Η ροδόχρους ακμή μπορεί να εμφανίσει έξαρση κατά την εμμηνόπαυση

Η ροδόχρους ακμή μπορεί να εμφανίσει έξαρση κατά την εμμηνόπαυση

Συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της συχνής δερματικής πάθησης

η-ροδόχρους-ακμή-μπορεί-να-εμφανίσει-έ-561907762

Πιστεύατε ότι είχατε αφήσει την ακμή πίσω, στα εφηβικά σας χρόνια, αλλά να που βρίσκεστε στη μέση ηλικία με μια έξαρση ακμής. Ίσως όμως να μην είναι αυτό που νομίζετε. Η ροδόχρους ακμή, η οποία συγχέεται συχνά λανθασμένα με την κοινή ακμή, συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και εμφανίζει ορισμένες φορές εξάρσεις κατά την εμμηνόπαυση, εξηγεί η δρ Suzanne Olbricht, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η ροδόχρους ακμή, μια συχνή πάθηση του δέρματος η οποία αφορά περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανούς, εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που κοκκινίζει εύκολα. Η ροδόχρους ακμή μπορεί ορισμένες φορές να εκληφθεί λανθασμένα ως έγκαυμα, ως μια φυσικά κοκκινωπή επιδερμίδα ή ακόμη και ως αλλεργική αντίδραση. Δημιουργεί διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως:

› φλύκταινες και σπυράκια που μοιάζουν με ακμή, › μόνιμη ερυθρότητα του δέρματος σαν από έξαψη,
› διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία τα οποία σχηματίζουν κόκκινες γραμμές που θυμίζουν ιστό αράχνης και ονομάζονται τελεαγγειεκτασίες,
› φαγούρα γύρω από τα μάτια, μια κατάσταση που συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως αλλεργία. 

«Ορισμένα άτομα εμφανίζουν τα σπυράκια χωρίς την ερυθρότητα. Άλλα εμφανίζουν την ερυθρότητα», αναφέρει η δρ Olbricht. «Η ροδόχρους ακμή μπορεί επίσης να περιορίζεται μόνο στα μάτια».

Αιτίες της ροδόχρου ακμής

Δεν είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρο τι προκαλεί τη ροδόχρου ακμή. Οι θεωρίες ποικίλλουν, αποδίδοντάς την σε γενετικούς παράγοντες ή σε προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, το νευρικό σύστημα ή τα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου. Ενίοτε την αποδίδουν ακόμη και στην παρουσία συγκεκριμένων μικροβίων στο δέρμα. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή: η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, στον άνεμο, σε καυτερές τροφές και σε σκληρά προϊόντα φροντίδας του δέρματος. «Βασικά, οτιδήποτε προκαλεί έξαψη επιδεινώνει τη ροδόχρου ακμή», αναφέρει η δρ Olbricht. 

Αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Ένας δερματολόγος μπορεί συνήθως να διαγνώσει τη ροδόχρου ακμή βάσει του ιστορικού των συμπτωμάτων και της δερματολογικής εξέτασης. Δεν υπάρχει κάποιο διαγνωστικό τεστ για τη ροδόχρου ακμή. 

Εάν τελικώς έχετε αυτήν την πάθηση, τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται, δηλώνει η δρ Olbricht. «Είναι σχετικά εύκολο να κρατήσετε τη ροδόχρου ακμή υπό έλεγχο», προσθέτει. «Ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται ίαση, με την έννοια ότι παίρνετε μια τρίμηνη αγωγή και απαλλάσσεστε για πάντα». Η ροδόχρους ακμή αντιμετωπίζεται συνήθως στο πέρασμα του χρόνου με καταπολέμηση των εξάρσεων και αποφυγή των παραγόντων που την πυροδοτούν. 

Εκτός από το να αποφεύγετε τους παράγοντες που επιδεινώνουν τη ροδόχρου ακμή, μπορείτε επιπροσθέτως να λάβετε κάποιο συνταγογραφούμενο φάρμακο που θα βοηθήσει την κατάσταση. Οι συνήθεις επιλογές είναι αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή και την ερυθρότητα. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν την έξαψη η οποία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. 

Ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συχνά είναι η μετρονιδαζόλη, η οποία εφαρμόζεται σε μορφή κρέμας ή γέλης (τζελ) και μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή. Οι τετρακυκλίνες (ομάδα αντιβιοτικών) που λαμβάνονται από το στόμα είναι άλλη μία συχνή επιλογή για την αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής. Οι αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες, όπως η αζιθρομυκίνη, είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής που αφορά τα μάτια, αναφέρει η δρ Olbricht. Πιστεύουμε ότι ο λόγος που τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα δεν είναι απαραίτητα επειδή μπορούν να εξοντώσουν βακτήρια που δημιουργούν προβλήματα, αλλά μάλλον επειδή διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξηγεί η δρ Olbricht. 

Για να μειώσει την ερυθρότητα του δέρματος, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει βριμονιδίνη σε γέλη ή οξυμεταζολίνη σε κρέμα, οι οποίες προκαλούν σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Μια άλλη τοπική θεραπεία που μπορεί να καταπολεμήσει το οίδημα και την ερυθρότητα είναι το αζελαϊκό οξύ. Ορισμένες φορές επίσης συνταγογραφούνται β-αποκλειστές ή α-αποκλειστές για τη μείωση της έξαψης. Η ορμονοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή εάν έχετε εξάψεις οι οποίες σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και επιδεινώνουν τη ροδόχρου ακμή. 

Κάποιες φορές, τέλος, χρησιμοποιούνται θεραπείες με λέιζερ για την αντιμετώπιση των διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων του προσώπου. Οι θεραπείες με λέιζερ θεωρούνται αισθητικές διαδικασίες και συνήθως δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μια πάθηση των «μπεκρήδων»;  

Οι γυναίκες με ροδόχρου ακμή εμφανίζουν συνήθως φλύκταινες σαν αυτές της ακμής, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, αίσθημα καύσου στα μάτια και ερυθρότητα γύρω τους. Στους άνδρες ωστόσο, η πάθηση μπορεί επίσης να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ρινόφυμα, κατά την οποία το δέρμα στη μύτη εμφανίζει πάχυνση, και μοιάζει πρησμένο και παραμορφωμένο. 

«Είναι τόσο σπάνιο στις γυναίκες που σχεδόν μπορούμε να πούμε ότι δεν παρατηρείται ποτέ», δηλώνει η δρ Suzanne Olbricht, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Στο παρελθόν έλεγαν ότι έχεις ρινόφυμα επειδή πίνεις πολύ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ροδόχρους ακμή και το ρινόφυμα μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα που δεν πίνουν καθόλου.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT