Δύο χάρτες, μία πόλη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν το Google Maps ή οι άπειρες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα έχουν αλλάξει τον τρόπο γνωριμίας με μια πόλη, ο τυπωμένος χάρτης εξακολουθεί να διατηρεί τη δική του γοητεία, αρχικά ως οδηγός, πηγή πληροφορίας και στη συνέχεια ως ενθύμιο. Πόσο μάλλον όταν είναι καλαίσθητος, τυπωμένος σε ανθεκτικό χαρτί και βρίσκει πρωτότυπους τρόπους να κινήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Σε αυτή τη λογική κινείται το σετ δύο χαρτών στα αγγλικά «Αρχαία Αθήνα και Σύγχρονη Αθήνα, δύο χάρτες – μία πόλη» των εκδόσεων Ανάβαση. Ο πρώτος χάρτης αφορά την «αρχαία» Αθήνα: εκτός από τα βασικά κλασικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία, θυμίζει τη θέση των Θεμιστόκλειων τειχών (με τη βοήθεια της αρχαιολόγου Αννίτας Θεοχαράκη) και τα σημεία στα οποία είναι ακόμα ορατά, καθώς και το «ίχνος» του Ιλισσού και του Ηριδανού (με τη βοήθεια του τοπογράφου Δημήτρη Θεοδοσόπουλου).

Ο δεύτερος χάρτης αφορά τη σύγχρονη Αθήνα, υποδεικνύοντας τα κτίρια που είναι σημαντικά για την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία. Ετσι, στις επιλογές του χάρτη συνυπάρχουν η Βουλή, το Εθνικό Αρχαιολογικό και η «αθηναϊκή τριλογία» (Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία) με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο

Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Γκάζι. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής προσέφερε τις συμβουλές του για την αρτιότητα του αποτελέσματος, ενώ τις τρισδιάστατες εικόνες επιλεγμένων κτιρίων σχεδίασε η Ντέλια Ποταμιάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT