5 διαδικτυακές συστάσεις για τον πόνο των αρθρώσεων: Λειτουργούν;

5 διαδικτυακές συστάσεις για τον πόνο των αρθρώσεων: Λειτουργούν;

Κάποιες ιδέες φαίνονται λογικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βοηθήσουν

5-διαδικτυακές-συστάσεις-για-τον-πόνο-τ-561907651

Οι άνθρωποι συμβουλεύονται όλο και περισσότερο το διαδίκτυο για ιατρικά προβλήματα. Εάν αναζητάτε τρόπους να ανακουφίσετε τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλούνται από τη φυσιολογική φθορά (οστεοαρθρίτιδα) ή από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος (όπως συμβαίνει στη ρευματοειδή αρθρίτιδα), μπορεί να βρείτε εκεί μεθόδους που φαίνονται ελπιδοφόρες και λογικές. Έχουν όμως αποτέλεσμα; Δείτε μερικές συμβουλές για πέντε μεθόδους ανακούφισης του πόνου που διαφημίζονται συχνά στο διαδίκτυο.

Μουσικοθεραπεία

Η ακρόαση μουσικής μπορεί να ξυπνήσει δυνατά συναισθήματα, που βοηθούν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν ή να γιατρευτούν. Αυτό αποτελεί τη βάση της μουσικοθεραπείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία συσχετίζεται με λιγότερο άγχος πριν από μια χειρουργική επέμβαση ή στη διάρκεια της χημειοθεραπείας και με καλύτερη λειτουργικότητα στη διάρκεια της φυσικής αποκατάστασης. 

Θα βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων;
«Η ακρόαση μουσικής θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ελκυστικό περισπασμό, ώστε να μην εστιάζετε τόσο πολύ στον πόνο, στη δυσκαμψία ή στις σωματικές δυσκολίες. Ορισμένες μελέτες την έχουν συνδυάσει με φυσικοθεραπεία, χορό ή άλλες κινήσεις και έχουν βρει κάποιες ενδείξεις ψυχολογικού οφέλους, όπως βελτίωση της διάθεσης και αναφορές για λιγότερο πόνο», δηλώνει ο δρ Robert Shmerling, ρευματολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Beth Israel Deaconess Medical Center και αρχισυντάκτης στο Harvard Health Publishing.

Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στον πόνο. «Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο έντονα τον πόνο όταν δεν κοιμούνται αρκετά», δηλώνει ο δρ Shmerling, «ενώ, από την άλλη μεριά, ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος». Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Θα βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων;
«Από μόνος του, ο επαρκής ύπνος δεν θα μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις», δηλώνει ο δρ Shmerling. «Αλλά θα πρέπει να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες το 24ωρο, ανεξάρτητα από το αν έχετε αρθρίτιδα».

Θεραπευτικό μασάζ

Υπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικοί τύποι θεραπευτικού μασάζ. 

Θα βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων;
Το απαλό τρίψιμο των αρθρώσεων μπορεί να αυξήσει τη ροή αίματος προς τις πάσχουσες περιοχές και να ανακουφίσει ορισμένα σημεία. Αλλά αυτό δεν διαρκεί. «Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα τους πονεμένους μυς και τένοντες, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά δεν αποτελεί τυπική θεραπεία για την αρθρίτιδα και δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση», δηλώνει ο δρ Shmerling. «Επίσης, υποψιάζομαι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στις αρθρώσεις, τόσο λιγότερο μπορεί να βοηθήσει το μασάζ».

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες 

Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή (λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια) συσχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και του σωματικού βάρους, με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και λιγότερη δυσκοιλιότητα. 

Θα βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων;
«Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια του περίσσιου βάρους, γεγονός που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος. Ή, ακόμη, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τους ανοσολογικούς μηχανισμούς σε μια κατάσταση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων. Κατά τα άλλα, όμως, δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου θα μπορούσε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες να συμβάλει στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων», δηλώνει ο δρ Shmerling. «Ωστόσο, μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή συνιστάται για την καλή πέψη και τη συνολική υγεία, οπότε την υποστηρίζω, αλλά όχι γιατί έχει κάποιο γνωστό όφελος για την αρθρίτιδα».

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός οδηγεί σε μια κατάσταση χαλάρωσης, μια καλά μελετημένη αλλαγή της φυσιολογίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συχνότητας, του αναπνευστικού ρυθμού, της κατανάλωσης οξυγόνου, του επιπέδου αδρεναλίνης και του επιπέδου κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες). 

Θα βοηθήσει στον πόνο των αρθρώσεων;
«Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος εστίασης σε κάτι άλλο πέρα από τον πόνο, τη δυσκαμψία ή τους σωματικούς περιορισμούς και ίσως οδηγήσει σε μείωση της αίσθησης του πόνου. Ενδέχεται να υπάρχει  όφελος παρόμοιο με εκείνο της ακρόασης μουσικής: μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το στρες», δηλώνει ο δρ Shmerling. «Είναι πιθανό ότι ο διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει σε χημικές διεργασίες στον εγκέφαλο οι οποίες ανακουφίζουν από τον πόνο – αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί».

Μια τελευταία κουβέντα

Δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, εκτός από το κόστος του μασάζ ή της επαγγελματικής καθοδήγησης για τις άλλες προσεγγίσεις. Να έχετε όμως ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο μπορούν οι επιλογές αυτές να επιδράσουν στην αρθρίτιδα. Και, ασφαλώς, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τις κλασικές θεραπείες για την αρθρίτιδα, όπως η φυσικοθεραπεία, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών και η φαρμακοθεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT