Πολυποίκιλη περιπλάνηση στο «Αιγάλεω Σίτι»

Πολυποίκιλη περιπλάνηση στο «Αιγάλεω Σίτι»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η δυναμική ενός τόπου σε έναν διεθνοποιημένο κόσμο; Μπορεί το τοπικό να μας μάθει πράγματα πέραν της δικής του γεωγραφίας, λειτουργώντας ως όχημα για την κατανόηση και άλλων ιστοριών; Με ποιους όρους μπορεί μια τοπική κοινωνία να περιγραφεί, ποια τα κατάλληλα εργαλεία αφήγησης και ο ρόλος της τέχνης; Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η locus athens, που οργανώνει αυτές τις μέρες ένα community project στις γειτονιές του Αιγάλεω, στο πλαίσιο προγράμματος του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της πόλης.

Αντί να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη έκθεση ή ένα μοναδικό event, οι επιμελήτριες Ολγα Χατζηδάκη και Μαρία-Θάλεια Καρρά προτίμησαν να απλώσουν τη δραστηριότητά τους με μια πιο αποσπασματική λογική, οργανώνοντας μια σειρά διαφορετικών δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «Αιγάλεω Σίτι».

Ετσι αυτήν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι καλούν το κοινό να γνωρίσει το αρχαιολογικό παρελθόν, τις προσφυγικές γειτονιές αλλά και το σύγχρονο αστικό τοπίο της πόλης περπατώντας. Αφετηρία του ιστορικού περιπάτου που περιλαμβάνει και ξενάγηση από την αρχαιολόγο Πόπη Παπαγγελή και άλλους ειδικούς, είναι η στάση μετρό Ελαιώνας, ενώ η κατάληξη θα είναι στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού. Αυτό το Σαββατοκύριακο επίσης οργανώνονται σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς συλλόγους (Μικρασιατών, Κρητών, Ασσυρίων) παιδικά εργαστήρια υπό τον γενικό τίτλο «Λαογραφία και Νέες Τεχνολογίες». Τέλος, την επόμενη Κυριακή 14/12 θα λάβει χώρα ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ υπό τη μορφή μιας υπαίθριας έκθεσης – ανοιχτής συζήτησης. Συγκεκριμένα οι αρχιτέκτονες Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας και Μιχάλης Ραυτόπουλος της ομάδας AREA θα εστιάσουν σε ένα ξεχωριστό συγκρότημα εργατικών κατοικιών του Αιγάλεω (ανάμεσα στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Ραιδεστού και Αττάλειας) και έπειτα από ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους, θα δημιουργήσουν μακέτες με τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αλλάξει η ποιότητα της ζωής τους.

Εκτός όλων των παραπάνω αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του «Αιγάλεω Σίτι» τρέχει ήδη στον ιστότοπο του διαδικτυακού περιοδικού popaganda ένας οδηγός πόλης για το Αιγάλεω, ενώ τους προσεχείς μήνες έχει προγραμματιστεί και η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με θέμα την πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT