Τα σιδεράκια δεν είναι μόνο για εφήβους

Τα σιδεράκια δεν είναι μόνο για εφήβους

Ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, τα σιδεράκια μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία

τα-σιδεράκια-δεν-είναι-μόνο-για-εφήβου-561942265

Η εφηβεία είναι η ιδανική περίοδος για να διορθωθούν τα στραβά δόντια ή το μη ευθυγραμμισμένο δάγκωμα (δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ενώνονται τα δόντια όταν κλείνετε τη γνάθο σας). Τα σιδεράκια, όμως, δεν προορίζονται μόνο για εφήβους. Ολοένα περισσότεροι ενήλικες απευθύνονται σε ορθοδοντικούς, ακόμη και σε ηλικία 45 ετών και άνω.

Δόντια και χρόνος

Παρότι τα δόντια μοιάζουν να βρίσκονται σταθερά σε μια θέση, στην πραγματικότητα μετακινούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Στην πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικροσκοπικές μετακινήσεις μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή σας ή το κλείσιμο της γνάθου σας.

«Η απώλεια δοντιών από οποιαδήποτε αιτία, όπως ένα ατύχημα ή η προχωρημένη ουλίτιδα, προκαλεί επίσης μετατόπιση των δοντιών, επειδή τα γειτονικά δόντια μετακινούνται προς τα κενά που δημιουργούνται», επισημαίνει ο δρ Sercan Akyalcin, επικεφαλής του Τμήματος Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το χαμόγελό σας να σας φέρνει σε αμηχανία. Και ακόμη χειρότερα, μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

Υποσιτισμός. Εάν δυσκολεύεστε να μασήσετε καλά, μπορεί να αποφεύγετε να καταναλώσετε τροφές που είναι θρεπτικές ή να μην τρώτε τις ποσότητες που θα έπρεπε.

Αυξημένος κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδας. «Τα στραβά δόντια είναι δυσκολότερο να καθαριστούν καλά. Τροφές παγιδεύονται ανάμεσά τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων και χρόνιας φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για ουλίτιδα και απώλεια δοντιών», λέει ο δρ Akyalcin.

Χρόνια νόσος. Τα βακτήρια της ουλίτιδας μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν σε άλλα μέρη του σώματος. Γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια προκαλούν λοίμωξη στις βαλβίδες της καρδιάς. Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία ότι μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης, πνευμονίας, ακόμη και νόσου Αλτσχάιμερ.

Με τη διόρθωση των στραβών δοντιών ή του μη ευθυγραμμισμένου δαγκώματος, αυτά τα προβλήματα αποτρέπονται. Είναι επίσης ένας τρόπος να δημιουργηθεί χώρος για εμφυτεύματα σε περίπτωση απώλειας δοντιών ή για να στηριχθεί μια γέφυρα δοντιών.

Επιλογές ορθοδοντικής θεραπείας

Τα σιδεράκια διακρίνονται σε δύο κύριους τύπους. Ο ένας τύπος αποτελείται από μια σειρά μικροσκοπικών αγκίστρων (ή αγκυλίων) που προσαρμόζονται επάνω στα δόντια, και στις δύο πλευρές των ζυγωματικών ή πλαγίως της γλώσσας, και από ένα σύρμα που περνάει μέσα από κάθε άγκιστρο για την άσκηση πίεσης. Με την πίεση που ασκείται, τα δόντια αρχίζουν σταδιακά να μετακινούνται.

Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες απευθύνονται σε ορθοδοντικούς, ακόμη και σε ηλικία 45 ετών και άνω.

Τα άγκιστρα είναι μεταλλικά ή από υλικό στο χρώμα των δοντιών (κεραμικό ή πλαστικό) και μπορούν να προσαρμοστούν ακριβώς στο σχήμα των δοντιών σας. «Τα άγκιστρα στο χρώμα των δοντιών είναι αισθητικά πιο ελκυστικά, αλλά σπάνε ευκολότερα από ό,τι τα μεταλλικά άγκιστρα», λέει ο δρ Akyalcin.

Ο άλλος τύπος αποτελείται από μια σειρά λεπτών, διαφανών, πλαστικών ναρθήκων σαν μασελάκια, τα οποία φοράτε για 22 ώρες την ημέρα. «Πραγματοποιούμε ψηφιακή σάρωση των δοντιών σας και σχεδιάζουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο για το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Στη συνέχεια δημιουργούμε έναν πλαστικό νάρθηκα για κάθε στάδιο των μετακινήσεων που θέλουμε να κάνουμε», εξηγεί ο δρ Akyalcin. «Κάθε εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες παίρνετε νέο νάρθηκα».

Τα σιδεράκια δεν είναι μόνο για εφήβους-1
Τα πλαστικά μασελάκια είναι διαφανείς πλαστικοί νάρθηκες που φοριούνται πάνω στα δόντια.

Τι να περιμένετε

Τα σιδεράκια είναι μεγάλη δέσμευση. Πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Χρόνος. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 12 έως 30 μήνες για τους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους, ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει και τα σιδεράκια που θα επιλέξετε. «Και οι δύο τύποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση των δοντιών. Για μεγάλες μετακινήσεις δοντιών, τα μεταλλικά και τα κεραμικά σιδεράκια επιτυγχάνουν γρηγορότερα αποτελέσματα από ό,τι τα πλαστικά μασελάκια», διευκρινίζει ο δρ Akyalcin.

Δυσφορία. Τα σιδεράκια δεν είναι τόσο επώδυνα όσο ήταν πριν από χρόνια. «Δεν προβληματίζουν πλέον τους ασθενείς», λέει ο δρ Akyalcin. «Χρησιμοποιούμε προηγμένα υλικά και σύρματα που ασκούν ήπιες δυνάμεις, και έτσι ο ρυθμός των μετακινήσεων εξασφαλίζει άνεση».

Κόστος. Το κόστος εξαρτάται από τον τόπο κατοικίας σας και τον βαθμό δυσκολίας του προβλήματός σας. Γενικά, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2.500 έως 6.000 ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι δαπάνες για ορθοδοντικές υπηρεσίες δεν καλύπτονται πλήρως από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν έστω μερικώς τη διαδικασία.

Συντήρηση. Τα σιδεράκια και των δύο τύπων πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά σε καθημερινή βάση. Ο καθαρισμός στα σιδεράκια που είναι στερεωμένα στα δόντια είναι πιο απαιτητικός σε σύγκριση με τα πλαστικά μασελάκια.

Είστε υποψήφιοι για ορθοδοντική θεραπεία;

Τα σιδεράκια δεν είναι κατάλληλα για άτομα με ορισμένες υποκείμενες παθήσεις. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση, ορισμένους τύπους νεφροπάθειας και τη μη ελεγχόμενη ουλίτιδα.

Κατά τα άλλα, η θεραπεία με σιδεράκια δεν έχει ηλικιακό όριο και τα αποτελέσματα προάγουν την καλύτερη υγεία και την αυτοεκτίμηση. «Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι κοινωνικά προβλήματα», λέει ο δρ Akyalcin. Τα σιδεράκια χαρίζουν προσωπική ευτυχία και κοινωνική ευεξία. Αν έχετε το κίνητρο και μπορείτε να ανταποκριθείτε στο κόστος, μην το σκέφτεστε περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT