Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγι της Σαμαριάς

Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγι της Σαμαριάς

Ποια μέτρα εξετάζονται μετά το δυστύχημα – Σύσκεψη την Δευτέρα για το θεμα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος με τον θάνατο τουρίστριας, μετά από αποκόλληση βράχου στο φαράγγι της Σαμαριάς, αυτοψία πραγματοποίησε χθες Παρασκευή και η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), έπειτα από αυτήν του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα. 

Την αυτοψία διενήργησε ο Ιωάννης Μιχαλάκης, Γεωλόγος, Προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ. Η αυτοψία πραγματοποίηθηκε αρχικά με επίγεια επίσκεψη στο σημείο αποκόλλησης του βράχου. Ωστόσο, λόγω του πολύ μεγάλου ύψους τους πρανούς κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί και εναέρια αυτοψία ώστε να παρατηρηθεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια η περιοχή.

Το ελικόπτερο διέθεσε στην ΕΑΓΜΕ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα αστάθειας στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά ότι το φαράγγι της Σαμαριάς έχει εν γένει υψηλή επικινδυνότητα.  

Οπως έχουν ήδη δηλώσει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσης Γκούτης αλλά και ο κ. Λέκκας, η εν γένει υψηλή επικινδυνότητα του φαραγγιού, δύναται να ανεβαίνει επίπεδο μετά από κάποιο σεισμικό φαινόμενο ή κάποιο έντονο μετεωρολογικό γεγονός, όπως η ισχυρή βροχή που σημειώθηκε την ώρα της αποκόλλησης του βράχου, ο οποίος έπεσε πάνω στο ξύλινο μονοπάτι που βαδίζουν οι επισκέπτες, με αποτέλεσμα τα θραύσματά του να τραματίσουν στη συνέχεια θανάσιμα την επισκέπτρια.

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας θα συνεκτιμηθούν, ώστε να παρθούν μέτρα προς την κατεύθυνση του μετριασμού και της διαχείρισης υψηλού κινδύνου, ο οποίος είναι σύμφωνα με τους γεωλόγους αναμενόμενος, λαμβάντοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του φαραγγιού της Σαμαριάς, στα οποία οφείλεται άλλωστε και το ιδιαίτερο μοναδικό και φυσικό του κάλλος.

Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγι της Σαμαριάς-1
Σημείο του ξύλινου μονοπατιού στο οποίο βαδίζουν οι επισκέπτες

Ποια μέτρα εξετάζονται

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η πιο ελεγχομένη ροή των επισκεπτών που βρίσκονται κάθε στιγμή μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, η πιο γρήγορη διέλευση τους από στενά και επικίνδυνα σημεία όπως αυτό που αποκολλήθηκε ο βράχος – χωρίς δηλαδή να γίνονται στάσεις για λήψη φωτογραφιών- αλλά και η χρήση προστατευτικού κράνους από τους επισκέπτες, έτσι ώστε να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας σε ενδεχόμενη πτώση βράχων.

Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγι της Σαμαριάς-2

Σύσκεψη τη Δευτέρα

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» την Δευτέρα 23/09 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλους τους εμπλεκόμενους για το φαράγγι της Σαμαριάς.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Ευθύμης Λέκκας, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης κ.α

Τι έδειξε η αυτοψία της ΕΑΓΜΕ στο φαράγγι της Σαμαριάς-3

Οσον αφορά τη μετεωρολογική διάσταση του ζητήματος, την πρόγνωση δηλαδή του καιρού που δόθηκε μία ημέρα πριν το συμβάν και η οποία δεν «έδινε» αξιοσημείωτη βροχόπτωση στην Κρήτη, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολύδας, προχώρησε χθες βράδυ σε νέα ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια για το εν λόγω θέμα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κολυδάς αναφέρει πως «η βασική ευθύνη πρόγνωσης, θεσμικά αλλά και επιχειρησιακά βαρύνει αποκλειστικά την ΕΜΥ, η οποία από την μεριά της θα πρέπει να αντιμετωπίσει πιο συγκροτημένα την μετεωρολογική υποστήριξη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT