Η Μπιενάλε της αισιοδοξίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία Μπιενάλε της αισιοδοξίας φιλοδοξεί να εγγραφεί στη συνείδηση του κοινού η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε προχθές (23/6) στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ-HELEXPO. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους καλλιτέχνες, εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανισμών και φιλότεχνοι, έδωσε το «παρών» στην τελετή των εγκαινίων, που άνοιξαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου και η διευθύντρια της Μπιενάλε Κατερίνα Κοσκινά. Παράλληλα, στο Περίπτερο 6 εγκαινιάστηκε η κεντρική έκθεση με τίτλο «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου.

«Πρόθεση όλων μας είναι να αποτελέσει η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης μια μεγάλη γιορτή τέχνης για όλη την πόλη, που φέρνει κοντά τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο, η οποία μπορεί να δώσει τροφή για σκέψεις και για λύσεις σε προβλήματα της επικαιρότητας και της καθημερινότητάς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Τσαντσάνογλου.

Η Κατερίνα Κοσκινά επισήμανε ότι με τη φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται το τρίπτυχο αφιέρωμα στη Μεσόγειο με τον γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New». «Με μεγάλη χαρά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, είμαστε εδώ σήμερα και εγκαινιάζουμε την Μπιενάλε» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η διοργάνωση κατάφερε να προσθέσει μια ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό του πολιτισμού στη χώρα μας και ειδικότερα σ’ αυτή την πόλη που χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη πολιτιστική διαστρωμάτωση».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης Κατερίνα Γρέγου, η οποία στάθηκε στην επιλογή της να κάνει μια έκθεση εμπνευσμένη από έναν αφορισμό του Γκράμσι, γραμμένο 90 χρόνια πριν. «Θεωρώ ότι συνοψίζει πολύ καλά τη μετέωρη και αντιφάσκουσα στιγμή στην οποία βρισκόμαστε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα», είπε και επισήμανε ότι «λόγω της καθυστέρησης της τοποθέτησης Δ.Σ. στο ΚΜΣΤ, η Μπιενάλε αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και κινδύνεψε να μη γίνει. Το ότι είμαστε εδώ οφείλεται στη σκληρή δουλειά, στο πείσμα και στην απεριόριστη αισιοδοξία της πράξης που εναντιώθηκε στην απαισιοδοξία του πνεύματος, που καλλιεργεί ένα κομμάτι της ελληνικής πολιτείας. Ανάμεσα σε μια Ελλάδα που δεν λειτουργεί, υπάρχει μια Ελλάδα που λειτουργεί και αντιπροσωπεύεται εδώ σαν ένα φωτεινό παράδειγμα, από τους ανθρώπους που δούλεψαν αλτρουιστικά και ασταμάτητα για να υλοποιηθεί αυτό το έργο».

Την 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Κίνησης των 5 Μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθούν 14 εκθέσεις, εργαστήρια νέων καλλιτεχνών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT