτό διότι ο κεντρικός άξονα έχει να κάνει με τη μαγεία, που είναι με έναν τρόπο συστατικό και της ίδιας διαδικασίας που παράγεται το κρασί. Πώς ο μούστος μέσα στο βαρέλι γίνεται οίνος, αλλά και αυτήν την αίσθηση που έχει κανείς όταν έχει καταναλώσει αλκοόλ», λέει ο Γιάννης Σιγανός στην «Κ».

«Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια, μου τηλεφώνησε ένας φίλος μου για να μου πει ότι έρχεται ο Οστερ στην Ελλάδα! Βρήκαμε τα στοιχεία του ατζέντη του και του στείλαμε ένα ευγενικό μήνυμα λέγοντας ότι θα ήταν μεγάλη μας τιμή να περάσει από το “Mr Vertigo”. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Φρόντισα όμως να μάθω σε ποιο ξενοδοχείο θα έμενε ο συγγραφέας και του έστειλα ένα καλάθι με κρασιά».

Εκπληξη

Το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση στη Στέγη, χτύπησε το τηλέφωνο του Γιάννη Σιγανού. Τον ειδοποιούσαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (που εκδίδει όλα τα βιβλία του στην Ελλάδα) ότι ο συγγραφέας θα περνούσε αυτοπροσώπως από το Κολωνάκι! «Για να μπορέσω να σταθώ στα πόδια μου από την έκπληξη ήπια δυο – τρία ποτήρια από ένα δυνατό απόσταγμα», τονίζει στην «Κ».

Ο Οστερ είχε βρει το καλάθι με τα κρασιά στο δωμάτιό του και παρά το εξαιρετικά στριμωγμένο χρονικά πρόγραμμά του, θέλησε να γνωρίσει από κοντά τον φανατικό του θαυμαστή. «Οχι μόνον ήρθε αλλά κάθισε καμιά ώρα στο κατάστημα και τα ήπιαμε παρέα. Μας είπε ότι είναι η ωραιότερη κάβα που έχει δει ποτέ και ρώτησε πολλά πράγματα. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο ζεστός, προσηνής και ανθρώπινος είναι. Να σας πω κάτι; Η προσωπικότητά του μοιάζει με τα βιβλία του. Εχει αυτήν την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που σε κάνει να καταλάβεις αμέσως πόσο σπάνιος είναι», λέει ο ιδιοκτήτης της κάβας.

Πριν φύγει ο Πολ Οστερ από το κατάστημα, τον παρακάλεσαν να τους αφήσει ένα σουβενίρ. Του έδωσαν ένα μαρκαδόρο για να υπογράψει τη βιτρίνα. «Νιώθω λίγο αμήχανος! Δεν το έχω ξανακάνει ποτέ. Μόνο βιβλία έχω υπογράψει», είπε εκείνος, αλλά τελικά έβαλε την υπογραφή του στην πρόσοψη. «Εννοείται ότι έκτοτε δεν έχουμε καθαρίσει το τζάμι και έχουμε σπάσει το κεφάλι μας να βρούμε με ποιον τρόπο θα διατηρήσουμε το αυτόγραφο για πάντα», λέει ο Σιγανός.

Συνεχίζει: «Εννοείται ότι πήγα να τον ακούσω και στη συζήτηση αργότερα. Και στη σκηνή της Στέγης εξέπεμπε την ίδια απλότητα, την ίδια ανθρωπιά. Τον εκτίμησα ακόμα περισσότερο, αυτόν τον μάγο της γραφής που έχει το χάρισμα να είναι τόσο ταπεινός και ανοιχτός».

Ο Κρητικός έχει σπουδάσει οικονομικά και αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με το εμπόριο κρασιών. «Πάντα όμως μου άρεσε το διάβασμα και δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό. Η ιστορία με τον Πολ Οστερ και τον Mr Vertigo ήταν μια μαγική σύμπτωση».

Μνήμη του σώματος

Στο «Ημερολόγιο του χειμώνα», το πιο πρόσφατο βιβλίο του με χροιά αυτοβιογραφική (επίσης από το Μεταίχμιο), ο συγγραφέας κάνει έναν απολογισμό μέσα από τη μνήμη του σώματος: τα γεύματα που έχει απολαύσει, τα αμέτρητα πουράκια που έχει καπνίσει, τα ωραία κρασιά που έχει πιει. Τι ήπιε στην κάβα; «Παλαιωμένο απόσταγμα Οίνου Παρπαρούση», μας απάντησε ο κ. Σιγανός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT