ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
σπάζοντας-τη-σιωπή-για-την-κατάθλιψη-561921628

Σπάζοντας τη σιωπή για την κατάθλιψη

Ο φόβος του στίγματος μπορεί να παρατείνει τη σιωπή. Οι προκαταλήψεις, βαθιά ριζωμένες ακόμη σε μερίδα της κοινωνίας, ή η ανασφάλεια και η ντροπή που συχνά ακολουθούν μια ψυχική ασθένεια μπορεί να λειτουργήσουν εξίσου αποτρεπτικά. Η κατάθλιψη, είναι μια νόσος που επιχειρεί να καθηλώσει τους πάσχοντες στο σκοτάδι, να τους κρατήσει μακριά από δραστηριότητες και κοινωνικές συναναστροφές, να τους κλείσει πιο ερμητικά στον εαυτό τους.

Τέσσερις άνθρωποι, όμως, δεν παραμένουν σιωπηλοί. Μιλούν ανοιχτά για τη δική τους μάχη με την κατάθλιψη στο πλαίσιο της εκστρατείας «Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη», την οποία διοργανώνει η Janssen Ελλάδος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και του Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.

Στο κέντρο αυτής της προσπάθειας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την κατάθλιψη βρίσκεται η ιστοσελίδα www.janssenwithme.gr/el-gr/initiatives/breaking-depression στην οποία παρουσιάζονται οι ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων οι οποίοι διανύουν το ταξίδι της καθημερινότητας με τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ). «Έχω αποδεχτεί ότι έχω κατάθλιψη, και αυτό με βοήθησε να καταλάβω ότι η θλίψη δεν καθορίζει το ποια είμαι εγώ ως άνθρωπος», λέει μία εκ των ασθενών, η 23χρονη Κατερίνα. Πέρα από ιστορίες πασχόντων στην ιστοσελίδα παρέχονται συμβουλές και καθοδήγηση, καθώς και εμπεριστατωμένο ενημερωτικό υλικό.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που επιδρά στην καθημερινή και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών πλήττοντας την ποιότητα ζωής τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι το κυριότερο αίτιο αναπηρίας διεθνώς. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ ένα καταθλιπτικό επεισόδιο διαρκεί κατά μέσο όρο έξι μήνες. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες και βασικά χαρακτηριστικά της είναι η κακή διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες, η οποία επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Συχνά η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες διατροφικές ή ψυχικές διαταραχές, ακόμη και από αυτοκτονικές τάσεις.

«Στη Janssen Ελλάδος είμαστε υπερήφανοι για την εκστρατεία “Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη”, μέσα από την οποία φιλοδοξούμε να δώσουμε σε όλους μας τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα, να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσους ζουν με την κατάθλιψη. Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΨΕ και το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ με βασικό μας μέλημα να είμαστε αρωγοί αυτής της κοινής προσπάθειας τόσο για ουσιαστική ενημέρωση όσο και για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου, πάντα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Janssen Ελλάδος, Κέλυ Σταυροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, ανέφερε ότι η πανδημία έχει επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της κατάθλιψης και αύξησε τα ποσοστά στον γενικό πληθυσμό. «Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι απαραίτητες και επωφελείς για να δημιουργήσουμε εκείνο το ασφαλές περιβάλλον καταπολέμησης του στίγματος και κοινωνικής αποδοχής ώστε να μιλήσουμε με θάρρος για αυτό το σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας», επισήμανε.

Την ανάγκη ενημέρωσης του κοινωνικού συνόλου τόνισε και ο Σπυρίδων Ζορμπάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ. «Το βάρος που επωμίζονται οι άτυποι οικογενειακοί φροντιστές για την φροντίδα των καταθλιπτικών συγγενών τους είναι μεγάλο και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει». πρόσθεσε.

Η κατάθλιψη διαφέρει από τα συναισθήματα λύπης ή άγχους που μπορεί να βιώσει κάποιος στη ζωή του. Είναι μια συχνά, αλλά σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, τα συμπτώματά της οποίας έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT