Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Μια δυναμική χρονιά στη σκιά της αβεβαιότητας

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Μια δυναμική χρονιά στη σκιά της αβεβαιότητας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της πολύ επιτυχημένης έκθεσης «Ιασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό», η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ο διευθυντής, Νίκος Σταμπολίδης, υποδέχθηκαν τους εκπροσώπους του Τύπου, στο ανακαινισμένο καφέ, για ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα και ανεπίσημη ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια του μουσείου.

Η χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη: μια εξαιρετική εκθεσιακή τριλογία «Ερωτας, Υγεία, Θάνατος», που άνοιξε το 2009 και απέσπασε τα πιο θετικά σχόλια από τον «δήμο και τους σοφιστές», κοινώς από τους επισκέπτες και τους επιστήμονες, βαίνει στο τέλος της. Τα δύο τελευταία της μέρη, το «Επέκεινα» και η «Ιασις» έχουν προσελκύσει περίπου 60.000 επισκέπτες μέσα σε μερικούς μήνες. Οι κατάλογοι έγιναν ανάρπαστοι και τα αφιερώματα θα είχαν διαπρέψει στο εξωτερικό. Δυστυχώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν, καθώς πρέπει να επιστρέψουν τα εκθέματα στα διάφορα μουσεία.

Το Ιδρυμα, που δεν έχει ενισχυθεί ποτέ οικονομικά από το κράτος, έχει εντείνει τις προσπάθειές του να χρηματοδοτεί όλα τα εγχειρήματά του από χορηγίες και fundraising.

«Αυτό ακριβώς δεν μας επιτρέπει αυτήν τη στιγμή να ανακοινώσουμε τις επόμενές μας εκθέσεις, καθώς θέλουμε να βεβαιωθούμε πρώτα ότι θα συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους», είπε η κ. Μαρινοπούλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η «Ιασις» κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και το 60% από αυτά εξασφαλίστηκε σε τρεις ειδικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο σε Νέα Υόρκη, Αθήνα και Λονδίνο. Σήμερα, βέβαια, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς ακόμα και μεγάλες εταιρείες διστάζουν να δώσουν έστω και μικρά ποσά, περιμένοντας να σταθεροποιηθεί το οικονομικό και πολιτικό κλίμα.

Τούτο δεν πτοεί τη δυναμική ομάδα του μουσείου, που έχει εμπλουτιστεί και με εθελοντές. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος από τη διοργάνωση των βραδιών fundraising στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα μεγάλα πλεονεκτήματα του Μουσείου Κυκλαδικής είναι και ο ακαταπόνητος Νίκος Σταμπολίδης, που έχει δώσει σειρά εξαιρετικών ομιλιών εκτός συνόρων και χρησιμοποιεί όλες τις επαφές του στον πανεπιστημιακό και επιστημονικό χώρο προς όφελος του ιδρύματος.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο στο Μουσείο, για τη σύνδεση του μινωικού και του κυκλαδικού πολιτισμού, με βάση κυκλαδίζοντα ειδώλια που βρέθηκαν στη Μεγαλόνησο. Επίσης, το 2016 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την Ιδρυση του ΜΚΤ από την Ντόλλη Γουλανδρή και τώρα σχεδιάζεται μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων.

Η φιλική κουβέντα έγινε κάτω από τις διακριτικές ακτίνες του ηλίου που διαπερνούσαν το αέρινο στέγαστρο-γλυπτό που σχεδίασε ο αρχιτέκτων, συνεργάτης του μουσείου Στέλιος Κόης, με τον προσεγμένο φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ, και το περιβάλλον πρασίνου που δημιούργησε το γραφείο +doxiadis. Ας μην ξεχάσουμε και τις εξαιρετικές γεύσεις, με έμφαση στις Κυκλάδες, από το Begnis Catering.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT