Η εμφάνιση των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1 στη χώρα μας δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε 29 χώρες. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (δημοσιεύτηκε χθες 25/10/2022) καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα), (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5)- συνολικά 15.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ECDC, – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων- οι νέες υποπαραλλαγές θα έχουν μολύνει το 80% του πληθυσμού μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μάλιστα, η BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα σημαντική».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι, ο οποίος ανέφερε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε ότι «οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω», ενώ υπογράμμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ» καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης, αλλά από την άλλη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.
«Αναμενόμενη η εμφάνιση τους», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορωνοϊού στη χώρα μας, λέει πως η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών ήταν αναμενόμενη και σημειώνει μάλιστα πως δεδομένου ότι η ταυτοποίηση των μεταλλάξεων αφορά σε δειγματοληπτικό αριθμό, η διασπορά των BQ.1 και BQ1.1 στην Ελλάδα, είναι ήδη αρκετά μεγαλύτερη από 15 κρούσματα.
Όπως λέει ο ίδιος: «Η ΒQ.1 έχει 30% πλεονέκτημα επικράτησης σε σχέση με την Όμικρον 5, ενώ “τρέχει” πιο γρήγορα και από την “Κένταυρο“. Άρα, είναι η βασική υποψήφια για να επικρατήσει στη χειμερινή έξαρση που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου».
Κατά τον κο. Μαγιορκίνη, αυτή η έξαρση θα είναι διαχειρίσιμη ενώ όπως προσθέτει, δεν είναι σκόπιμο να ανοίξει σε όλες τις ομάδες ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Όπως όμως τονίζει: «αυτοί που έχουν κληθεί να τα κάνουν, πρέπει οπωσδήποτε να το πράξουν». Ο ίδιος θεωρεί πάντως πως βρισκόμαστε σε μια πιο καλή στιγμή της πανδημίας- «ο φετινός χειμώνας θα είναι ηπιότερος από τον προηγούμενο, όπως και το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν πιο ήπιο από το προπέρσινο.
Μιλάμε πάντα με όρους πίεσης στο ΕΣΥ, γιατί κατά τα άλλα, η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πάρα πολύ υψηλή. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να μην κολλάει ο κόσμος κορωνοϊό. Και δεν έχουμε και την παραμικρή υπόνοια πως ο κορωνοϊός θα εξαλειφθεί. Είναι ένας ιός που ήρθε για να μείνει. Θα μεταλλάσσεται συνέχεια και θα προσαρμόζεται. Θεωρούμε όμως πως έχουμε μπει πια σε μια περίοδο που αυτές οι προσαρμογές είναι προβλέψιμες».
Ο κακός συνδυασμός με την γρίπη και την έλευση του χειμώνα
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ είναι πιο σκεπτικός και θεωρεί πως η εμφάνιση των ΒQ.1 και BQ.1.1 σηματοδοτεί μια νέα στροφή της πανδημίας, σε μια στιγμή μάλιστα που υπάρχει και ο παράγοντας της γρίπης αλλά και η γενικευμένη χαλάρωση του κόσμου απέναντι στα μέτρα ασφαλείας.
Όπως σχολιάζει: «Τα 15 κρουσματα μέσα σε ένα μικρό κιόλας δείγμα, δεν είναι λίγα. Η νέα υποπαραλλαγή έχει χρόνο διπλασιασμού μικρότερο από εβδομάδα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή γύρω στις 20 με 25 Νοεμβρίου, η BQ.1 και BQ.1.1 θα επικρατούν στην Ελλάδα, έχοντας «εξοβελίσει» την Όμικρον 5, αλλά και την «Κένταυρος».
Ο κος Σαρηγιάννης σημειώνει πως τα παθογονικά χαρακτηριστικά της BQ.1 και BQ.1.1 είναι παρόμοια με αυτά της Όμικρον 5, όμως κατά τον ίδιο, η τελευταία δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο επικράτησε να θεωρείται.
«Ακούμε όλο αυτό το διάστημα πως η Όμικρον 5 χτυπάει μόνο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αλλά αυτό δεν είναι αληθές, πολλές μελέτες κι έρευνες έχουν δείξει ότι χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό», λέει ο καθηγητής και προσθέτει πως ένας από τους λόγους που η χώρα μας ανταποκρίθηκε καλά στο περασμένο κύμα του Ιουλίου είναι γιατί ακόμα το ποσοστό της ανοσίας λόγω εμβολιασμού ή και νόσησης ήταν σε καλό επίπεδο, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι υφίσταται σήμερα.
Τέλος, ο κος Σαρηγιάννης θεωρεί πως η χρήση της μάσκας πρέπει να επανέλθει δυναμικά όπως και η τηλεργασία ενόψει της έλευσης του χειμώνα, ενώ θεωρεί πως το άνοιγμα της βεντάλιας των ομάδων που κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, θα είναι πολύ ωφέλιμο σε αυτή τη φάση.
Η «αντίσταση» της BQ.1 στα μονοκλωνικά και η αξία του γενικευμένου εμβολιασμού
«Η νόσηση που θα δίνει δεν θα είναι σοβαρή αλλά φαίνεται ότι η ΒQ.1 αντιστέκεται πολύ στα μονοκλωνικά αντισώματα» λέει στην «K» και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο κος Βασιλακόπουλος δίνει κι αυτός με τη σειρά του ισχυρή σύσταση εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στις ειδικές ομάδες. Όπως τονίζει: «Η νέα μετάλλαξη είναι πολύ κοντά στη σύσταση που έχουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια και ως εκ τούτου, τα τελευταία μπορούν να καταστούν πολύ χρήσιμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας.
Αν σκεφτούμε πως για σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, η τελευταία (2ή ή 3η) δόση έγινε αρκετούς μήνες πίσω και ίσως κάποιους μήνες πίσω να πηγαίνει και η νόσηση με κορωνοϊό καταλαβαίνουμε ότι η ανοσία αρχίζει να εξασθενεί για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού». Σημειώνεται πως οι οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, πηγαίνουν μάλλον αργά – αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στο 22,5%.
Τέλος, ο κος Βασιλακόπουλος προβλέπει πως τα περιστατικά συννόσησης κορωνοϊού – γρίπης θα είναι ελάχιστα, όμως, το γεγονός ότι και οι δύο ιοί θα δίνουν ταυτόχρονα κρούσματα, μπορεί ενδεχομένως να πιέσει ξαφνικά και συντονισμένα το ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr