Παράταση για την τελική πρόταση για το κλίμα

Παράταση για την τελική πρόταση για το κλίμα

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Παράταση έλαβε η παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι, καθώς οι εκπρόσωποι από τα 195 συμμετέχοντα κράτη απέτυχαν να υπερκεράσουν τις διαφωνίες τους σε σημαντικά ζητήματα, ώστε να συνάψουν μία τελική συμφωνία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Αν και οι Γάλλοι διοργανωτές της διάσκεψης ήλπιζαν για το κλείσιμο των εργασιών έως την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας και προεδρεύων των συνομιλιών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν με στόχο να υπάρξει συμφωνία για την τελική πρόταση, η οποία προγραμματίσθηκε να παρουσιασθεί σήμερα το πρωί. Ο Φαμπιούς εξέφρασε την άποψη ότι οι συνομιλίες οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και δήλωσε ότι θα συμβουλευόταν διάφορες διαπραγματευτικές ομάδες, εφόσον το κείμενο θα πρέπει να προέρχεται από όλους και να γίνει αποδεκτό από όλες τις εκπροσωπούμενες χώρες. «Είμαι αισιόδοξος», είπε.

Ιδιαίτερη αντίσταση απέναντι στις προτάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την επανεξέταση και αναβάθμιση των εθνικών σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προέβαλε η Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ είχε ήδη δεσμευθεί για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2030 και αρνήθηκε να αναδιαπραγματευθεί αυτό τον στόχο. Σύμφωνα με απεσταλμένους διαφόρων κρατών, η κινεζική πλευρά επανέλαβε την απαίτησή της να αναλάβουν τα πιο ανεπτυγμένα κράτη περισσότερες ευθύνες για την καταπολέμηση του φαινομένου, που οφείλεται κυρίως στην καύση πετρελαίου και άνθρακα. «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές, η συμφωνία πλησιάζει», δήλωσε ωστόσο ο ειδικός απεσταλμένος του κινεζικού ΥΠΕΞ για την κλιματική αλλαγή, Γκάο Φενγκ. «Στην πραγματικότητα, ασκούμε πίεση σε όλες τις χώρες είτε ανήκουν στην Ε.Ε. είτε όχι, θα θέλαμε να είναι πιο φιλόδοξες», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, αν και το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν δημοσιοποιήθηκε. «Τα δύο έθνη πρέπει να ισχυροποιήσουν τον συντονισμό τους με όλες τις πλευρές και να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν τη σύναψη μιας συμφωνίας στο Παρίσι, όπως προγραμματίσθηκε», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με τηλεοπτικά μέσα.

Αρνητική στάση διατήρησε και η Σαουδική Αραβία, αφού διαφωνεί με την προοπτική το όριο για την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας να μειωθεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εξαγωγική της δραστηριότητα στον τομέα του πετρελαίου. Παράλληλα, αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση άνθρακα, ώστε να αντιμετωπισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Ορισμένα κράτη υποστηρίζουν ότι τα πλουσιότερα κράτη πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι πέρασε την ημέρα των 72ων γενεθλίων του ανάμεσα σε διαπραγματευτικές αίθουσες για την προώθηση μιας τελικής συμφωνίας. Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, η νύχτα της Πέμπτης υπήρξε σημαντική, εφόσον σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος», αν και ανέφερε ότι μερικά «πολύ δύσκολα» ζητήματα πρέπει να επιλυθούν. Υστερα από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Κέρι εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη της συναίνεσης και των 195 κρατών.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, από την πλευρά του επέστρεψε το πρωί της Παρασκευής στο συνεδριακό κέντρο του Λε Μπουρζέ, για να συνομιλήσει με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Λιου Ζενμίν και τον απεσταλμένο για το κλίμα Σιέ Ζενχουά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματευόμενες πλευρές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να επιλύσουν τις διαφορές και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα καταλήξουν σε μία «φιλόδοξη, ισχυρή συμφωνία».

Οικονομικά οφέλη

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι δεν είναι απαραίτητα ένα κακό σημάδι για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας. Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο οι διαπραγματεύσεις της παγκόσμιας διάσκεψης να επεκτείνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Η συναίνεση είναι απαραίτητη», σχολίασε ο Μάικλ Τζέικομπς, οικονομολόγος που εργάζεται για το πρόγραμμα New Climate Economy.

Εάν οι διαπραγματευτές κατορθώσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για την πρώτη περιβαλλοντική συνθήκη που έχει προοπτική να υπογραφεί από όλα τα κράτη, αφού η τελευταία συνθήκη για τις εκπομπές αερίων ήταν το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο επικυρώθηκε το 1997, αλλά είχε υπογραφεί μόνο από τα πλουσιότερα κράτη. Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν προβλέπει κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων καταστροφών που θα συμβούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και από άλλα φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο και ειδικό σε θέματα κλίματος, λόρδο Νίκολας Στερν, ωστόσο, μία ξεκάθαρη συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον επιχειρηματικό κόσμο, επειδή θα καταστήσει τις επενδύσεις στον τομέα της χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα πιο επικερδείς, με αποτέλεσμα να υπάρξει σταδιακή υποχώρηση της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα, καθώς το οικονομικό ρίσκο για τους επιχειρηματίες θα είναι μεγαλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT