Ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η θέση νέων στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στη Γλασκώβη από την προσεχή Κυριακή, κάποιες μεγάλες χώρες δεν έχουν επιτύχει ούτε τους παλαιούς κλιματικούς στόχους.
Περί τις 200 χώρες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου ώστε να αποφευχθούν τουλάχιστον τα χειρότερα. Ωστόσο υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε όσα τέθηκαν ως υποσχέσεις και όσα λένε οι επιστήμονες ότι απαιτούνται, σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ΅.
Τέσσερις μέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών (COP26) στη σκωτσέζικη μεγαλούπολη, δεκάδες χώρες δεν έχουν ακόμη ανανεώσει τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των βλαβερών εκπομπών, όπως είναι υποχρεωμένες να κάνουν βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015.
Από τις 20 πλουσιότερες χώρες, που είναι υπεύθυνες για το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, μόνο έξι έχουν επισήμως ανεβάσει τους στόχους τους ως όφειλαν. Υπάρχουν όμως και έξι άλλες που όχι μόνο δεν έχουν αναβαθμίσει την προσπάθειά τους, αλλά δεν έχουν καν ανταποκριθεί στις παλαιότερες δεσμεύσεις τους.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες-μέλη του G20 που δεν έχουν πετύχει ούτε τους παλιούς κλιματικούς στόχους; Ένοχες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ν. Κορέα, το Μεξικό, η Αυστραλία και η Βραζιλία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Ήδη ο πλανήτης έχει σημειώσει μέση θερμοκρασιακή άνοδο 1,2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, και ο στόχος του περιορισμού της ανόδου στον 1,5 βαθμό μακροπρόθεσμα φαντάζει απολύτως ανέφικτος με βάση τις υπάρχουσες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ.
Ακόμη και οι ανανεωμένες δεσμεύσεις θα περικόψουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων κατά 7,5% έως το 2030, ενώ για την επίτευξη του στόχου θα απαιτηθεί μείωση εκπομπών κατά 55%. Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ο πλανήτης θα σημειώσει αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς, με συνέπειες τραγικές για το περιβάλλον.
Πηγή: CNN