Το ΕΜΠ αποκαθίσταται συνολικά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνολική αποκατάσταση όλων των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρύτανης ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας. Η χθεσινή συμφωνία των δύο ανδρών, που είχαν συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο παρουσία και του αντιδημάρχου Ανδρέα Βαρελά, ενδυναμώνει τη συνεργασία του δήμου και του ΕΜΠ και ανοίγει ένα δρόμο.

Αυτός ο δρόμος είναι μια επιλογή που εξετάζει συνολικά ζητήματα δημόσιου χώρου. Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, οι εργασίες που ξεκίνησαν στην πτέρυγα της Στουρνάρη εξελίσσονται ομαλά, με μικρές μόνο γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εκ μέρους του ΥΠΠΟ, ενώ ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια καταλήψεως πεζοδρομίου (!). Παρά ταύτα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, υπολογίζεται ότι ώς την Παρασκευή θα έχει αφαιρεθεί το πρόσφατο γκράφιτι και μετά θα αρχίσει ο καθαρισμός των παλαιότερων στρωμάτων από αφίσες και συνθήματα.

Η Βιβεχρώμ, που είχε προσφέρει τα χρώματα για την πτέρυγα της Στουρνάρη, επεκτείνει την προσφορά της για το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος, ώστε να διευκολύνει την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των εξωτερικών όψεων του ιστορικού μνημείου. Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Πολυτεχνείου είναι πολύ πιθανόν, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το βασικό σχέδιο, να μας προσφέρει ένα καθαρό (εξωτερικά) συγκρότημα, το οποίο θα συνδεθεί, ως έργο, και με την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα. Το συγκρότημα που θα καθαριστεί περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Τοσίτσα, Μπουμπουλίνας και Στουρνάρη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι η σύμπραξη Δήμου και ΕΜΠ προχωράει χωρίς να υπάρχει δέσμευση εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι θα συνδράμει αυτή την προσπάθεια. Είναι αναιμική, αν όχι ανύπαρκτη, η πολιτική θέση τού εν λόγω υπουργείου για την αναβάθμιση και προστασία του κτιριακού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου. Στα έργα καθαρισμού, που είναι τώρα σε εξέλιξη και που με τόσο κόπο έχουν βρει ένα ρυθμό, δεν υπάρχει προστασία ή εποπτεία από την Αστυνομία. Ελέχθη «ότι μόνο ένας τροχονόμος έχει διατεθεί».

Πάντως, ο Δήμος Αθηναίων δείχνει να έχει πάρει μια δυναμική θέση στα θέματα δημόσιου χώρου με αφορμή το πρόσφατο γκράφιτι. Η ανάπλαση της οδού Τοσίτσα, ένα παλαιό σχέδιο, που ήταν θέμα συζήτησης ανάμεσα στον πρώην υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ενεργοποιείται. Σε εκδοχή εκείνης της πρότασης συναινεί και ο νυν αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. Ο στόχος είναι να εξελιχθεί η Τοσίτσα σ’ έναν δημόσιο χώρο αναψυχής με βελτίωση των υποδομών και του πρασίνου και αδυναμία πρόσβασης σε οχήματα. Η πρόθεση είναι, φυσικά, θετική, αλλά θα πρέπει να απαντηθεί η εύλογη απορία και δυσπιστία της κοινής γνώμης για την περιφρούρηση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT