Σολομός «ζόμπι»: Πώς μια φωτογραφία πυροδότησε πόλεμο στην Ισλανδία

Σολομός «ζόμπι»: Πώς μια φωτογραφία πυροδότησε πόλεμο στην Ισλανδία

Πολλοί προειδοποιούν ότι τα ψάρια που διαφεύγουν από τις ιχθυοκαλλιέργειες σολομού, απειλούν τους άγριους πληθυσμούς της χώρας. Άλλοι πως η εκτροφή αποτελεί τη βιομηχανία του μέλλοντος. Η αντιπαράθεση, όπου έχουν εμπλακεί από τον πρόεδρο της χώρας έως την... Μπιορκ, μαίνεται

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αριστερό του μάτι λείπει, αλλά το δεξί φαίνεται να κοιτά απευθείας στον φωτογραφικό φακό. Η σάρκα γύρω από ένα στόμα ορθάνοιχτο είναι απούσα ή παραμορφωμένη, φαγωμένη από βακτήρια και παράσιτα. Σαν ένα ζωντανό πτώμα που επιμένει να κολυμπά. Πρόκειται για σολομό εκτροφείου, ένα ψάρι που γεννιέται και ζει σε μια απελπιστικά συνωστισμένη ιχθυοκαλλιέργεια προτού θανατωθεί για να γίνει γεύμα σε κάποιο τραπέζι.

Η ακτιβίστρια Veiga Grétarsdóttir, που απαθανάτισε τη φωτογραφία, αποκαλεί το θλιβερό αυτό θέαμα σολομό «ζόμπι» στο φιορδ Arnarfjörður της Ισλανδίας. 

Μέσα σε μερικές ημέρες το περασμένο φθινόπωρο, περίπου 1 εκατ. τέτοιοι σολομοί, νεκροί ή ετοιμοθάνατοι, ανασύρθηκαν από τις ιχθυοκαλλιέργειες στα ανοιχτά των ακτών της Ισλανδίας. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veiga Gretarsdottir (@veigagretarsdottir)

Δεν είναι μόνο πως οι σολομοί καλλιέργειας μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον παρά φύσιν και κόντρα στην οικολογική ηθική. Είναι πως οι κατά καιρούς μαζικές φυγές των ψαριών από τα ασφυκτικά γεμάτα δίχτυα στην ανοιχτή θάλασσα απειλούν το οικοσύστημα της χώρας, συνιστώντας κίνδυνο για τον πληθυσμό του άγριου σολομού. 

Η δημόσια συζήτηση για τη μαζική εκτροφή σολομού στην Ισλανδία –στην οποία αφιερώνει πρόσφατη έρευνα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel– είναι φλογερή, πολωμένη και όχι νέα.

Περίπου τα δύο τρίτα των Ισλανδών αντιτίθενται πλέον στα εκτροφεία ψαριών στα ανοικτά των ακτών, υπό τον φόβο πως τα άρρωστα, παραμορφωμένα ψάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανήκεστη ζημιά στα τοπικά οικοσυστήματα. 

Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, ενώ οι τραγουδίστριες Björk και Rosalia αφιέρωσαν ακόμη και ένα τραγούδι στον σολομό. Ο ιδρυτής της αμερικανικής μάρκας υπαίθριων ειδών Patagonia επισκέφθηκε μάλιστα την Ισλανδία, σε μια προσπάθεια να πείσει προσωπικά τον πρόεδρο να σταματήσει την εκτροφή.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί για τους οποίους η προσοδοφόρα αυτή βιομηχανία είναι –ή φιλοδοξείται να γίνει– μέρος της ταυτότητας του νησιού, με την κυβέρνηση να βλέπει τις ιχθυοκαλλιέργιες ως ευκαιρία ανάπτυξης του δυτικού τμήματος της χώρας. 

Σε σχέση με την παγκόσμια αγορά, η Ισλανδία παραμένει ένας σχετικά μικρός παίκτης στη βιομηχανία σολομού. 

Η παγκόσμια παραγωγή του ψαριού ενδέχεται να ξεπεράσει φέτος, για πρώτη φορά, τα 3 εκατ. τόνους – και η Ισλανδία έχει μερίδιο μόλις 45.000 τόνων από την ποσότητα αυτή. 

Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο της Ισλανδίας μεταφράζεται σε φορτίο 225 εκατ. συσκευασιών καπνιστού σολομού στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ. Και οι μεγαλύτερες ιχθυοκαλλιέργειες φιλοδοξούν να επεκταθούν, ελπίζοντας να διπλασιάσουν την παραγωγή τους μέχρι το 2030.

Πηγή: Der Spiegel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT