Πακιστάν: Lockdown σε πόλη 13 εκατομμυρίων κατοίκων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πακιστάν: Lockdown σε πόλη 13 εκατομμυρίων κατοίκων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Στο Πακιστάν, βρίσκονταν οι δύο από τις πέντε πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα για το 2022

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λαχόρη γίνεται η τελευταία μεγαλούπολη που επιβάλλεται lockdown, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» κυριολεκτικά περιοχές της χώρας της Νότιας Ασίας, όπου σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι αναπνέουν τοξικό αέρα εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Το πυκνό νέφος κάλυψε αυτή την εβδομάδα τη Λαχόρη περιορίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τον κίνδυνο για την υγεία τους.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Πακιστάν –με περισσότερους από 13 εκατομμύρια κατοίκους– έκλεισε σχολεία, δημόσια πάρκα, εμπορικά κέντρα και γραφεία, αφού ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε πάνω από 400, σύμφωνα με το IQAir. Το νούμερο αυτό θεωρείται «επικίνδυνο» από την ελβετική οργάνωσης παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Η Λαχόρη στο Πακιστάν εξάλλου ανέβηκε πάνω από δέκα θέσεις και έγινε η πόλη με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την IQAir. Στο Πακιστάν, βρίσκονταν οι δύο από τις πέντε πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα για το 2022, όντας η τρίτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη με 70,9 με το Μπαχρέιν να ακολουθεί με 66,6.

Ως εκ τούτου, ο μολυσμένος αέρας –με μεγάλες ποσότητες σωματιδίων PM2,5 τα οποία είναι 30 φορές λεπτότερα από μια τρίχα– μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει διάφορες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο κατά τους ψυχρότερους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες καθώς η αντιστροφή της θερμοκρασίας εμποδίζει την άνοδο ενός στρώματος θερμού αέρα και εγκλωβίζει τους ρύπους κοντύτερα προς το έδαφος.

Στη γειτονική Ινδία, οι αρχές στο Νέο Δελχί ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τη χρήση των οχημάτων για λίγες μέρες για να μειώσουν την αυξανόμενη μόλυνση της ατμόσφαιρας καθώς η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα παρέμενε επικίνδυνη παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT