Την πριγκίπισσα Ειρήνη την έχω «δει» δύο φορές στη ζωή μου: η πρώτη ήταν στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη τον Απρίλιο του 2008 και, έξι χρόνια μετά, στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Πολίτη «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς».
Και οι δύο εμφανίσεις της νεότερης κόρης του Παύλου και της Φρειδερίκης επιβεβαίωσαν μέσα μου αυτό που κυκλοφορούσε ευρέως ως αίσθηση ανάμεσα σε όσους τη γνώριζαν από κοντά: ότι, δηλαδή, πρόκειται για μια ξεχωριστή προσωπικότητα που επέλεξε μια πολύ πιο ιδιωτική ζωή σε σύγκριση με τα πιο διάσημα αδέλφια της, τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Την πριγκίπισσα Ειρήνη περιβάλλει ένας «μύθος»: η αγάπη της για την Ινδία, την καλή μουσική, τις τέχνες γενικότερα, σε συνδυασμό με τη συστηματική, ευλαβική περιφρούρηση της ιδιωτικής της ζωής είναι ιδιότητες που εύκολα παρεξηγούνται στην Ελλάδα.
Αλλά η πριγκίπισσα Ειρήνη ακολούθησε τον δικό της δρόμο, που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την έλξη για το πνευματικό σύμπαν των Ινδιών. Το 1986 ίδρυσε στη Μαδρίτη την οργάνωση «Κόσμος εν Αρμονία» (Mundo en Armonia), με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ένας λόγος που η πριγκίπισσα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και στο διαμέρισμά της στην πλατεία Μαβίλη και την ισπανική πρωτεύουσα (ο άλλος είναι ότι ζει εκεί η αδελφή της Σοφία, η βασίλισσα της Ισπανίας).
Το ίδρυμα, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής, έχει αναπτύξει στην Ελλάδα πυκνή κοινωφελή και φιλανθρωπική δραστηριότητας. Το χαμηλό προφίλ της πριγκίπισσας Ειρήνης έχει καταστήσει τη δράση του ιδρύματος ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό και το κοινό του Σταύρου Θεοδωράκη ένιωσε έκπληξη όταν είδε την τριτότοκη κόρη του Παύλου να συζητάει με μικρά παιδιά σε καταυλισμό Ρομά στην Πέτρου Ράλλη: σε συνεργασία με την Coca-Cola Tria Epsilon, και από το 2010, το ίδρυμα βοηθά τα παιδιά της κοινότητας των Ρομά, παρέχοντάς τους σάντουιτς και χυμούς στο 12ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Σημειώστε ακόμη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, προγράμματα σίτισης και στήριξης οικογενειών σε ανάγκη, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές υποτροφίες (Τζίνα Μπαχάουερ) κ.ά.
Στη ίδια συνέντευξή της στους «Πρωταγωνιστές» είχε αποκαλύψει ότι το μερίδιό της από την αποζημίωση για την κατάσχεση της βασιλικής περιουσίας από το ελληνικό κράτος το διέθεσε ολόκληρο για ελληνικά προγράμματα ενίσχυσης. Για να καταλήξει: «Μπορούμε να δουλεύουμε για τον κόσμο, κι έτσι συνεχίζει η Ιστορία, αλλά με άλλον τρόπο, ιδιωτικό».