Σας ενοχλεί η βουλωμένη σας μύτη;

Η αναπνοή σας μπορεί να εμποδίζεται από μια χρόνια πάθηση ή κάποιο ανατομικό πρόβλημα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

σας-ενοχλεί-η-βουλωμένη-σας-μύτη-562810117

Αν αισθάνεστε ότι η μύτη σας είναι μονίμως βουλωμένη για περισσότερο από δύο μήνες, πιθανότατα αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο κρυολόγημα.

Μάλλον έχετε κάποια χρόνια πάθηση ή απόφραξη, η οποία μειώνει την ποσότητα του αέρα που περνά από τη μύτη σας. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή και να επηρεάζει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής.

Γιατί είναι βουλωμένη η μύτη σας;

Οι αεραγωγοί ή δίοδοι απ’ όπου διέρχεται ο αέρας στη μία ή και στις δύο πλευρές της μύτης μπορεί να φράσσονται από τα παρακάτω προβλήματα.

Αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα των παραρρίνιων κόλπων. Το εσωτερικό της μύτης καλύπτεται από μια στιβάδα ευαίσθητου ιστού που ονομάζεται βλεννογόνος. Ο βλεννογόνος μπορεί να εμφανίσει χρόνια φλεγμονή από αλλεργίες, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο χώρος μέσω του οποίου διέρχεται ο αέρας.

Διογκωμένες ρινικές κόγχες. Οι ρινικές κόγχες είναι δομές στο εσωτερικό της μύτης οι οποίες θερμαίνουν και φιλτράρουν τον αέρα που περνά. Ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος (όπως ο καπνός), ορμονικές αλλαγές και αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα των παραρρίνιων κόλπων μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει τις ρινικές κόγχες: καθώς αυτές διογκώνονται, οι ρινικές δίοδοι στενεύουν.

Ανεπάρκεια ρινικών βαλβίδων. Με αυτή την ορολογία περιγράφεται μια δομική στένωση σε ορισμένες περιοχές των ρινικών διόδων. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, να την είχατε εκ γενετής, να προκλήθηκε από χειρουργική επέμβαση στη μύτη ή απλώς να οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας.

«Όλα αρχίζουν να “κρεμάνε” καθώς μεγαλώνουμε, συμπεριλαμβανομένων των ιστών της μύτης. Χάνουν την ελαστικότητά τους, όμως χωρίς αυτή τη στήριξη μπορεί να εμφανιστεί στένωση στις ρινικές διόδους – ακόμη και αν αναπνέατε χωρίς προβλήματα όλη σας τη ζωή. Φαίνεται ότι το σύμπτωμα αυτό αναπτύχθηκε ξαφνικά», εξηγεί η δρ Robin Lindsay, πλαστική και επανορθωτική χειρουργός προσώπου στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Massachusetts Eye and Ear.

Στραβό διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι το τοίχωμα που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο ρινικές θαλάμες και χωρίζει την αριστερή από τη δεξιά πλευρά της μύτης. Μπορεί να γεννηθήκατε με στραβό διάφραγμα ή μπορεί να παραμορφώθηκε σε κάποιο ατύχημα.

«Αυτό ενδέχεται να δυσκολεύει την αναπνοή από τη μία ή και τις δύο ρινικές θαλάμες, ακόμη και με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας», παρατηρεί η δρ Lindsay.

«Επίσης, ένα στραβό διάφραγμα που δεν δημιουργούσε ποτέ πριν πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εάν υπάρχει επίσης ανεπάρκεια ρινικών βαλβίδων και απώλεια των υποστηρικτικών ιστών».

Ρινικοί πολύποδες. Αυτοί οι μη καρκινικοί (καλοήθεις) όγκοι αναπτύσσονται στον βλεννογόνο ή στους παραρρίνιους κόλπους και μπορεί να εμποδίζουν τη ροή του αέρα.

Η αιτία της ρινικής απόφραξης δεν είναι τόσο εμφανής όσο η μύτη σας πάνω στο πρόσωπό σας.

Ζητήστε βοήθεια

Η αιτία της ρινικής απόφραξης δεν είναι τόσο εμφανής όσο η μύτη σας πάνω στο πρόσωπό σας. Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) για να μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα. Ο ΩΡΛ θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό και τα συμπτώματα που εμφανίζετε και στη συνέχεια θα ελέγξει το εσωτερικό της μύτης σας, για να δει τι εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα.

Ο ειδικός μπορεί επίσης να ζητήσει έλεγχο για αλλεργίες. (Αυτός περιλαμβάνει την εισαγωγή ελάχιστων ποσοτήτων αλλεργιογόνων στο δέρμα σας με μια σειρά από παρακεντήσεις στον βραχίονα ή στην πλάτη σας. Η εμφάνιση δερματικής αντίδρασης σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο δείχνει ότι έχετε αλλεργία σε αυτό.)

Θεραπεία

Οι μέθοδοι για να ανακτήσετε τον ζωτικό χώρο στους αεραγωγούς σας εξαρτώνται από την αιτία της απόφραξης.

Αν έχετε αλλεργίες, προβλήματα με τους παραρρίνιους κόλπους ή διογκωμένες ρινικές κόγχες, μπορεί να χρειαστείτε ένα ρινικό εκνέφωμα (σπρέι) στεροειδούς ή άλλα φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή.

Αν το πρόβλημα στις ρινικές κόγχες δεν υποχωρεί με ρινικά εκνεφώματα, μπορεί να χρειαστείτε επέμβαση στο ιατρείο ή χειρουργική επέμβαση για να μειωθούν.

Η αντιμετώπιση των πολυπόδων επιτυγχάνεται με φάρμακα που τους συρρικνώνουν ή με χειρουργική αφαίρεση.

Η στένωση των αεραγωγών λόγω ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) με μη επεμβατικές διαδικασίες στο ιατρείο, κατά τις οποίες είτε τοποθετούνται υποστηρικτικά εμφυτεύματα μέσα στη μύτη είτε η μύτη διορθώνεται με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές δεν είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. «Θα δοκιμάσουμε τα ρινικά εκνεφώματα εάν η φλεγμονή του βλεννογόνου συμβάλλει στα συμπτώματα», αναφέρει η δρ Lindsay.

«Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ανοίξετε τις ρινικές διόδους χρησιμοποιώντας ρινικούς διαστολείς – είτε μια ταινία που τοποθετείτε στη μύτη για να τραβά απαλά τα ρουθούνια προς τα έξω είτε μικρές συσκευές σε σχήμα κώνου τις οποίες εισάγετε στα ρουθούνια. Αν κάτι από αυτά βελτιώνει τα συμπτώματα, είναι πιθανό η επέμβαση επανόρθωσης των ρινικών βαλβίδων να βοηθήσει επίσης».

Η δρ Lindsay δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να ισιώσει ένα στραβό διάφραγμα είναι μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται πλαστική ρινικού διαφράγματος. Σε άτομα που έχουν και στραβό διάφραγμα και ανεπάρκεια ρινικών βαλβίδων, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μαζί.

«Τα περισσότερα άτομα επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε περίπου δύο εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την υγεία σας και την έκταση της επέμβασης», σχολιάζει η δρ Lindsay.

Ωστόσο, μην αφήσετε την προοπτική μιας πιθανής χειρουργικής επέμβασης να σας εμποδίσει να ζητήσετε θεραπεία. «Μάθετε πρώτα τι προκαλεί το πρόβλημα», συνιστά η δρ Lindsay. «Η λύση μπορεί να είναι απλή και μπορεί να σας φέρει μεγάλη ανακούφιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT