Post-Covid ασθενείς: Συμπτώματα και ιατρεία αντιμετώπισής τους

Post-Covid ασθενείς: Συμπτώματα και ιατρεία αντιμετώπισής τους

Η πανδημία από τη λοίμωξη του κορωνοϊού, που εξαπλώθηκε ραγδαία ανά τον κόσμο, συνεχίζει να ταλανίζει και εμάς και τα συστήματα υγείας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία από τη λοίμωξη του κορωνοϊού, που εξαπλώθηκε ραγδαία ανά τον κόσμο, συνεχίζει να ταλανίζει και εμάς και τα συστήματα υγείας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα που ανιχνεύονται θετικά μετά από τα διαγνωστικά τεστ, θα επανέλθουν στις συνθήκες της καθημερινότητάς τους, έχοντας περάσει τη λοίμωξη από τον ιό, είτε με ηπιότερα είτε με εντονότερα συμπτώματα.

Μολαταύτα, υπάρχει ένα πλήθος ασθενών που συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα ακόμα και μετά τη λοίμωξη COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί έχουν πάψει να μεταδίδουν τον ιό και συνήθως είναι αυτοί που έχουν χρειαστεί νοσηλεία για κάποιο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τη χορήγηση οξυγόνου, είτε σε απλό θάλαμο είτε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Σύμφωνα με έρευνες και βιβλιογραφικά δεδομένα, υπάρχουν ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα σε διάστημα από τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες μετά την πρώτη επαφή με τον ιό και ονομάζονται long-covid ασθενείς, ενώ post- covid ασθενείς, ονομάζονται εκείνοι όπου τα συμπτώματα παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα εβδομάδων. Σε αυτούς, τα συμπτώματα ποικίλλουν και αλληλοκαλύπτονται ή παρουσιάζουν διακυμάνσεις και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν πτώση σε σωματικές και γνωστικές λειτουργίες, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν καταθλιπτικά επεισόδια.

Αρκετά συχνό είναι το αίσθημα της κόπωσης ανάμεσα στα περιστατικά αυτά. Ο βήχας, ο πονόλαιμος, οι μυαλγίες και οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι εξίσου μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα. Παράλληλα, ο πονοκέφαλος, η αδυναμία συγκέντρωσης, η αϋπνία και οι ίλιγγοι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που εμφανίζουν ταυτόχρονα αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Η παρατήρηση επομένως των ασθενών αυτών που τα συμπτώματά τους συνεχίζουν να επιμένουν ή να εναλλάσσονται, οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη της δημιουργίας τμημάτων στα νοσοκομεία, όπου θα παρακολουθείται και θα μελετάται η κατάστασή τους.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, υπήρξε η ανάγκη δημιουργίας αυτών των ιατρείων, με σκοπό να υπάρξει παρακολούθηση και επικοινωνία με τους ασθενείς που νόσησαν με εντονότερες επιπλοκές, στην πορεία τους μετά τη νοσηλεία.

Επομένως, καθορίζεται επανέλεγχος παρακολούθησης, σε διάστημα που αποφασίζεται από τους γιατρούς και εμπεριέχει αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογικό έλεγχο.

Παράλληλα, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συνεργάζονται αρκετές ειδικότητες και οι ασθενείς δύναται να επικοινωνούν και με ψυχολόγο ή οποιαδήποτε ειδικότητα θεωρηθεί απαραίτητη με βάση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ιατρεία post-covid ασθενών λειτουργούν πλέον σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια και κέντρα αποκατάστασης, μελετώντας τα περιστατικά των ασθενών με παρατεταμένα συμπτώματα.

INFO:

Μπορείτε να βρείτε τα διαθέσιμα ιατρεία post- covid των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέσω της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στον σύνδεσμο: https://hts.org.gr/news/newsid510/1369

Πηγή: nevronas.gr/ Αθηνά Αλεξανδροπούλου – Νοσηλεύτρια

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT