Λίθοι νεφρών: Η επόμενη μέρα στη θεραπεία

Λίθοι νεφρών: Η επόμενη μέρα στη θεραπεία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιατρός Βεβελογιάννης Παναγιώτης μας μιλά για τις νέες μεθόδους που είναι ελάχιστα επεμβατικές και αντιμετωπίζουν οριστικά τους λίθους στα νεφρά.

Πρωτοποριακές μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές, έχουν εισαχθεί στη χώρα μας για την οριστική αντιμετώπιση των λίθων των νεφρών, που ταλαιπωρούν δύο στους δέκα συνανθρώπους μας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

“Η λιθίαση είναι υπεύθυνη για σημαντικό ποσοστό του χρόνιου πόνου και καθώς οι θεραπευτικές προσπάθειες αποτυγχάνουν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα, οι ασθενείς χάνουν την ελπίδα τους, παραιτούνται και στην εξέλιξή της η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του νεφρού” θα μας πει χαρακτηριστικά ο Ουρολόγος – Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτου και Λιθίασης Παναγιώτης Βεβελογιάννης και μας προτείνει μια νέα ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης. “Πρόκειται για την Laser ενδοσκοπική λιθοτριψία (RIRS) που αντιμετωπίζει λίθους ανεξαρτήτως σκληρότητος και θέσεως σε μια μόνον συνεδρία με εντελώς ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Εκτελείται χωρίς τομές, με τη βοήθεια μιας ελαχίστης διαμέτρου κάμερας, η οποία εισέρχεται ανάδρομα μέσω του ουρητήρος, όπου με απευθείας οπτική επαφή και εξαιρετική ακρίβεια εξαχνώνονται (μεταπίπτοντας απο στερεά σε αέρια κατάσταση) λίθοι ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα, μέχρι σήμερα σημεία του νεφρού, υπό την επήρεια ελαχίστης ναρκώσεως, απελευθερώνοντας τον ασθενή προς τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς μετεγχειρητικό πόνο”.

Και προσθέτει “Η αποφυγή του κατακερματισμού του λίθου σε συγκρίμματα και της καθόδου αυτών, όπως στις παλαιότερες μεθόδους, προστατεύει τον ουρητήρα από τραυματισμούς.

Για τις ευμεγέθεις δε κοραλλιοειδείς λιθιάσεις που καταλαμβάνουν όλο το εσωτερικό του νεφρού, έχει εισαχθεί η συνδυασμένη συνδυασμένη ενδοσκοπική λιθοτριψία, ταυτόχρονα με την διαδερμική προσπέλαση (mini PCNL), που αποτελεί την κορωνίδα των επεμβάσεων για τους σύνθετους λίθους νεφρών, εκεί όπου ο βαθμός δυσκολίας υπερβαίνει τις δυνατότητες κάθε άλλης επεμβάσεως”.

Η συνδυασμένη αυτή τεχνική, η επονομαζομένη ECIRS, απαιτεί τον άριστο συγχρονισμό δύο πεπειραμένων χειρουργών, όπου από μία ελαχίστη οπή εισέρχεται η πρώτη mini κάμερα απευθείας στο νεφρό και την ίδια στιγμή η δεύτερη προσεγγίζει ενδοσκοπικά τον νεφρό ανερχόμενη τον ουρητήρα.

Ο λίθος, ανεξαρτήτως μεγέθους εξαχνούται πλήρως με τη βοήθεια των Holmium Lasers τελευταίας γενιάς που διαθέτει το Νοσοκομείο και ο ασθενής αναίμακτα επιστρέφει στην οικία του την επομένη.

“Η διεθνής καινοτομία της μεθόδου αυτής, είναι η τροποποίησή της από την ομάδα των ιατρών, σε πλήρη ύπτια θέση (και η ονομασία της σε Athens modified position, κατόπιν της πόλης προελεύσεως), αποφεύγοντας έτσι όλες τις μέχρι σήμερα νοσηρές επιπλοκές που προϋπέθετε η παλαιοτέρα πρηνής θέσις” τονίζει ο ιατρός.

Κλείνοντας αναφέρει: “Πρόκειται για μια ακόμα δυνατότητα που παρέχεται στους Έλληνες ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε εργώδεις και πολύπλοκες ανοικτού τύπου επεμβάσεις, ή και αναποτελεσματικές εξωσωματικές λιθοτριψίες, από την ομάδα που επίσης έχει εισαγάγει προ τριετίας τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη Rezum και HoLEP, φέρνοντας οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους ασθενείς για πολλά χρόνια”.

Λίθοι νεφρών: Η επόμενη μέρα στη θεραπεία-1
Ο κύριος Βεβελογιάννης Παναγιώτης είναι Ουρολόγος και Διευθυντής
Ουρολογικής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Προστάτου
και Λιθίασης στο ΜΗΤΕΡΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT