Ινδία: Πέθαναν τα δυο πρώτα τσιτάχ που γεννήθηκαν στην χώρα εδώ και πάνω από 70 χρόνια

Ινδία: Πέθαναν τα δυο πρώτα τσιτάχ που γεννήθηκαν στην χώρα εδώ και πάνω από 70 χρόνια

Με το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπινο πληθυσμό της Ινδίας να διεκδικεί τη γη, οι βιολόγοι ανησυχούν ότι τα τσιτάχ δεν θα έχουν αρκετό χώρο για να περιπλανηθούν χωρίς να κινδυνεύουν από αρπακτικά ζώα ή ανθρώπους

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο μικρά τσιτάχ που γεννήθηκαν από τη μητέρα τους που μεταφέρθηκε πέρυσι στην Ινδία από την Αφρική πέθαναν στο εθνικό πάρκο Κούνο την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο καύσωνας στην περιοχή εκτόξευσε τις θερμοκρασίες στα ύψη.

«Ήταν αδύναμα, λιποβαρή και εξαιρετικά αφυδατωμένα. Τα τσιτσάχ πέθαναν την Πέμπτη παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή τους», ανέφεραν οι αρχές του πάρκου. «Το τελευταίο μικρό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και υποβάλλεται σε θεραπεία», είπαν οι αρχές. 

Την άφιξη των μεγάλων αιλουροειδών – του ταχύτερου ζώου στη Γη – είχε παρακολουθήσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Ήταν το αποκορύφωμα μιας 13ετούς προσπάθειας για την αποκατάσταση ενός είδους που εξαφανίστηκε από την Ινδία πριν από περίπου 70 χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά που άγρια τσιτάχ μεταφέρθηκαν σε άλλη ήπειρο για να απελευθερωθούν. Έχει εγείρει ερωτήματα από επιστήμονες που λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει την άγρια ζωή της χώρας που κινδυνεύει. Δώδεκα ακόμη τσιτάχ εντάχθηκαν από τη Νότια Αφρική αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023.

Με το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπινο πληθυσμό της Ινδίας να διεκδικεί τη γη, οι βιολόγοι ανησυχούν ότι τα τσιτάχ δεν θα έχουν αρκετό χώρο για να περιπλανηθούν χωρίς να κινδυνεύουν από αρπακτικά ζώα ή ανθρώπους.

Η χώρα προσχώρησε πέρυσι σε μια δέσμευση του ΟΗΕ (30by30) για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας στο 30% της χερσαίας και ωκεάνιας έκτασης της μέχρι το 2030. Ωστόσο σήμερα λιγότερο από το 6% της επικράτειας της προστατεύεται.

Mε πληροφορίες από Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT