Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων

Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων

«Το πιθανότερο είναι ότι ο Ιωνας είχε την τύχη ενός σημαντικού αριθμού νεαρών Ασπροπάρηδων που πνίγονται λόγω εξάντλησης ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Ιούνιο, η γέννηση ενός νεοσσού Ασπροπάρη, στα Μετέωρα, έδωσε μεγάλη χαρά στους επιστήμονες και τους εθελοντές που ασχολούνται με τη μελέτη και την προστασία του Νο1 απειλούμενου είδους πτηνού σε όλη την Ευρώπη· σημειωτέον ότι μόλις πέντε ζευγάρια ζουν σήμερα στη χώρα μας, στη Θεσσαλία και στο δάσος της Δαδιάς.

Ομως, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μόλις ανακοίνωσε ότι ο Ιωνας, όπως τον ονόμασαν, μάλλον δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το παρθενικό μεταναστευτικό του ταξίδι προς την Αφρική. Ο πομπός GPS που είχε τοποθετηθεί στην πλάτη του σταμάτησε να εκπέμπει νότια της Κάσου.

Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων-1

Ο μικρός και άπειρος ακόμα γύπας είχε αναχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά το Γαλαξίδι, έφτασε στην Αττική, στην περιοχή του Λαυρίου, όπου έμεινε για δύο ημέρες. Επειτα συνέχισε με κατεύθυνση τις Κυκλάδες. Περνώντας από τη Μήλο, προχώρησε ανατολικά, γεγονός που έδωσε αρχικά ελπίδες στους επιστήμονες ότι θα ακολουθούσε την πιο ασφαλή διαδρομή από την ξηρά, μέσω Τουρκίας. Δυστυχώς, μετά την Αμοργό, ο νεαρός Ασπροπάρης άρχισε να κινείται και πάλι νότια, μέχρι που έλαβαν το σήμα του πομπού του για τελευταία φορά.

«Αν και υπάρχει μια μικρή ελπίδα να υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του πομπού, το πιθανότερο είναι ότι ο Ιωνας είχε την τύχη ενός σημαντικού αριθμού νεαρών Ασπροπάρηδων που πνίγονται λόγω εξάντλησης ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο», λένε οι άνθρωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT