Θέλετε περισσότερη προστασία για την καρδιά σας; Αρκεί ένα εμβόλιο

Θέλετε περισσότερη προστασία για την καρδιά σας; Αρκεί ένα εμβόλιο

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από καρδιοπάθεια φροντίζοντας να μην παραλείπετε τους εμβολιασμούς σας

θέλετε-περισσότερη-προστασία-για-την-562087033

Καθώς τα τελευταία χρόνια όλη η προσοχή είναι στραμμένη στα εμβόλια κατά της Covid-19, μπορεί να έχετε αμελήσει να λάβετε άλλα εμβόλια ρουτίνας που συνιστώνται για τους ηλικιωμένους – και πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της γρίπης, της πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα.

Εάν όμως έχετε καρδιοπάθεια ή διατρέχετε κίνδυνο για καρδιοπάθεια, τα εμβόλια αυτά είναι σημαντικά. Οι αρχές του φθινοπώρου είναι η καταλληλότερη εποχή για να ξαναμπείτε σε πρόγραμμα.

Στις αρχές του έτους, μια μεγάλη μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα αντιγριπικά εμβόλια μπορεί να βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά το έτος μετά από μια κρίση πνευμονίας (μιας σοβαρής λοίμωξης των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες) ή έρπητα ζωστήρα (μιας αφύπνισης του ιού της ανεμευλογιάς, που ξεκινά από τα νεύρα και προκαλεί επώδυνο εξάνθημα). Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και αυτών των κινδύνων.

«Η Covid-19 στρέφει ξανά την προσοχή στη σημαντική σύνδεση μεταξύ των λοιμώξεων και της καρδιαγγειακής νόσου», δηλώνει ο δρ Ankeet S. Bhatt, καρδιολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Ακόμη και μια ήπια λοίμωξη Covid-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιολογικά προβλήματα.

Ωστόσο οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι σοβαρές λοιμώξεις –ιδίως η γρίπη– μπορούν να καταστήσουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην καρδιακή προσβολή, στην καρδιακή ανεπάρκεια και στον θάνατο από καρδιοπάθεια.

Κίνδυνοι λοίμωξης

Όταν έχετε οποιονδήποτε τύπο λοίμωξης, ο οργανισμός σας απελευθερώνει μόρια (πεπτίδια) που ονομάζονται κυτταροκίνες (ή τυτικίνες), οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να καταπολεμήσει το βλαβερό παθογόνο.

Η απόκριση αυτή μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα μέσω δύο διαφορετικών οδών, εξηγεί ο δρ Bhatt. «Οι κυτταροκίνες μπορούν να μειώσουν την ικανότητα της καρδιάς να λειτουργεί φυσιολογικά ως αντλία.

Επίσης, η ανοσολογική απάντηση που αναπτύσσεται φαίνεται ότι εμπλέκεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών, της γνωστής αθηροσκλήρωσης», προσθέτει.

Γρίπη

Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να κολλήσετε γρίπη περίπου κατά το ήμισυ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστά να κάνετε το εμβόλιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Διατίθενται αρκετοί διαφορετικοί τύποι εμβολίων της γρίπης. Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνετε όποιο είναι διαθέσιμο πιο άμεσα.

Εάν είστε 65 ετών και άνω, υπάρχουν τρία εμβόλια (τετραδύναμο υψηλής δοσολογίας, τετραδύναμο ανασυνδυασμένο και τετραδύναμο ανοσοενισχυμένο) που μπορεί να προσφέρουν ελαφρώς καλύτερη προστασία από το εμβόλιο κανονικής δοσολογίας και είναι η προτιμώμενη επιλογή.

Πνευμονία

Φέτος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε δύο νέα εμβόλια κατά της πνευμονίας, το PCV20 και το PCV15. Αντικαθιστούν δύο παλαιότερα εμβόλια, τα PCV13 και PPSV23.

Το CDC συνιστά πλέον τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και νεότεροι ενήλικες με υψηλό κίνδυνο για πνευμονιοκοκκική νόσο, να λαμβάνουν ένα από τα εξής:

– μία εφάπαξ δόση του PCV20,

– μία δόση του PCV15, ακολουθούμενη μετά από ένα έτος από μία δόση του παλαιότερου εμβολίου PPSV23.

Εάν έχετε ήδη λάβει ένα ή δύο από τα παλαιότερα εμβόλια, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε και άλλο εμβόλιο.

Έρπης ζωστήρας

Κάθε άτομο 50 ετών και άνω θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, σε απόσταση έξι μηνών. Θα πρέπει να κάνετε αυτό το εμβόλιο ακόμη και αν:

– δεν είστε σίγουροι εάν περάσατε ανεμευλογιά στην παιδική ηλικία

– έχετε ήδη εμφανίσει έρπητα ζωστήρα

– έχετε κάνει το παλαιότερο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, το οποίο δεν διατίθεται πλέον στις ΗΠΑ.

Το αντιγριπικό εμβόλιο συνδέεται με μειωμένους καρδιολογικούς κινδύνους

Ακόμη και υγιή άτομα μπορούν να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη – όσοι είναι 65 ετών και άνω αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορεί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων; Μελέτη που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου 2022 στο JAMA Network Open εξέτασε αυτό το ερώτημα.

Τι: ∆εδομένα που συγκεντρώθηκαν από έξι ξεχωριστές μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000 και 2021.

Ποιος: 9.001 άτομα συνολικά, μέσου όρου ηλικίας 66 ετών. Λίγο πάνω από τους μισούς είχαν καρδιοπάθεια και περίπου 43% ήταν γυναίκες.

Πώς: Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά καρδιολογικών προβλημάτων (καρδιακή προσβολή, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατος από καρδιοπάθεια) μεταξύ των ατόμων που έλαβαν αντιγριπικό εμβόλιο και των ατόμων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο ή δεν έλαβαν καθόλου εμβόλιο. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για εννέα μήνες, κατά μέσο όρο. 

Κύρια ευρήματα: Τα άτομα που έλαβαν αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έλαβαν το εμβόλιο. Στα άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή κατά το έτος πριν από τον εμβολιασμό, ο κίνδυνος ήταν 45% χαμηλότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT