Τι σκότωσε τον Φλάκο; Το Μανχάταν θρηνεί τον ξαφνικό θάνατο της διάσημης κουκουβάγιας του

Τι σκότωσε τον Φλάκο; Το Μανχάταν θρηνεί τον ξαφνικό θάνατο της διάσημης κουκουβάγιας του

Το αυτοσχέδιο μνημείο στον κορμό της αγαπημένης του βελανιδιάς επιβεβαιώνει την ανάγκη και την αγάπη των ανθρώπων της πόλης για την άγρια φύση

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φλάκο, ο διάσημος ευρασιατικός μπούφος που το έσκασε από το ενδιαίτημά του και έζησε «ελεύθερος» στο Σέντραλ Παρκ για ένα χρόνο, κόντρα στις πιθανότητες, έμελλε να έχει ένα άδοξο τέλος. 

Την περασμένη Παρασκευή το εντυπωσιακό πτηνό, με τους χιλιάδες παρατηρητές, βρέθηκε νεκρό σε πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης. 

Τι σκότωσε τον Φλάκο; Eπεσε πάνω σε τζάμι, όπως εκατομμύρια πτηνά σε αστικές περιοχές; Αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας; Ή μήπως έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στον τσιμεντένιο κυκεώνα του «Μεγάλου Μήλου»; 

«Ο τραγικός και πρόωρος θάνατος του Φλάκο αναδεικνύει το ζήτημα των προσκρούσεων πτηνών σε τζάμια και τις ολέθριες επιπτώσεις τους στους πληθυσμούς των άγριων πτηνών», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος σε ανακοίνωσή του. «Υπολογίζεται πως σχεδόν 250.000 πουλιά πεθαίνουν ετησίως στη Νέα Υόρκη μετά από πρόσκρουση σε κτίρια».

Τι σκότωσε τον Φλάκο;

Ο Φλάκο δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας, και κατάφερνε να κυνηγά και να πιάνει θηράματα, παρότι –ως πτηνό που έζησε σε ζωολογικό κήπο τουλάχιστον 13 χρόνια– δεν είχε καμία εμπειρία στο κυνήγι. Σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, η κουκουβάγια ζύγιζε μόλις 1,89 κιλά, 2% λιγότερο από ό,τι όταν ζυγίστηκε για τελευταία φορά στον ζωολογικό κήπο.

«Ο κύριος αντίκτυπος φαίνεται να ήταν στο σώμα, καθώς υπήρχε σημαντική αιμορραγία κάτω από τον θώρακα και γύρω από το ήπαρ», ανέφερε η έκθεση.

Ο Ζωολογικός Κήπος του Σέντραλ Παρκ αποδίδει την ευθύνη του θανάτου του αποκλειστικά στο άτομο που άνοιξε την πόρτα του κλουβιού του, ένα και πλέον χρόνο πριν. Ωστόσο, οι αρμόδιοι διερευνούν το ενδεχόμενο ασθένειας και θα ενημερώσουν για τα περαιτέρω ευρήματά τους σε δύο εβδομάδες. 

«Θα διενεργηθεί μικροσκοπική εξέταση δειγμάτων ιστών, τοξικολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση πιθανής έκθεσης σε τρωκτικοκτόνα ή άλλες τοξίνες και εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η γρίπη των πτηνών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου.

Συντετριμμένοι οι «θαυμαστές» του 

Ο Φλάκο, με ύψος 61 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 1,80 μέτρα, γεννήθηκε το 2010 σε καταφύγιο της Βόρειας Καρολίνας, χιλιάδες χιλιόμετρα από τα δάση της Ευρώπης και της Ασίας όπου ενδημεί το είδος αυτό, και κατάφερε να το σκάσει τον περασμένο Φεβρουάριο από το κλουβί του. Από την πρώτη κιόλας νύχτα ελευθερίας του σε μια ζούγκλα από μπετόν, έγινε το αγαπημένο θέαμα μικρών, μεγάλων, περίεργων, αλλά και παρατηρητών πτηνών, που με τα κιάλια τους παρακολουθούν την «dolce vita» του πάνω από τη μεγάλη πόλη. 

Τι σκότωσε τον Φλάκο; Το Μανχάταν θρηνεί τον ξαφνικό θάνατο της διάσημης κουκουβάγιας του-1
Φωτ.: REUTERS/Bing Guan

«Ηταν ένα περιπετειώδες πνεύμα περιέργειας για το τι υπήρχε εκεί έξω», λέει η Ζακλίν Εμερι με σπασμένη φωνή. 

Ο ξαφνικός –αλλά κατά πολλούς αναμενόμενος– θάνατός του προκάλεσε ένα κύμα αγάπης και διηγήσεων για το πώς ένα πτηνό έξω από το φυσικό του περιβάλλον κατάφερε να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, επιβεβαιώνοντας την αναπόδραστη ανάγκη και αγάπη τους για την ακριβοθώρητη άγρια φύση.

Το Σαββατοκύριακο, η αγαπημένη του βελανιδιά, τα κλαδιά της οποίας αποτελούσαν ορμητήριο για κυνήγι, αλλά και ησυχαστήριο από τις πτήσεις του στην πόλη, μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο μνημείο, με εκατοντάδες ανθρώπους να αφήνουν λουλούδια, κάρτες, λούτρινα. 

Τι σκότωσε τον Φλάκο; Το Μανχάταν θρηνεί τον ξαφνικό θάνατο της διάσημης κουκουβάγιας του-2
Φωτ.: AP Photo/Bebeto Matthews

«Είναι μια τραγική απώλεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπάρετ, διαχειριστής του δημοφιλούς λογαριασμού Manhattan Bird Alert στα social media. Ο ίδιος είχε περάσει αμέτρητες ώρες φωτογραφίζοντας τον Φλάκο, που θεωρούσε θέμα μελέτης, αλλά και συντροφιά, αγαπώντας ιδιαίτερα το χουχούτισμά του. 

«Ηταν ο τρόπος του να “μαρκάρει” την περιοχή του και ενδεχομένως να προσελκύει κάποιο ταίρι. Αλλά νομίζω ότι για τους ανθρώπους το χουχούτισμα του Φλάκο ήταν κατευναστικό. Ηταν μελωδικό και όμορφο να το ακούς», παραδέχεται ο ίδιος. 

Πηγή: Associated Press/Guardian/New York Times 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT