Το pūteketeke στέφθηκε «πτηνό του αιώνα» με αμερικανικό… δάκτυλο

Το pūteketeke στέφθηκε «πτηνό του αιώνα» με αμερικανικό… δάκτυλο

Tο pūteketeke, αν και αουτσάιντερ, κέρδισε τον διαγωνισμό μετά την απρόσμενη υποστήριξή του από έναν διάσημο, τον Βρετανο-αμερικανό κωμικό και παρουσιαστή Τζον Ολιβερ, που έκανε την υποψηφιότητά του υπόθεση... οικουμενική

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα λοφιοφόρο πουλί που… γρυλίζει, ξερνοβολά, χορεύει για να ζευγαρώσει και μοιράζεται με το έτερον ήμισυ την ανατροφή των μικρών του, ανακηρύχθηκε από τη Νέα Ζηλανδία ως «το πτηνό του αιώνα». 

To απειλούμενο βουτηχτάρι της Αυστραλασίας ή pūteketeke στη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαορί, αν και αουτσάιντερ, κέρδισε τον διαγωνισμό μετά την απρόσμενη υποστήριξή του από έναν διάσημο, τον Βρετανο-αμερικανό κωμικό και παρουσιαστή Τζον Ολιβερ, που έκανε την υποψηφιότητά του υπόθεση… οικουμενική.

Μάλιστα, η ανακοίνωση του νικητή στον ετήσιο διαγωνισμό καθυστέρησε κατά δύο ημέρες, μετά από καταιγισμό ψήφων όταν ο Ολιβερ ανακοίνωσε στην εκπομπή του πως τίθεται επικεφαλής παγκόσμιας εκστρατείας υπέρ του pūteketeke. 

Το pūteketeke στέφθηκε «πτηνό του αιώνα» με αμερικανικό… δάκτυλο-1
«Ο άρχοντας των φτερών» ή «ένα πουλί που θα κυριαρχήσει έναντι όλων», στις διαφημιστικές πινακίδες που είχε την έμπνευση να λανσάρει ο Τζον Ολιβερ. Φωτ.: AP Photo/Nick Perry

Η εκστρατεία αυτή περιελάμβανε την αγορά διαφημιστικών πινακίδων σε Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και την πολιτεία του Ουισκόνσιν, την πτήση μικρού αεροσκάφους με πανό πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και την εμφάνιση του ίδιου ντυμένου… pūteketeke στον συνάδελφο και τηλεοπτικό ανταγωνιστή του Τζίμι Φάλον. 

@fallontonight John Oliver (@Last Week Tonight) gives his take on the birds he’s competing against in the New Zealand Bird of the Century Contest 😂 #FallonTonight #JohnOliver ♬ original sound – FallonTonight

«Ενα περίεργο πτηνό με πολύχρωμο φτέρωμα που ξερνοβολάει. Πώς να μην το αγαπήσεις», είχε επιχειρηματολογήσει ο Ολιβερ για το pūteketeke, χαρακτηρίζοντας την εκστρατεία προώθησης του αγαπημένου του φτερωτού υποψηφίου έναντι των επίσης σπάνιων ανταγωνιστών του «τρομακτικά επιθετική». 

«Εξάλλου, αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας, να παρεμβαίνει η Αμερική σε ξένες εκλογές», αστειεύτηκε –με αιχμές– ο Ολιβερ από το βήμα της δικής του εκπομπής. 

Αλλόκοτο και ενδιαφέρον

Το pūteketeke είναι γνωστό ως το πτηνό που μεταφέρει τα μικρά του στην πλάτη του, μοιράζεται με το έτερόν του ήμισυ την ευθύνη της ανατροφής τους και τρώει τα φτερά του για να προκαλέσει εμετό ως μέθοδο αποβολής των παρασίτων.

Παράγει ένα ευρύ φάσμα φωνητικών λαρυγγισμών, από γρύλισμα έως μουγκρητό, και για να προσεκλύσει την ερωτική προσοχή επιδίδεται σε ένα χορό ζευγαρώματος γεμάτο περίτεχνα σκιρτήματα – μεταξύ των οποίων και ο «χορός των ζιζανίων» όπου το αρσενικό και το θηλυκό προσφέρουν το ένα στο άλλο ζιζάνια του νερού.

Το pūteketeke στέφθηκε «πτηνό του αιώνα» με αμερικανικό… δάκτυλο-2
Ο πληθυσμός των pūteketeke σήμερα δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα, κάτι που το καθιστά ως είδος εθνικά ευάλωτο. Φωτ.: Peter Foulds/Royal Forest and Bird Protection Society via AP

Το pūteketeke φωλιάζει στις λίμνες του νότιου τμήματος στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και θεωρείται «εθνικά ευάλωτο». Το εθνικό εγχείρημα προστασίας του είδους ξεκίνησε το 2013 και συνέβαλε στη σημαντική αύξηση του πληθυσμού του από ούτε 200 άτομα τη δεκαετία του 1980 σε λίγοτερα από 1.000 σήμερα– αριθμός, ωστόσο, που παραμένει ανησυχητικά χαμηλός. 

Απόπειρες… νοθείας υπέρ πιγκουίνου-ανταγωνιστή

«Το pūteketeke ξεκίνησε ως αουτσάιντερ στον διαγωνισμό για το Πτηνό του Αιώνα, αλλά εκτινάχθηκε στην κορυφή χάρη στη μοναδική του εμφάνιση, τον αξιολάτρευτο τρόπο ανατροφής του και την τάση του να… ξερνοβολάει. Δεν μας εξέπληξε το γεγονός πως τα σαγηνευτικά αυτά χαρακτηριστικά του προσέλκυσαν την προσοχή ενός διάσημου λάτρη πουλιών με τεράστιο κοινό», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Forest & Bird, Νίκολα Τόκι. 

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Forest & Bird, προσελκύει παραδοσιακά λιγότερες από 60.000 ψήφους. Ωστόσο, φέτος, λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, συγκέντρωσε πάνω από 350.000 ψήφους από 195 χώρες, με τις 290.374 να πηγαίνουν στο pūteketeke. 

Δεν έλειψαν και οι απόπειρες… νοθείας, όπου οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν 40.000 ψήφους από ένα και μόνο άτομο υπέρ του πιγκουίνου Tawaki piki toka. 

Το pūteketeke στέφθηκε «πτηνό του αιώνα» με αμερικανικό… δάκτυλο-3
Αλλη μια γιγαντοαφίσα της «τρομακτικά επιθετικής» εκστρατείας του Τζον Ολιβερ. Φωτ.: AP Photo/Lillie Beliveau

Το εθνικό πτηνό της Νέας Ζηλανδίας, το κίουι του Βόρειου Νησιού, ήρθε δεύτερο με 12.904 ψήφους, ενώ ο μόνος αλπικός παπαγάλος του κόσμου, η «έξυπνη κέα», αναδείχτηκε τρίτο στην ψηφοφορία με 12.060 ψήφους. 

O διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δεινή κατάσταση των ενδημικών πτηνών της Νέας Ζηλανδίας, εκ των οποίων πολλά απειλούμενα, στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή ήδη εξαφανισμένα, λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, των χωροκατακτητικών παρασίτων και της συρρίκνωσης των ενδιαιτημάτων τους. 

Πηγή: Guardian/Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT