Παραλειπόμενα της Συνόδου του Παρισιού για το κλίμα

Παραλειπόμενα της Συνόδου του Παρισιού για το κλίμα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι ακούστηκε το κύκνειο άσμα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Τα συντηρητικά ινστιτούτα CFACT και Ηeartland, που έσπερναν αμφιβολίες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέτρησαν μόλις 30 θεατές, ακροβολισμένους σε μια άδεια αίθουσα, στη διήμερη συνάντηση που διοργάνωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Εξέταση των οικονομικών στοιχείων των ινστιτούτων, που είχαν αναλάβει εργολαβικά την άρνηση της επιστήμης, δείχνει ότι η χρηματοδότησή τους έχει συρρικνωθεί δραστικά. Την ίδια ώρα, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και υπό το βάρος της συντριπτικής επιστημονικής γνώσης, οι εκπρόσωποι 196 χωρών συνομολόγησαν τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρυτάνευσαν λοιπόν ο ορθολογισμός και το πνεύμα του Διαφωτισμού στην πόλη του Φωτός, ή μήπως οι δυνάμεις, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την παγκόσμια δράση για το κλίμα, μόλις διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν πια να συντηρήσουν τα προκεχωρημένα τους φυλάκια, αναδιπλώθηκαν σε νέα χαρακώματα; Ο βασικός λόγος για τον οποίο τα εν λόγω ινστιτούτα αρνούνταν την πραγματικότητα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής ήταν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί κεϊνσιανές πολιτικές: μεγάλης κλίμακας κρατικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ενίσχυση τοπικών και όχι υπερεθνικών οικονομιών, υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών που δεν ταιριάζουν στις πολυεθνικές, κατάργηση πατεντών για την ταχύτερη μεταφορά καθαρών τεχνολογιών, σημαντικές επενδύσεις σε καθαρές μαζικές μεταφορές κ.τ.λ.

Μετά το Παρίσι, η νέα στρατηγική όσων ωφελούνται από το «ψήσιμο» του πλανήτη έχει ως εξής: Παραδοχή στα λόγια των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, χρηματοδότηση δράσεων που λειτουργούν ως «πράσινο ξέπλυμα» και επί της ουσίας υπονόμευση της δυνατότητας των κυβερνήσεων να νομοθετούν προς όφελος του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας. Εγγραφο της Κομισιόν με τη σήμανση «limited» (περιορισμένης διακίνησης-μυστικό) καθοδηγούσε τους Ευρωπαίους εκπροσώπους στη σύνοδο του Παρισιού να μη δεχθούν καμία συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής με το καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Ο συνολικός στόχος της Ε.Ε. είναι να υπάρξουν αποφάσεις της COP χωρίς καμία αναφορά στο εμπόριο και τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να ελαχιστοποιηθούν οι συζητήσεις για ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο» αναφέρει το έγγραφο.

Οπερ και εγένετο. Οπως συμβαίνει από το 1992, όταν η Συνθήκη-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή υπογράφηκε, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον ΠΟΕ διεξάγονταν σε ένα παράλληλο σύμπαν, έτσι και τώρα, η κλιματική αλλαγή συζητήθηκε επί 15 ημέρες στο Παρίσι, πριν επιστρέψουν οι χώρες στο business as usual.

«Δράσεις» της Βρετανίας

Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία, η οποία από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας του Παρισιού, στις 12 Δεκεμβρίου, ώς σήμερα, πρόλαβε ήδη να νομοθετήσει την επέκταση των εξορύξεων σχιστολιθικού αερίου ακόμη και κάτω από εθνικούς δρυμούς (το σχιστολιθικό αέριο είναι ιδιαίτερα ρυπογόνο και πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς αν πρόκειται να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας), και τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων προς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρ’ όλα αυτά θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του Παρισιού – κάτι που αποκαλύπτει τη μεγάλη αδυναμία μιας συμφωνίας με την οποία οι ηγέτες εύχονται να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά υποβάλλουν δεσμεύσεις που θα την ανεβάσουν κατά 3,5 βαθμούς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT