Φωτιά στην Κορινθία: Σε μήκος 32 χιλιομέτρων oι εστίες – Πώς εξαπλώθηκε γρήγορα η πυρκαγιά
φωτιά-στην-κορινθία-σε-μήκος-32-χιλιομέ-563246959

Φωτιά στην Κορινθία: Σε μήκος 32 χιλιομέτρων oι εστίες – Πώς εξαπλώθηκε γρήγορα η πυρκαγιά

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η δύσκολη μάχη της οριοθέτησης

Φωτ. kathimerini.gr
Ακούστε το άρθρο

Η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορινθία ξεκινώντας την πορεία της από τα Ροζενά Ξυλοκάστρου είναι η τρίτη μεγάλη πυρκαγιά που βιώνει φέτος η συγκεκριμένη περιοχή. Οι φλόγες έχουν κάψει μεγάλες εκτάσεις δάσους και γεωργικές καλλιέργειες. Αυτή τη φορά όμως είχαμε και την τραγική εξέλιξη της απώλειας ζωής δύο νέων ανδρών, οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

«Ηταν εξαρχής μια δύσκολη φωτιά σε πυκνή δασική έκταση, σε συμπαγές δάσος με πεύκα, μέσα σε χαράδρες. Και ενώ άρχισε λίγο μετά τις 10 σε συνθήκες άπνοιας, από τις 11 και μετά ξεκίνησαν ισχυρές ριπές ανέμου οι οποίες έφταναν τα επτά μποφόρ και μετά τη 1 μ.μ. και τα οκτώ μποφόρ» λέει περιγράφοντας τη δύσκολη φωτιά που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σταδιακά τις επόμενες ώρες μετά το ξέσπασμά της, δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι έξι χωριών, ενώ τα μηνύματα από το 112 για ετοιμότητα αλλά και για απομάκρυνση, στέλνονταν χθες στους κατοίκους της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα μηνύματα από το 112 συνεχίζονται και σήμερα καθώς το πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Πυροσβεστική είναι οι διαρκείς και πολλές αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Κορινθία: Σε μήκος 32 χιλιομέτρων oι εστίες – Πώς εξαπλώθηκε γρήγορα η πυρκαγιά-1
Φωτ. kathimerini.gr

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της και η ομάδα «The Flame Project» των πυρομετεωρολόγων Θοδωρή Μ. Γιάνναρου και Γιώργου Παπαβασιλείου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν κύρια καθοδηγούμενη από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης του 40%-50%. Υπό αυτές τις συνθήκες η δασική πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την περιοχή του Ξυλόκαστρου».

Σήμερα, λίγο πριν από το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112, καλώντας τους πολίτες από το χωριό Πύργος να κινηθούν προς Λυγιά, ενώ ακολούθησε και νέα ειδοποίηση για απομάκρυνση από Χελυδόρεο και Ζάχολη μέσω της επαρχιακής οδού Καρυάς – Τρικάλων Κορινθίας. 

Οπως προσθέτει ο κ. Βαθρακογιάννης «η φωτιά έχει μεγάλη περίμετρο και εξελίσσεται στον ορεινό όγκο του Δήμου Ευρωστίνης-Ξυλόκαστρου. Δεν μιλάμε πάντως για ενιαίο μέτωπο. Υπάρχουν σημεία στο βουνό τα οποία δεν έχουν καεί καθόλου. Δεδομένου ότι έχουμε πολλές διάσπαρτες εστίες σε δύσβατα σημεία, απέχουμε ακόμα από το να μιλήσουμε για οριοθέτηση».

Σημειώνεται ότι σήμερα από το πρωί επιχειρούν στα σημεία της πυρκαγιάς ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις: 350 πυροσβέστες, 14 ομάδες δασοκομάντος, 110 οχήματα και 18 εναέρια (επτά αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων για συντονισμό). Το μεσημέρι της Δευτέρας προστέθηκαν στην επιχείρηση της κατάσβεσης και 13 οχήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Απ’ ό,τι φαίνεται ούτε σήμερα θα μας δοθεί η πυρκαγιά ως οριοθετημένη. Αυτή είναι μια συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε από αύριο», υπογραμμίζει ο κ. Βαθρακογιάννης.  

Για μια δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης, αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες, κάνει λόγο και ο Nίκος Λαυράνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Οπως είδαμε και σε άλλη μία μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία το καλοκαίρι, οι αναζωπυρώσεις μπορούν να χτυπήσουν και πολλές ημέρες μετά».  

«Είναι από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουμε αντιμετωπίσει τη φετινή σεζόν, η οποία έχει φτάσει να δημιουργήσει μέτωπο μήκους 32 χιλιομέτρων και ας μην είναι ενιαίο. Επίσης, εκτός από το ότι τα πεύκα μεταδίδουν πολύ γρήγορα τη φωτιά, η παρεμβολή και κάποιων γεωργικών εκτάσεων επίσης μας δυσκολεύει, καθώς όταν καίγονται, δημιουργούν έντονο καπνό», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά επιστρατεύτηκαν αμέσως πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, την Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, πυροσβέστες που ταξίδεψαν για πολλές ώρες για να μπουν στο δύσκολο αυτό μέτωπο.Ο κ. Λαυράνος επίσης εκτιμά ότι η φωτιά χρειάζεται δύο ημέρες για να ελεγχθεί πλήρως. «Οπως είδαμε και σε άλλη μία μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία το καλοκαίρι, οι αναζωπυρώσεις μπορούν να χτυπήσουν και πολλές ημέρες μετά».  

Φωτιά στην Κορινθία: Σε μήκος 32 χιλιομέτρων oι εστίες – Πώς εξαπλώθηκε γρήγορα η πυρκαγιά-2
Φωτ. kathimerini.gr

Ενα καλοκαίρι με πολλές πυρκαγιές στην Κορινθία

Η χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά είναι η τρίτη μεγάλων διαστάσεων που ξεσπά στην περιοχή.

Το πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η περιοχή ήταν η φωτιά που ξέσπασε στις 11 Ιουλίου στην περιοχή της Στιμάγκας, επίσης στην ορεινή Κορινθία, σε δύσβατο σημείο μέσα σε ρεματιά την οποία ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες.

Εξι ημέρες αργότερα, νέα φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Αγιο Βλάση, στην περιοχή Σοφικό, έπειτα από πτώση κεραυνού (ένα φαινόμενο που τη φετινή αντιπυρική περίοδο έκανε έντονη την εμφάνισή του προκαλώντας αρκετές πυρκαγιές). Η συγκεκριμένη φωτιά έγινε ανεξέλεγκτη και δημιούργησε ένα τεράστιο μέτωπο, κινούμενη ένθεν κακείθεν της Εθνικής οδού με κατεύθυνση την Επίδαυρο. Κατά τη διάρκειά της είχαν τραυματιστεί τρεις πυροσβέστες.

Το αποτέλεσμα των δύο παραπάνω πυρκαγιών ήταν να χαθούν πολλά στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και πλήθος γεωργικών εκτάσεων με αμπέλια και ελιές στη Νεμέα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους αγρότες και τους παραγωγούς της περιοχής. 

Οπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Βέλου Βόχας, Θανάσης Μανάβης, ο οποίος έζησε από πρώτο χέρι την εφιαλτική πυρκαγιά στη Στιμάγκα, στην οποία συνελήφθη και ένα άτομο με την κατηγορία για εμπρησμό, η χθεσινή φωτιά είναι μη αναμενόμενη για τη συγκεκριμένη εποχή. «Ομως η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή χθες εδώ, έφτανε τους 35 βαθμούς Κελσίου, σαν κατακαλόκαιρο. Οι άνεμοι ταυτόχρονα ήταν πολύ ισχυροί και αυτό την έκανε τόσο μεγάλη».

Ο ίδιος λέει ότι οι μικρότερες φωτιές, λόγω ξηρασίας, στην περιοχή της Κορινθίας ήταν πάρα πολλές και οι αρχές κατάφεραν να προλάβουν τις περισσότερες πυρκαγιές στην αρχή τους. «Κάθε δύο ημέρες ήμασταν στο πόδι. Η ξηρή ύλη που συσσωρεύτηκε ήταν πολύ μεγάλη δεδομένου ότι αμπελώνες έμειναν ατρύγητοι λόγω και της ανομβρίας».

Μιλώντας στην « Κ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε πως «στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ξεσπάσει τουλάχιστον 1.200 φωτιές τους τελευταίους μήνες. Είναι πολύπαθη η Κορινθία».

Οπως πάντως τονίζουν οι πυρομετεωρολόγοι, το φετινό καλοκαίρι η διαθέσιμη καύσιμη ύλη στα δάση ήταν πολύ μεγάλη, λόγω της ξηρασίας που προκλήθηκε από την ανομβρία.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η φωτιά από χθες μέχρι και σήμερα πολύ συχνά πλησιάζει τους ορεινούς οικισμούς χωρίς όμως να έχει μπει σε κάποιον απ’ αυτούς. Δυστυχώς, κάποιες εξοχικές κατοικίες έχουν καεί, χωρίς να είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός τους. «Εχει καεί μεγάλη δασική έκταση και μερικές καλλιέργειες, όμως πρέπει να σβήσουν πρώτα όλες οι εστίες για να κάνουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ την αποτίμηση. Αυτή τη στιγμή η αγωνία μας είναι να μη φουντώσουν ξανά οι άνεμοι ενώ η Πυροσβεστική παλεύει με τις αναζωπυρώσεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT