Μπείτε στη μπανιέρα, ωφελεί την υγεία σας

Μπείτε στη μπανιέρα, ωφελεί την υγεία σας

Τα οφέλη του μπάνιου στην μπανιέρα δεν αφορούν μόνο το δέρμα. Τα συχνά λουτρά μπορούν να σας ανακουφίσουν από τον πόνο και πιθανόν να ωφελήσουν την καρδιά σας

μπείτε-στη-μπανιέρα-ωφελεί-την-υγεία-σ-562090144

Γνωρίζετε ότι ένα ζεστό μπάνιο στο τέλος μιας μεγάλης ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να εκτονωθείτε. Έχετε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να είναι καλό και για την υγεία σας;

Η έρευνα δείχνει ότι το μπάνιο ως μορφή θεραπείας, η οποία κάποιες φορές αναφέρεται ως λουτροθεραπεία ή θερμά λουτρά –στα αγγλικά «balneotherapy»– (βλ. «Λουτροθε­ραπεία ή θερμά λουτρά»), μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία, όπως, μεταξύ άλλων, να σας ανακουφίσει από ορισμένους τύπους χρόνιου πόνου, να βοηθήσει το δέρμα και πιθανό­­τατα ακόμη και να βελτιώσει την υγεία της καρ­διάς σας;

Μείωση του πόνου 

Μία από τις παθήσεις στην οποία μπορεί να φανεί ωφέλιμη η λουτροθεραπεία είναι η ινομυαλγία. Σε μελέτες, άτομα με αυτό το σύνδρομο που συνοδεύεται από χρόνιο πόνο ανέφεραν ότι το ζεστό λουτρό βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματά τους, λέει ο δρ Donald Levy, ιατρικός διευθυντής στο Κλινικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής Osher του Brigham and Women’s Hospital και επίκουρος κλινικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Παρότι τα στοιχεία στο σύνολό τους παρουσιάζουν κάποιες αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση του πόνου της ινομυαλγίας και των λουτρών (κάποιες μελέτες δείχνουν βελτίωση στο επίπεδο του πόνου, ενώ άλλες όχι), είναι ασφαλές να πούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι ωφελούνται από αυτή την απλή παρέμβαση, εξηγεί ο δρ Levy. 

Καλό είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο (στους 35,6º έως 37,8ºC) με ορυκτά άλατα πέντε φορές την εβδομάδα, για να δείτε αν θα σας βοηθήσει, προσθέτει. 

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH).

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες υψηλής ποιότητας, για να επιβεβαιώσουν αυτή την άποψη. Επειδή όμως το μπάνιο έχει χαμηλό κίνδυνο, αξίζει τον κόπο να δείτε αν βοηθάει.

Υγιές δέρμα 

Τα λουτρά μπορούν επίσης να ανακουφίσουν το δέρμα σας, ειδικά αν εμφανίζει ξηρότητα ή φαγούρα. Ενώ το υπερβολικά συχνό μπάνιο σε καυτό νερό μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας, εάν δεν προσέξετε, με τη σωστή τεχνική, το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ξηρότητας, λέει ο δρ Kenneth Arndt, δερματολόγος και πρώην ιατρικός συντάκτης της  Έκθεσης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ για τη Φροντίδα και την Αποκατάσταση του Δέρματος. 

«Εάν απλώσετε στο δέρμα σας μια παχιά κρέμα ή αλοιφή αμέσως μόλις σκουπιστείτε, η υγρασία που έχει απορροφήσει το δέρμα σας θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα», αναφέρει. 

Το μπάνιο σε ζεστό νερό μπορεί επίσης να μαλακώσει και να μετριάσει τα φολιδωτά ή πολύ τραχιά σημεία του δέρματος, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν τρίβοντας απαλά, αποφεύγοντας έτσι πιο σκληρές τεχνικές. Μπορείτε να καταπραΰνετε το δέρμα με συμπτώματα κνησμού, προσθέτοντας κάποιο προϊόν με κολλοειδή βρόμη στο νερό της μπανιέρας.

Το ζεστό μπάνιο πριν από την εφαρμογή μιας τοπικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να την απορροφήσει καλύτερα· αυτό σημαίνει ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, συμπληρώνει ο δρ Arndt. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το NCCIH, μια εξειδικευμένη μορφή λουτροθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση, μια δερματοπάθεια στην οποία τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται ασυνήθιστα γρήγορα, προκαλώντας ένα φολιδωτό ή ερυθρό δερματικό εξάνθημα.

Πρόκειται για την κλιματοθεραπεία Νεκράς Θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει μπάνιο στην ίδια τη Νεκρά Θάλασσα. 

Εάν όμως δεν προτίθεστε να ταξιδέψετε, υπάρχει εναλλακτική. Ονομάζεται τεχνητή κλιματοθεραπεία, μιμείται το αλμυρό, πλούσιο σε ορυκτά άλατα νερό της Νεκράς Θάλασσας με την προσθήκη αλατούχου διαλύματος εμπλουτισμένου με μαγνήσιο στο νερό της μπανιέρας και, σε συνδυασμό με μια ειδική μορφή φωτοθεραπείας, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οφέλη για την καρδιά 

Η λουτροθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει την καρδιά σας. Η θερμότητα του νερού διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι μειώνει την αρτηριακή πίεση, λέει ο δρ Adolph Hutter, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η πίεση του νερού γύρω από το σώμα σας αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος προς την καρδιά και αυξάνει την καρδιακή παροχή. 

Όπως αναφέραμε στο προ τριμήνου τεύχος Γυναικολογίας των Θεμάτων Υγείας, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Heart έδειξε ότι μεσήλικες Ιάπωνες που έκαναν καθημερινά μπάνιο σε ζεστό ή καυτό νερό είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και παθήσεων των φλεβών απ’ ό,τι τα άτομα που έκαναν μπάνιο στην μπανιέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, επίσης, τα άτομα που έκαναν καθημερινά μπάνιο στην μπανιέρα είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού συγκριτικά με όσους έκαναν λιγότερο συχνά. 

Πρόκειται για μια καλή μελέτη που φέρνει στο φως περισσότερα στοιχεία σε αυτόν τον τομέα, λέει ο δρ Hutter. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ήταν μελέτη παρατήρησης και βασιζόταν στην ακριβή αναφορά από τους συμμετέχοντες όσον αφορά τη συχνότητα με την οποία έκαναν λουτρό στην μπανιέρα.

Οι διαφορές είναι επίσης πιθανό να ερμηνευτούν βάσει άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, τα άτομα που έκαναν λουτρά καθημερινά μπορεί να είχαν άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως την πιο συχνή άσκηση ή πιο υγιεινή διατροφή, παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουμε ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τι να προσέχετε

Το μπάνιο είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής διαδικασία. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε, πριν ξαπλώσετε αναπαυτικά στην μπανιέρα σας. 

Πτώσεις ή παραπατήματα. «Τα έλαια για το μπάνιο στην πραγματικότητα δεν ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος. Μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά μπορεί επίσης να κάνουν την μπανιέρα ολισθηρή, επομένως πρέπει να προσέχετε καθώς μπαίνετε ή βγαίνετε από αυτήν», λέει ο δρ Kenneth Arndt, δερματολόγος και πρώην ιατρικός συντάκτης της Έκθεσης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ για τη Φροντίδα και την Αποκατάσταση του Δέρματος.

Το ίδιο ισχύει για τα προϊόντα που περιέχουν κολλοειδή βρόμη ή άλλα προϊόντα που μπορείτε να προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας. 
Ερεθισμός του δέρματος και μυκητιάσεις. 

Χρειάζεται προσοχή με τη χρήση ορισμένων σαπουνιών στην μπανιέρα σας ή όταν χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα ή άλατα. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μυκητίασης, εάν δεν στεγνώσετε προσεκτικά το σώμα σας. Κάποια σαπούνια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή.

Ζάλη. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι ήδη χαμηλή, ένα λουτρό μπορεί να τη μειώσει περισσότερο, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε ζάλη ή λιποθυμία, ειδικά αν, μετά από πολλή ώρα μέσα στο ζεστό νερό της μπανιέρας, σηκωθείτε απότομα. Υπάρχει κίνδυνος να πέσετε, επομένως να είστε προσεκτικοί, προειδοποιεί ο δρ Adolph Hutter, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT