ΣΦΕΕ: Σαράντα χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
σφεε-σαράντα-χρόνια-δίπλα-στον-έλληνα-562203046

ΣΦΕΕ: Σαράντα χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή

Σαράντα χρόνια ενεργούς παρουσίας στον χώρο της υγείας έκλεισε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Σαράντα χρόνια όπου οι επιστημονικές καινοτομίες ήταν καθοριστικές, η ανάπτυξη της τεχνολογίας του φαρμάκου αλματώδης και ο άνθρωπος πάντα στο επίκεντρο. Ο ΣΦΕΕ αποδείχθηκε ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και την έγκαιρη αντιμετώπιση των παθήσεων. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας, συμβάλει στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, επενδύει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, προσφέρει στην κοινωνία και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με σεβασμό στο άνθρωπο και με προσανατολισμό στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, υιοθετώντας μια ασθενοκεντρική πολιτική, συμπορεύτηκε καθημερινά με τους Έλληνες ασθενείς, έγινε πιστός τους σύμμαχος, μοιράστηκε μαζί τους δύσκολες μάχες και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που μέχρι πρότινος έμοιαζαν (και ήταν) άλυτα.

Το 1982, χρονιά ίδρυσης του ΣΦΕΕ, υπήρχε μία βαριά ασθένεια χωρίς θεραπεία, που χτυπούσε κυρίως τους νέους και η οποία συνδέθηκε όσο λίγες με τον φόβο της ανθρώπινης επαφής, τον πόνο και τη φθορά του σώματος, την προκατάληψη και το στίγμα. Μια αρρώστια που σήμερα όχι απλώς αντιμετωπίζεται, αλλά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή επιτρέπει στους ασθενείς να μην χάσουν την ποιότητα ζωής τους. Η μαρτυρία του κ. Ηλία Μυρσινιά, μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή – Positive Voice», ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, είναι καθοριστική για να καταλάβει κανείς τη συμβολή του ελληνικού φαρμάκου στη ζωή των ασθενών. «Μια από τις μεγάλες κατακτήσεις της καινοτομίας των φαρμάκων για τον ιό HIV είναι η χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο κ. Ηλίας Μυρσινιάς. «Πριν 40 χρόνια οι άνθρωποι πέθαιναν λόγω του HIV/AIDS. Πλέον υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές. Θεραπείες που μπορούν να δώσουν μία φυσιολογική ζωή σε έναν άνθρωπο ο οποίος ζει με τον HIV. Ο ασθενής μπορεί να έχει ένα προσδόκιμο ζωής εφάμιλλο με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ζει με τον HIV», αναφέρει ο κ. Μυρσινιάς που στο προσωπικό του ταξίδι έχει παρακολουθήσει όλες τις διακυμάνσεις και τις νίκες των τελευταίων ετών στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της ασθένειας.

ΣΦΕΕ: Σαράντα χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή-1

Επενδύοντας διαρκώς στην επιστημονική έρευνα, με καινοτόμες στρατηγικές, εξωστρεφή πολιτική και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που στελεχώνουν τον χώρο της υγείας, ο ΣΦΕΕ δεν άφησε ποτέ τον Έλληνα ασθενή μόνο του. Ούτε στα χρόνια της μεγάλης ανασφάλειας του HIV/AIDS, ούτε σήμερα. «Εγώ προσωπικά ξεκίνησα να λαμβάνω ένα κοκτέιλ φαρμάκων τριών χαπιών, διότι ο οργανισμός μου είχε ανάγκη να επανέλθει σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση», αναφέρει ο κ. Μυρσινιάς, που ζει με τον ιό εδώ και έξι χρόνια. «Πλέον μπορείς να λαμβάνεις ένα φάρμακο, ένα χάπι συγκεκριμένα, την ημέρα και έτσι να έχεις μια φυσιολογική ζωή. Το μόνο το οποίο μπορεί να επηρεάζει, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα είναι το στίγμα. Αλλά τουλάχιστον η επιστήμη, με τις νέες εξελίξεις που έχουμε στην καινοτομία των φαρμάκων, σίγουρα έχει φέρει επανάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πλέον είναι μια χρόνια, διαχειρίσιμη, ιατρική κατάσταση ο HIV», σημειώνει ο κ. Μυρσινιάς. Με πολιτικές που στοχεύουν πρώτα στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με ομαλή πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα και τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση μιας πάθησης, να μειώσουν τη θνησιμότητα, να αποτρέψουν μια νοσηλεία ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ο ΣΦΕΕ θα έχει πάντα στο επίκεντρο τον ασθενή, δίνοντας καθημερινές μάχες για την υγεία, το υψηλό προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT