Η P&G στηρίζει το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-pg-στηρίζει-το-πρόγραμμα-του-wwf-ελλάς-γι-562400203

Η P&G στηρίζει το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών

Προδιαγεγραμμένη Καύση – Μία μέθοδος που μπορεί να θωρακίσει τα δασικά οικοσυστήματα από τις πυρκαγιές – Ένα μίνι-οδοιπορικό στη Χίο παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές στο πεδίο.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι μια διαρκής απειλή για τα οικοσυστήματα ολόκληρου του πλανήτη, ένα πρόβλημα με διεθνείς και χρόνιες προεκτάσεις. Η Μεσόγειος δεν αποτελεί εξαίρεση. Μόνο στην Ελλάδα, μία από τις 23 χώρες της Μεσογείου, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκδηλώνονται περίπου 10.000 -μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας- εστίες πυρκαγιών υπαίθρου. 

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που θα μειώσουν την ένταση και τη διασπορά τους, οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η P&G εδώ και δύο χρόνια στηρίζει το WWF Ελλάς, με στόχο την προστασία των δασών της χώρας μας-που φιλοξενούν σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας και πολλά είδη πανίδας, μέσα από την πιλοτική εφαρμογή της προδιαγεγραμμένης καύσης.

Η P&G στηρίζει το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών-1
Φωτογραφία: Ilias Tziritis

Πρόκειται για μια μέθοδο πρόληψης, που οδηγεί στη μείωση και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης. Εφαρμόζεται ευρέως εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες του κόσμου και αποτελεί μια συμφέρουσα πρακτική από οικολογικής και οικονομικής άποψης, που αγκαλιάζεται από τις τοπικές κοινωνίες.  

Στην πράξη, μέσα από την πρακτική της προδιαγεγραμμένης καύσης, μειώνεται η συσσωρευμένη δασική καύσιμη ύλη, όπως είναι οι πυκνοί θάμνοι, και αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε πυρκαγιές μικρότερης έντασης και πιο ελεγχόμενες. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάση μας γίνονται πιο ανθεκτικά απέναντι στις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Το πρόγραμμα της προδιαγεγραμμένης καύσης ξεκίνησε πιλοτικά στο νησί της Χίου τον Ιούνιο του 2021, σε συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς, όπως είναι το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ), η Διεύθυνση Δασών Χίου και η ομάδα εθελοντικής δράσης Χίου «Όμικρον». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και ο Δήμος Χίου, στηρίζουν εμπράκτως το έργο, παρέχοντας πυροσβεστικά οχήματα και το απαραίτητο προσωπικό.

Απώτερος στόχος της σύμπραξης της P&G και του WWF Ελλάς είναι μέσα από τις στοχευμένες καύσεις σε δασικές εκτάσεις της Χίου, να γίνει η συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν το επιστημονικό προσωπικό και τους αρμόδιους φορείς να επεκτείνουν την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρακτικής σε όλα τα δάση της χώρας μας.

Η P&G στηρίζει το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών-2
Φωτογραφία: Ilias Tziritis

Η επιλογή της Χίου δεν ήταν τυχαία. Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με τις εκτενείς δασικές εκτάσεις και σημαντική ποικιλία οικοσυστημάτων, διευκολύνει τις ομάδες που εργάζονται στο πεδίο να συλλέξουν επαρκή δεδομένα και με βάση αυτά να εφαρμόσουν τη μέθοδο στην υπόλοιπη χώρα.

H κα Δέσποινα Πάσσαρη, Senior Director Corporate Communications P&G Central & South East Europe, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το πιλοτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς είναι μία αξιόλογη, καλά μελετημένη και συντονισμένη επιστημονική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην απειλή της φωτιάς. Γνωρίζουμε ότι τέτοιες προσπάθειες, για να έχουν αποτέλεσμα απαιτούν ευρείες συνεργασίες αλλά και σημαντικούς πόρους. Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να αποτελούμε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και να στηρίζουμε μία δράση με τόσο σημαντική προοπτική, καθώς πιστεύουμε ότι πέρα από την υποχρέωση που έχουμε ως επιχείρηση να μειώνουμε το αποτύπωμά μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη».

Πρόσφατα, η P&G ακολούθησε το WWF Ελλάς στο πεδίο, σε ένα σύντομο οδοιπορικό που παρακολουθεί την υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής, εξηγώντας τα οφέλη της προδιαγεγραμμένης καύσης.

Δείτε το σχετικό video:

Περισσότερες πληροφορίες στο www.epithimies.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT