Πυρκαγιές: Τι συμβαίνει με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα – Ποια περιοχή επιβαρύνθηκε περισσότερο

Πυρκαγιές: Τι συμβαίνει με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα – Ποια περιοχή επιβαρύνθηκε περισσότερο

«Όσοι πολίτες πρέπει να κινούνται στις πληττόμενες περιοχές, συνιστάται να φορούν απαραίτητα μάσκα υψηλής προστασίας», τονίζει στην «Κ» ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετα απ’ ό,τι ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι, τόσο η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη όσο και αυτή που ξέσπασε γύρω στις 15.00 στα Μέγαρα δεν έχουν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξήγησε στην «Κ» γιατί συμβαίνει αυτό.

Ιδού τι μας είπε:

«Αυτό που χαρακτηρίζει τη χθεσινή πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης είναι ότι οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα να υπάρξει γρήγορη διασπορά του καπνού και γενικά των ρύπων που εκπέμπονται από την καύση. Αυτή η συγκυρία ήταν μεν δυσμενής για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, όμως ταυτόχρονα επέτρεψε να καθαρίσει γρήγορα η ατμόσφαιρα και να μην παγιδευθούν οι ρύποι κοντά στην επιφάνεια

Η επίδραση των ανέμων ήταν τέτοια που τελικά ο καπνός κινήθηκε προς νότιες κατευθύνσεις. Ο θύσανος η αλλιώς η δέσμη της ρύπανσης έγινε περισσότερο αισθητός από το δίκτυο καταγραφής της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής- “ΠΑΝΑΚΕΙΑ” στη θέση μέτρησης στη Βουλιαγμένη.

»Ουσιαστικά η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα της Ανατολικής Αττικής και των Μεσογείων ξεκίνησε από χθες (19/7/2022) στις 19.00, κλιμακώθηκε τις νυχτερινές ώρες και διήρκεσε μέχρι το πρωί τις Τετάρτης. Μέσα σε αυτό το διάστημα, στη Βουλιαγμένη οι συγκεντρώσεις των λεπτών σωματιδίων PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) έφτασαν έως και τα 125 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ωριαία βάση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προτεινόμενη ημερήσια τιμή του Π.Ο.Υ είναι τα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. 

Όπως απεικονίζεται και στον διαδραστικό χάρτη του ερευνητικού δικτύου “ΠΑΝΑΚΕΙΑ” (https://airquality.gr), όπου παρουσιάζονται οι τιμές των λεπτών σωματιδίων σε 25 περιοχές της Αθήνας, σε πραγματικό χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου ήταν χθες και παραμένει και σήμερα ως τώρα εξαιρετικά καθαρό από άποψη σωματιδιακής ρύπανσης, με συγκεντρώσεις που σπάνια ξεπερνούσαν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Πυρκαγιές: Τι συμβαίνει με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα – Ποια περιοχή επιβαρύνθηκε περισσότερο-1

»Αν οι άνεμοι χθες ήταν βορειοανατολικοί/ανατολικοί, και όχι βόρειοι όπως αυτοί που επικράτησαν, το κέντρο του Λεκανοπεδίου θα δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση, ενώ τώρα παρέμεινε σχεδόν ”αλώβητο”. Μέχρι στιγμής αλώβητο παραμείνει και από την πυρκαγιά στα Μέγαρα.

Στις περιοχές όμως στις οποίες υπάρχει ενεργή πυρκαγιά, εκεί τα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων έχουν ανέλθει σε ανησυχητικά επίπεδα και επιπλέον οι χημικές ενώσεις που εκλύθηκαν και εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία. Όσοι πολίτες πρέπει να κινούνται στις πληττόμενες περιοχές, συνιστάται να φορούν απαραίτητα μάσκα υψηλής προστασίας». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT