Meteo: Δεκαήμερο με 40άρια τον Ιούλιο

Στα χνάρια του φετινού Ιουνίου θα συνεχίσει ο Ιούλιος όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χνάρια του φετινού Ιουνίου θα συνεχίσει ο Ιούλιος όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων.

Αιτία για την παρατεταμένη διάρκεια των πολύ υψηλών θερμοκρασίων στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίζουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως και οι θερμοκρασίες του φετινού Ιουνίου, σε όλη την Ελλάδα, ήταν ακραία υψηλές σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010 – 2019. Για πολλές και συνεχόμενες ημέρες ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη τη χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 9 έως 24 Ιουλίου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο μελετά την πορεία των αερίων μαζών.

«Βλέπουμε ότι προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές» προειδοποιεί η ομάδα ειδικών του Meteo.gr.

Meteo: Δεκαήμερο με 40άρια τον Ιούλιο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT