Οι παγετώνες ξαναγράφουν τα σύνορα Ελβετίας – Ιταλίας

Οι παγετώνες ξαναγράφουν τα σύνορα Ελβετίας – Ιταλίας

Μέρος της περιοχής που επηρεάζεται βρίσκεται κάτω από το Μάττερχορν, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, κοντά σε πολλά δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελβετία και η Ιταλία επαναχαράσσουν μέρος των συνόρων τους στις Aλπεις εξαιτίας των παγετώνων που λιώνουν, υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής.

Μέρος της περιοχής που επηρεάζεται βρίσκεται κάτω από το Μάττερχορν, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, κοντά σε πολλά δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα.

Μεγάλα τμήματα των ελβετοϊταλικών συνόρων καθορίζονται από τις κορυφές παγετώνων ή περιοχές με «αιώνιο χιόνι», αλλά το λιώσιμο των παγετώνων μετατοπίζει αυτά τα φυσικά όρια, με αποτέλεσμα και οι χώρες να επιδιώκουν τη «διόρθωση» των συνόρων στον χάρτη.

Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για την αλλαγή την Παρασκευή, αν και προς το παρόν η Ιταλία δεν έχει κάνει ακόμη το ίδιο. Oι αλλαγές ωστόσο βασίζονται σε ένα σχέδιο συμφωνίας από μια κοινή ελβετοϊταλική επιτροπή τον Μάιο του 2023.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι παγετώνες στα εδάφη της Ελβετίας έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια που έχει σημειωθεί ποτέ μετά το «ρεκόρ λιωσίματος» του 2022, που είχε αγγίξει το 6%.

Μια έκθεση εκδίδεται σε ετήσια από το Ελβετικό Δίκτυο Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos), το οποίο απέδωσε τις απώλειες στα διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και στις πολύ χαμηλές χιονοπτώσεις του χειμώνα του 2022. Οι ερευνητές λένε ότι αν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, η τήξη των πάγων θα επιταχυνθεί.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι τα επανακαθορισμένα σύνορα είχαν προσδιοριστεί με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο μερών.

Θεωρείται ότι η νέα χάραξη των συνόρων θα βοηθήσει τις δύο χώρες να καθορίσουν ποια είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση συγκεκριμένων φυσικών περιοχών.

Σύμφωνα με το BBC, τα σύνορα Ελβετίας – Ιταλίας θα αλλάξουν στην περιοχή του οροπεδίου Ρόζα, του καταφυγίου Καρέλ και του Γκόμπα ντι Ρόλιν. Ολα βρίσκονται κοντά στο Μάττερχορν και σε δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Ζέρματ.

Οι ακριβείς αλλαγές των συνόρων θα εφαρμοστούν και η συμφωνία θα δημοσιευθεί μόλις την υπογράψουν και οι δύο χώρες. Η Ελβετία αναφέρει ότι η διαδικασία έγκρισης για την υπογραφή της συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ιταλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT