Γερτρούδη: Το φλαμίνγκο που ερωτεύτηκε και έκανε το πρώτο του αυγό στα… 70

Γερτρούδη: Το φλαμίνγκο που ερωτεύτηκε και έκανε το πρώτο του αυγό στα… 70

O έρως χρόνια δεν κοιτά, και πλέον ούτε η μητρότητα, επιβεβαίωσε η Γερτρούδη.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαν καταλήξει στο… ασφαλές συμπέρασμα πως η Γερτρούδη, στα 70 της χρόνια πια, σχεδόν διπλάσια από το προσδόκιμο ζωής ενός μέσου φλαμίνγκο, δεν θα γίνει μάνα. Όμως, όχι. Η Γερτρούδη τους διέψευσε με τον πιο θεαματικό τρόπο. 

Στα τέλη Απριλίου, η συνήθως ντροπαλή και ήσυχη Γερτρούδη, εθεάθη να φλερτάρει με τον Τζιλ, ένα φλαμίνγκο με τα μισά της χρόνια. 

«Εκείνη ο 37χρονος Τζιλ χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον με τα φτερά τους, έκαναν υποκλίσεις και επιδείκνυαν κάποιες από τις 136 φιγούρες ερωτοτροπίας και ζευγαρώματος των φλαμίνγκο» λέει ο Μπεν Μάρσαλ, διευθυντής του φυσικού καταφυγίου Pensthorpe στο Νόρφολκ της Αγγλίας.

«Η Γερτρούδη συνήθως κάθεται στα μετόπισθεν και ποτέ της δεν έδειξε ενδιαφέρον να ζευγαρώσει κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ωστόσο, τώρα πραγματικά έβγαζε έναν άλλο εαυτό προς τα έξω. Ήταν υπέροχο να βλέπεις το φυσικό της ένστικτο να ενεργοποιείται με το αγόρι της, το “τεκνό” της»

Όμως, αυτή δεν ήταν η μόνη έκπληξη που επεφύλασσε στους ανθρώπους του καταφυγίου η Γερτρούδη. 

Τον Μάιο ένας από τους φροντιστές των φλαμίνγκο πρόσεξε πως είχε φτιάξει μια «ηφαιστειοειδή» φωλιά από λάσπη και καθόταν πάνω σε ένα αυγό, το πρώτο αυγό στην 70χρονη ζωή της – σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φροντιστών στο προηγούμενο καταφύγιο πτηνών όπου ζούσε η Γερτρούδη.

Γερτρούδη: Το φλαμίνγκο που ερωτεύτηκε και έκανε το πρώτο του αυγό στα… 70-1
Η μία έκπληξη από τη Γερτρούδη διαδεχόταν την άλλη για τους ανθρώπους του καταφυγίου – Φωτ.: Pensthorpe

«Όλη η ομάδα ήταν κατάπληκτη – η Γερτρούδη και το αυγό της ήταν το θέμα συζήτησης σε όλο το καταφύγιο» λέει ο Μάρσαλ. 

«Αν και ποτέ δεν νιώσαμε συμπόνοια για την Γερτρούδη που δεν είχε κάνει αυγό, ενθουσιαστήκαμε όταν αυτό συνέβη και όταν μάθαμε πως θα ζούσε αυτήν την πολύτιμη εμπειρία» προσθέτει ο ίδιος. 

Χρειάζονται 26 με 31 ημέρες για την εκκόλαψη των αυγών του φλαμίνγκο και η 70χρονη μέλλουσα μαμά καθόταν αδιαμαρτύρητα στο αυγό της επί δέκα ημέρες, κάνοντας μόνο διάλειμμα για φαγητό και νερό. 

Γερτρούδη: Το φλαμίνγκο που ερωτεύτηκε και έκανε το πρώτο του αυγό στα… 70-2
Η Γερτρούδη φρόντισε το αυγό της για δέκα ημέρες, προτού το εγκαταλείψει – Φωτ.: Pensthorpe

Ωστόσο, στα μέσα Μαΐου, το ροζ, πανύψηλο πτηνό εγκατέλειψε το αυγό. Πιθανώς επειδή ο νεοσσός δεν θα ζούσε, εξηγούν οι ειδικοί. «Θα μπορούσε να οφείλεται και στο ότι, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας της, αποφάσισε πως όλο αυτό ήταν υπερβολικό για αυτήν» προσθέτει ο Μάρσαλ. 

«Παρότι ήταν κάπως στενάχωρο για εμάς, γνωρίζοντας ότι το αυγό δεν θα εκκολαπτόταν, ήταν μια αξιοσημείωτη νίκη για τη Γερτρούδη», πρόσθεσε ο Μάρσαλ. «Πήρε η ίδια την απόφαση να μην επωάσει το αυγό, και μπόρεσε να βιώσει αυτά τα μητρικά ένστικτα που είναι ριζωμένα στα φλαμίνγκο και κάτι εντελώς νέο για εκείνη».

Γερτρούδη: Το φλαμίνγκο που ερωτεύτηκε και έκανε το πρώτο του αυγό στα… 70-3
Στο καταφύγιο του Νόρφολκ ζουν 64 φλαμίνγκο, είδος που ζει συνήθως 35 με 40 χρόνια – Φωτ.: Pensthorpe

Για ένα φλαμίνγκο τέτοιο επίπεδο μακροζωϊας δεν είναι σύνηθες, αλλά -όπως λένε οι επιστήμονες- ούτε ανήκουστο. 

Η Μπέτι, μια μητριάρχις που έζησε σε ζωολογικό κήπο, πέθανε στα 67 της χρόνια το 2022, ενώ η Γκρέιτερ, ένα φλαμίνγκο στην Αυστραλία, πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων το 2014 – και ακόμη διατηρεί το ρεκόρ του μακροβιότερου φλαμίνγκο στον κόσμο. 

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT