Θορυβώδες, ντροπαλό και… δύσοσμο: Το hoiho, ένας σπάνιος πιγκουίνος, «πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία

Θορυβώδες, ντροπαλό και… δύσοσμο: Το hoiho, ένας σπάνιος πιγκουίνος, «πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία

Τα hoilo απειλούνται από ασθένειες, επιθέσεις σκύλων (οι οποίοι έλκονται από μακριά από τη μυρωδιά ψαριού που αναδίδουν οι πιγκουίνοι), θήρευση από ξενικά αρπακτικά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους σπανιότερους πιγκουίνους στον κόσμο στέφθηκε νικητής στον διαγωνισμό της Νέας Ζηλανδίας για το «πτηνό της χρονιάς», σε μια ασυνήθιστα ήρεμη διαδικασία, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και… παρατυπίες προηγούμενων ετών. 

Ο απειλούμενος κιτρινομάτης πιγκουίνος –ή hoiho που σημαίνει θορυβώδης ή φωνακλάς στη γλώσσα των Μαορί– είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνων της ηπειρωτικής Νέας Ζηλανδίας και ξεχωρίζει από την ιδιαίτερη, χαρακτηριστική λωρίδα τριχώματος απαλού κίτρινου που έχει στο κεφάλι του.

Θορυβώδες, ντροπαλό και… δύσοσμο: Το hoiho, ένας σπάνιος πιγκουίνος, «πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία-1
Ο πληθυσμός του hoiho έχει συρρικνωθεί κατά 78% τα τελευταία 15 χρόνια και η ανάδειξή του σε πτηνό της χρονιάς εκτιμάται πως θα συμβάλει στην προστασία του – Φωτ.: Hayden Parsons via AP.

Ο hoiho ζει σε τμήματα της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού και στα υποανταρκτικά νησιά Οκλαντ. Το ντροπαλό είδος που αναδίδει… ψαρίλα προτιμά τα παράκτια δάση, τους θαμνότοπους ή τις περιοχές με έντονη βλάστηση λιναριού. 

Η νίκη του hoiho στον σκληρό διαγωνισμό της χώρας δημιουργεί ελπίδες –και προσδοκίες– για σταδιακή επαναφορά του πληθυσμού του είδους. 

Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει μόλις 4.000 έως 5.000 στον κόσμο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία προστασίας της φύσης, με τον αριθμό τους διαρκώς μειούμενο. 

Ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί κατά 78% τα τελευταία 15 χρόνια – και μόνο το τελευταίο έτος κατά 18%, αναφέρει η οργάνωση Yellow-eyed Penguin Trust.

«Η αναγνώριση αυτή δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη συγκυρία», σημειώνει η Νίκολα Τόκι, διευθύνουσα σύμβουλος της Forest & Bird, της περιβαλλοντικής οργάνωσης που διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό.

«Αυτός ο εμβληματικός πιγκουίνος εξαφανίζεται από την ηπειρωτική Αοτεαρόα [Νέα Ζηλανδία] μπροστά στα μάτια μας».

Θορυβώδες, ντροπαλό και… δύσοσμο: Το hoiho, ένας σπάνιος πιγκουίνος, «πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία-2
Το karure ή μαύρος κοκκινολαίμης των Chatham Islands κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον εθνικό διαγωνισμό μετά το hoiho – Φωτ.: Oscar Thomas μέσω AP

Τα πουλιά «πλήττονται πανταχόθεν», προσθέτει: Από ασθένειες, επιθέσεις σκύλων (οι οποίοι έλκονται από μακριά από τη μυρωδιά ψαριού που αναδίδουν οι πιγκουίνοι) θήρευση από ξενικά αρπακτικά. 

Χωρίς… ξένο δάκτυλο ο φετινός διαγωνισμός

Φέτος, στην ψηφοφορία ψήφισαν πάνω από 50.000 άνθρωποι – 300.000 λιγότεροι από πέρυσι, όταν ο Βρετανός παρουσιαστής Τζον Ολιβερ τέθηκε επικεφαλής μιας οικουμενικής εκστρατείας υπέρ του pūteketeke, του αλλόκοτου πουλιού που τρώει και στη συνέχεια ξερνοβολά τα φτερά του, εξασφαλίζοντάς του μια σαρωτική νίκη.

Οι καταγγελίες περί… παρατυπιών δεν περιορίζονται στο 2023, ωστόσο. Ο διαγωνισμός πλήττεται συχνά από σκάνδαλα – από τη στέψη μιας νυχτερίδας ως νικητήριου πτηνού το 2021, μέχρι τις κατηγορίες για ρωσική… ανάμειξη το 2019 και τους ισχυρισμούς ότι οι Αυστραλοί προσπάθησαν να νοθεύσουν τον διαγωνισμό υπέρ του θαλασσοκόρακα το 2018.

Θορυβώδες, ντροπαλό και… δύσοσμο: Το hoiho, ένας σπάνιος πιγκουίνος, «πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία-3
H ruru, μια μικρή καφέ κουκουβάγια με μελαγχολικό κάλεσμα, βγήκε τέταρτη στον διαγωνισμό – Φωτ.: Shutterstock.

Φέτος, ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν απηχούσε μόλις το 10% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας – μιας χώρας όπου η φύση έχει ιδιαίτερη αξία και η αγάπη για τα ενδημικά πουλιά καλλιεργείται στους πολίτες από την παιδική ηλικία. Εξάλλου, τα μόνα ενδημικά θηλαστικά της Νέας Ζηλανδίας είναι οι νυχτερίδες και τα θαλάσσια είδη, οπότε τα πτηνά της, συχνά σπάνια και απειλούμενα, βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

«Τα πουλιά είναι η καρδιά και η ψυχή μας», εξηγεί η Εμα Ρόσον, η οποία πραγματοποίησε εκστρατεία για το ruru, μια μικρή καφέ κουκουβάγια με μελαγχολικό κάλεσμα, που τελικά κατέκτησε την τέταρτη θέση. 

Πηγή: Guardian, Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT