Το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας χάνει κατά μέσο όρο 30 εκατομμύρια τόνους πάγου την ώρα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Πρόκειται για 20% περισσότερη απώλεια πάγου απ’ ό,τι θεωρούσε, μέχρι πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα.
Επιστήμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν έντονη ανησυχία για τo εν λόγω φαινόμενο καθώς αυτή η πρόσθετη πηγή γλυκού νερού που εισρέει στον βόρειο Ατλαντικό μπορεί να φέρει κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων, με σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες ανέλυσαν δορυφορικές φωτογραφίες για να προσδιορίσουν τη θέση των παγετώνων της Γροιλανδίας κάθε μήνα από το 1985 έως το 2022. Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης χαρτογραφήθηκαν περισσότερες από 235.000 θέσεις των άκρων των παγετώνων κατά τη διάρκεια της περιόδου των 38 ετών. Η ανάλυση έδειξε ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είχε χάσει μια έκταση περίπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου από το 1985, που ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου.
«Παρέχουν [οι ερευνητές] ένα πραγματικά σημαντικό νέο σύνολο δεδομένων που αποτυπώνει την εναέρια έκταση ολόκληρου του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας», δήλωσε η Λάουρα Λαρόκα, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία έχει επίσης μελετήσει τους παγετώνες της Γροιλανδίας, αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τσαντ Γκριν, από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, τόνισε ότι «οι αλλαγές γύρω από τη Γροιλανδία είναι τεράστιες και συμβαίνουν παντού. Σχεδόν κάθε παγετώνας έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες μετρήσεις, είχε διαπιστωθεί ότι περίπου 221 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάνονταν κάθε χρόνο στη Γροιλανδία από το 2003. Η νέα μελέτη προσθέτει άλλους 43 δισ. τόνους ετησίως.
Με πληροφορίες από Guardian, NYT