Τα σκουπίδια δοκιμάζουν τις αντοχές της Σαλαμίνας
τα-σκουπίδια-δοκιμάζουν-τις-αντοχές-τ-563218954

Τα σκουπίδια δοκιμάζουν τις αντοχές της Σαλαμίνας

Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αλλά ειδικά φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έγινε ανυπόφορη. Τι λένε κάτοικοι και αρμόδιοι φορείς στην «Κ»

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Αναπόσπαστο στοιχείο του τοπίου και του δημόσιου χώρου τείνουν να γίνουν οι σκουπιδόλοφοι στη Σαλαμίνα.

«Τέσσερα χρόνια τώρα που μένω στο νησί, τα δύο από αυτά μόνιμα, δεν το έχω δει ποτέ σταθερά απαλλαγμένο από μπάζα και όγκους σκουπιδιών» λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Γιώτης, ένας από τους κατοίκους του μεγαλύτερου και πολυπληθέστερου νησιού του Αργοσαρωνικού.

Οι υποδηλωμένοι πραγματικοί κάτοικοι της Σαλαμίνας καταλήγουν σε παραγωγή απορριμμάτων για την οποία ο δήμος δεν διαθέτει τους πόρους και τα μέσα να διαχειριστεί. Ενδεικτικά, στο δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι περίπου 39.000 κάτοικοι, ενώ στην πραγματικότητα τον χειμώνα διαμένουν τουλάχιστον 60.000.

Ο ίδιος λέει πως όταν αγόρασε το σπίτι του στην περιοχή Μεγάλο Ντοροτό, δεν περίμενε πως θα αντίκριζε στη γειτονιά του μια σχεδόν «σταθερή», μικρή χωματερή. «Καθάρισαν πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά τώρα πάλι το οικόπεδο είναι γεμάτο με απορρίμματα. Κάλεσα δύο φορές την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Δεν απάντησε κανείς», περιγράφει αγανακτισμένος.

Τα σκουπίδια δοκιμάζουν τις αντοχές της Σαλαμίνας-1
Χαρακτηριστική εικόνα μικρού σκουπιδόλοφου στο νησί της Σαλαμίνας | φωτογραφία: Δημήτρης Γιώτης

Πολλαπλάσιοι απ’ ό,τι αναφέρει το δημοτολόγιο οι πραγματικοί κάτοικοι

Ο Γρηγόρης Αργυρός, πρόεδρος εξωραϊστικού συλλόγου στην περιοχή Πόρτο Φίνο της Σαλαμίνας και γενικός γραμματέας στην «Επανένωση» –  Πανσαλαμίνια Ενωση Εξωραϊστικών Συλλόγων, λέει πως η παραπάνω κατάσταση υφίσταται στη Σαλαμίνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, όμως το πρόβλημα ποτέ δεν λύνεται και έχει πολλές πτυχές.

Ενας από τους βασικούς λόγους που δεν λύνεται, όπως εξηγεί ο κ. Αργυρός, είναι πως οι υποδηλωμένοι πραγματικοί κάτοικοι της Σαλαμίνας καταλήγουν σε παραγωγή απορριμμάτων για την οποία ο δήμος δεν διαθέτει τους πόρους και τα μέσα να διαχειριστεί.

Ενδεικτικά, στο δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι περίπου 39.000 κάτοικοι, ενώ στην πραγματικότητα τον χειμώνα διαμένουν τουλάχιστον 60.000.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Παναγόπουλος, αναφέρει με τη σειρά του πως από το Πάσχα κι έπειτα, όταν ο κόσμος ανοίγει τα εξοχικά του, ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνάει ακόμα και τις 200.000. «Αυτοί οι πολίτες δεν απογράφονται στο νησί ούτε κάνουν μεταδημότευση. Ο δήμος παίρνει λιγότερους πόρους από αυτούς που του αναλογούν. Και μιλάμε για νησί έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο είναι κατοικημένο σε κάθε γωνιά του. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες στο κομμάτι της αποκομιδής απορριμμάτων».

Ο δήμαρχος κάνει λόγο για ελάχιστο προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δρομολόγια από την υπηρεσία καθαριότητας αλλά και περισσότερα οχήματα» τονίζει.

Τα σκουπίδια δοκιμάζουν τις αντοχές της Σαλαμίνας-2
Φωτογραφία: Δημήτρης Γιώτης

Περιγράφοντας αυτή την εντατική… παραγωγή απορριμμάτων, ο Αντώνης Βακαλής, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, λέει πως μια τυπική καλοκαιρινή μέρα στη Σαλαμίνα καταλήγει με 120 τόνους σκουπιδιών. «Ο δήμος έχει πάνω από 15 απορριμματοφόρα και 4 από αυτά μπαίνουν στα φέρι μποτ για να πάνε να αδειάσουν τα σκουπίδια. Το καλοκαίρι κάθε μέρα αναχωρούν 6 έως 7 δρομολόγια από τη Σαλαμίνα προς τον ΧΥΤΑ Φυλής», σημειώνει.

Ο κ. Αργυρός σχολιάζει πάντως πως ο δήμος μπορεί και πρέπει να λύσει το ζήτημα της εισροής πόρων από την Πολιτεία για να ενισχύσει τις υπηρεσίες καθαριότητας. Οπως λέει: «Και μόνο με τα στοιχεία που μπορεί να δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ενεργές συνδέσεις ρεύματος, αποδεικνύεται πόσοι διαμένουν στο νησί».

Εκθεση μπάζων, στρωμάτων και λοιπών επίπλων

Δίνοντας την εικόνα σχεδόν όλων των οικισμών έξω από την πόλη, ο κ. Αργυρός περιγράφει πως «το φετινό χάλι με τα απορρίμματα ήταν απερίγραπτο». Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η πληγή του νησιού δεν είναι τα οικιακά απόβλητα αλλά τα εξωοικιακά σκουπίδια (απορρίμματα, οποιασδήποτε προέλευσης, που βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, οικόπεδα κ.λπ.) Γι’ αυτό το πρόβλημα, κατά τον κ. Αργυρό, η ευθύνη είναι τόσο του δήμου ο οποίος δεν λύνει εδώ και χρόνια το πρόβλημα όσο και των πολιτών.

Οπως λέει «πολλοί κάτοικοι, μόνιμοι και μη, παρατούν στον δρόμο ό,τι δεν χρειάζονται πια. Βλέπεις λόφους με στρώματα, καναπέδες, καρέκλες, γλάστρες κι όλα αυτά “στολισμένα” με τα κλαδέματα που προέκυψαν φέτος από τους καθαρισμούς των οικοπέδων».

«Η πληγή του νησιού δεν είναι τα οικιακά απόβλητα αλλά τα εξωοικιακά σκουπίδια. Βλέπεις λόφους με στρώματα, καναπέδες, καρέκλες, γλάστρες κι όλα αυτά “στολισμένα” με τα κλαδέματα που προέκυψαν φέτος από τους καθαρισμούς των οικοπέδων».

Σημαντικό ποσοστό των απορριμμάτων που βρίσκονται χύδην στον δρόμο είναι τα οικοδομικά μπάζα, τα οποία προκύπτουν από τις πολλές ανακαινίσεις σπιτιών στο νησί.

«Πριν από λίγες ημέρες, από το δάσος της Φανερωμένης γεμίσαμε 12 φορτηγά με μπάζα που πολίτες είχαν ρίξει παράνομα μέσα στο δάσος», σχολιάζει και ο αντιδήμαρχος.

Οσον αφορά στα άλλα ογκώδη απορρίμματα, όπως τα έπιπλα, ο πολίτης μπορεί να καλεί την υπηρεσία καθαριότητας και να αιτείται να έρθει φορτηγό για να τα μαζέψει. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει πολλές μέρες και δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα συμβεί.

«Το καλοκαίρι που δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε σκουπίδια, μπορεί να συλλέξουμε τα ογκώδη αντικείμενα ύστερα από 7-8 μέρες, όμως ένας καναπές ή ένα στρώμα είναι κάτι το οποίο ένας πολίτης μπορεί να κρατήσει για λίγες μέρες σπίτι του», σημειώνει ο δήμαρχος.

Πράσινο, μη αδειοδοτημένο, σημείο συγκέντρωσης

Το 2015 ο Δήμος Σαλαμίνας ψήφισε έναν σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας. Σύμφωνα με τον κ. Αργυρό, αυτός ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οπως λέει, σπάνια η υπηρεσία του δήμου συλλέγει ένα ογκώδες αντικείμενο το οποίο θέλει να ξεφορτωθεί ένας πολίτης. «Αυτή η υπηρεσία δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει. Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα δημιουργία Πράσινου Σημείου ως οφείλει να έχει ένας δήμος σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε..

»Αδειοδοτημένο Πράσινο Σημείο η Σαλαμίνα δεν έχει ακόμα, όπως δεν έχει και καλή εποπτεία της απόρριψης σκουπιδιών από τους πολίτες, ούτε και επιβάλλει τα αυστηρά πρόστιμα που έχουν θεσπιστεί σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα. Για αυτό πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και τα απορρίμματα».

Σημειώνεται πως τα Πράσινα Σημεία πρέπει να λειτουργούν ως οργανωμένοι χώροι, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αφήνουν ειδικά απόβλητα οικιακής προέλευσης όπως τηλεοράσεις και άλλος ηλεκτρικός ή ηλεκτρονικό εξοπλισμός, στρώματα, έπιπλα, κλαδέματα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα, δωρεάν.

Στη Σαλαμίνα το Πράσινο Σημείο βρίσκεται στο παλιό σκοπευτήριο του νησιού. Μόνο που δεν είναι αδειοδοτημένο από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα ο δήμος να καλείται συχνά να πληρώσει πρόστιμα –το 2017, το 2019 και το 2020– για τη χρήση αυτού του χώρου.

Τα σκουπίδια δοκιμάζουν τις αντοχές της Σαλαμίνας-3
Εγγραφο της Περιφέρειας Αττικής προς τον Δήμο Σαλαμίνας στις 4/5/2023 όπου διαπιστώνονται παραβάσεις μέσα και πέριξ του παλιού Σκοπευτηρίου, το οποίο λειτουργεί ως προσωρινό Πράσινο Σημείο.

«Είναι όντως μη αδειοδοτημένος. Πρόκειται για προσωρινή λύση, με την άδεια του δασαρχείου. Κάνουμε πολλά χρόνια προσπάθειες έτσι ώστε να πάρουμε μια έκταση και να δημιουργήσουμε ένα Πράσινο Σημείο στο νησί. Τι είναι όμως το πιο επείγον; Να μεταφέρουμε τα κλαδιά και τα ξερά χόρτα που προέκυψαν από τους καθαρισμούς των οικοπέδων σε έναν χώρο, έτσι ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές ή να μείνουμε στο γραφειοκρατικό κομμάτι;» αντιτείνει ο αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται πως για τα κλαδέματα και τα ξερά χόρτα που προέκυπταν από τους καθαρισμούς των οικοπέδων, έπρεπε οι πολίτες να φροντίζουν ώστε να καταλήγουν στο παλιό σκοπευτήριο. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ελάχιστοι το έπραξαν αυτό.

Οσον αφορά τα πρόστιμα τα οποία προβλέπεται να πληρώνουν οι πολίτες που παρανομούν, ο δήμαρχος λέει στην «Κ» πως «έχουμε επιβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τους παραβάτες. Στη Σαλαμίνα δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Θα πρέπει οι υπάλληλοι να δουν τυχαία κάποιον να διαπράττει αυτή την παρανομία. Πολλοί το κάνουν το βράδυ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT