Η Καλαμάτα «βλέπει» προς την Ευρώπη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι μία από τις πολλές (δεκατρείς τον αριθμό) ελληνικές πόλεις που διεκδικούν να γίνουν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Η Καλαμάτα είναι μία από τις υποψήφιες. Χθες το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη η πόλη της Καλαμάτας, οι φορείς της και οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν αυτή την πρόταση και συγκροτούν τα μέλη και τους εθελοντές του Γραφείου Υποψηφιότητας «KALAMATA 21», μοιράστηκαν με τους δημοσιογράφους τα πρώτα τους σχέδια διεκδικώντας την πρόκρισή τους για τη 2η φάση του θεσμού στις αρχές του 2016.

Το πολύ ισχυρό χαρτί της Καλαμάτας είναι ότι το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το δεύτερο επίσης δυνατό σημείο της είναι η συστράτευση όλων των δήμων της Μεσσηνίας, όλων των φορέων και των κατοίκων της πόλης. Το τρίτο σημείο που έθιξαν τόσο ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όσο και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Γραφείου Υποψηφιότητας, Ελενα Πέγκα, είναι ότι η Καλαμάτα καθώς και όλη η Μεσσηνία διαθέτει ήδη πολλές υποδομές, άρα δεν χρειάζονται πολλές προετοιμασίες ούτε υψηλό κόστος –σε περίπου 25 εκατομμύρια υπολόγισε το ετήσιο κόστος ο δήμαρχος. Στις ήδη υπάρχουσες υποδομές (αυτοκινητόδρομος, μικρή απόσταση από Αθήνα, διεθνές αεροδρόμιο και υδατοδρόμιο από του χρόνου) και στα πολλά και εξαιρετικά μνημεία που διαθέτει η περιοχή, προστίθεται και το σπίτι του φιλέλληνα συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη. Ολη αυτή την προσπάθεια τη διευθύνει ο νεαρός αλλά έμπειρος Εκτωρ Τσατσούλης.

Παρόντες στη χθεσινή παρουσίαση μιας πρόγευσης του φακέλου υποψηφιότητας (αφού είναι φανερό ότι όλες οι υποψήφιες πόλεις κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους) ήταν και δύο άνθρωποι που έχουν κάνει γνωστή την Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη: η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που ήδη έγινε 21 ετών, και ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που έχει αναδείξει την αρχαία Μεσσήνη σε υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου. Οσο για την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας, «αντανακλάται στο σύνθημα “Kalamata Rising”, που σηματοδοτεί την πόλη που αναδύεται, ανατέλλει, ανέρχεται, κινητοποιείται, εγείρεται», είπε η Ελενα Πέγκα. Ο ανταγωνισμός σίγουρα θα είναι σκληρός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT