Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5, μέλος της «οικογένειας» της παραλλαγής Όμικρον, έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα μολύνσεων με κορωνοϊό παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ωστόσο, η εκτόξευση των κρουσμάτων δε συνοδεύεται από δραματική αύξηση του αριθμού των θανάτων.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο σχετικό διάγραμμα που ανήρτησε στο Twitter o Έρικ Τόπολ, καρδιολόγος και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια, στην Ελλάδα υπάρχει συνεχής αύξηση κρουσμάτων από τον Ιούνιο, με τους θανάτους αντίστοιχα να καταγράφουν μεν αύξηση αλλά όχι ανάλογη. Αντιθέτως, τον Ιανουάριο του 2022 στην κορύφωση των κρουσμάτων, οι θάνατοι ακολούθησαν ανάλογη πορεία περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.
BA.5 in Greece pic.twitter.com/5Rrdcwfdbx
— Eric Topol (@EricTopol) July 18, 2022
Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ (12/7), στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν από την 1η Ιουλίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν η BA.2 με ποσοστό 65,7%, ακολουθούμενο από τη BA.5 με ποσοστό 21,9%.
«Η ΒΑ.5 είναι ιδιαίτερα ικανή στο να παρακάμπτει την προστασία του ανοσοποιητικού που έχει προκύψει τόσο μέσω εμβολίου όσο και μέσω προηγούμενης νόσησης. Για αυτόν τον λόγο η ΒΑ.5 έχει ένα αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον που κυκλοφορούν» σημείωσε η Μαρία βαν Κέρχοφ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τρίτη.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr