Εκτίναξη κρουσμάτων και επαναφορά μέτρων

Εκτίναξη κρουσμάτων και επαναφορά μέτρων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία COVID-19, καθώς πολλές χώρες επιτρέπουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες και ανοίγουν τα σύνορά τους στην προσπάθεια να αναζωογονήσουν την οικονομία τους. Εξαρση νέων κρουσμάτων σημειώνεται στη Σερβία και στη Βουλγαρία, ενώ στην Ισπανία οι Αρχές έθεσαν υπό καραντίνα 270.000 κατοίκους. Στο Ισραήλ η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει και πάλι μπαρ και γυμναστήρια και να περιορίσει συναθροίσεις για θρησκευτικούς λόγους, καθώς καταγράφονται περίπου χίλια νέα κρούσματα ημερησίως. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες έχουν λάβει εντολή να μπουν σε καραντίνα ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας. Η Ινδία έγινε η χώρα που καταλαμβάνει την τρίτη θέση με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, ενώ αύξηση κρουσμάτων υπάρχει και στη Μέση Ανατολή.

Η περίπτωση της Σερβίας, αλλά και του Ισραήλ, αναδεικνύει ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά όταν αίρονται πρόωρα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα χωρίς να αντικαθίστανται από την πολιτική μεγάλου αριθμού ελέγχων και ιχνηλάτησης όσων έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κολλήσει τον ιό, όπως συνιστά ο ΠΟΥ. Στο Βελιγράδι ο στρατός κατασκευάζει νοσοκομείο εκστρατείας δυναμικότητας 500 κλινών, καθώς την Κυριακή είχαν καταγραφεί 302 νέα κρούσματα στη Σερβία, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξησή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η σερβική πρωτεύουσα και ορισμένες άλλες πόλεις έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι τον Απρίλιο και τον Μάιο. Συνολικά στη Σερβία τα κρούσματα έχουν υπερβεί τις 16.000 και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανέρχονται σε 311. Η κυβέρνηση της Σερβίας είχε επιβάλει αρχικά ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια περιοριστικών μέτρων, ωστόσο, αποφάσισε να τα καταργήσει σχεδόν όλα στις αρχές Μαΐου.

Στο Κοσσυφοπέδιο επιβλήθηκε εν νέου απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Πρίστινα και σε τρεις ακόμη πόλεις καθώς και σε αυτή τη χώρα κατεγράφη το Σάββατο ρεκόρ θανάτων και νέων κρουσμάτων, 8 και 178, αντίστοιχα.

Στη Βουλγαρία, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τις τοπικές αρχές να επιβάλουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όπως τήρηση ασφαλούς απόστασης και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, καθώς τα νέα κρούσματα που καταγράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα ανέρχονται σε 1.049.

Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», καθώς καταγράφονται περίπου χίλια νέα κρούσματα την ημέρα, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα μέτρα όπως κλείσιμο μπαρ και γυμναστηρίων, περιορίζει σε 20 τον αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία όπως και τον αριθμό των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz από την περασμένη Πέμπτη περίπου 30.000 πολίτες έχουν διαταχθεί σε καραντίνα, ενώ τέθηκε ξανά σε λειτουργία η εφαρμογή παρακολούθησης επαφών μέσω τηλεφώνου. Τόσο στο Ισραήλ όσο και στις παλαιστινιακές περιοχές ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είχε περιοριστεί σε ελάχιστα στις αρχές Μαΐου, ωστόσο, καταγράφεται έκτοτε σταθερή αύξηση των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στην Ινδία, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 ξεπέρασε τις 700.000 και ο αριθμός των νεκρών τις 19.700. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 2,9 εκατ. και στη Βραζιλία το 1,6 εκατ. Οι ινδικές αρχές ανέβαλλαν την πρόσβαση επισκεπτών στο μνημείο του Ταζ Μαχάλ. Επιδείνωση της κατάστασης καταγράφεται και στην Αυστραλία, η οποία είχε αντιμετωπίσει αρχικά πολύ αποτελεσματικά την πανδημία. Η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας, με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με την Πολιτεία της Βικτόριας, με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη. Τις τελευταίες ημέρες οι Αρχές έχουν βάλει σε καραντίνα 40 προάστια της Μελβούρνης, ενώ εντοπίστηκαν την Κυριακή 127 νέα κρούσματα και κατεγράφησαν δύο θάνατοι.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς στη Σαουδική Αραβία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει υπερβεί τις 200.000, στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις 50.000 όπως και στο Κουβέιτ, ενώ στο Κατάρ τις 100.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT