Δεν είναι πολύ αργά για να σώσετε τα μαλλιά σας

Δεν είναι πολύ αργά για να σώσετε τα μαλλιά σας

Μπορείτε να σταματήσετε την τριχόπτωση χάρη σε διάφορες μη επεμβατικές θεραπείες

δεν-είναι-πολύ-αργά-για-να-σώσετε-τα-μαλ-562401922

Η τριχόπτωση δεν πονάει συνήθως, αλλά μπορεί να προκαλεί ιδιαίτερη συναισθηματική δυσφορία όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι χάνει τα μαλλιά του, ιδίως αν βλέπει κενό χώρο ανάμεσα στα μαλλιά του και το δέρμα του κρανίου να προβάλλει ανάμεσα από τις τρίχες.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση και να αποτρέψετε την επιδείνωση του προβλήματος.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σας;

Για τις περισσότερες περιπτώσεις τριχόπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία ευθύνονται συνήθως δύο συνηθισμένες παθήσεις.

Η συχνότερη είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, που ονομάζεται επίσης ανδρικού ή γυναικείου τύπου τριχόπτωση. Η απώλεια τριχών είναι η πρώτη ένδειξη.

«Τα τριχοθυλάκια γίνονται μικρότερα, με αποτέλεσμα οι τρίχες να γίνονται πιο λεπτές. Ορισμένα τριχοθυλάκια σταματούν εντελώς να παράγουν τρίχες», εξηγεί η δρ Kathie Huang, διευθύντρια στην Κλινική Τριχόπτωσης του Brigham and Women’s Hospital, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ, και επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης μπορεί να οφείλεται σε γενετικά αίτια ή σε ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Συμβαίνει σταδιακά, με μοτίβα που διαφέρουν μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

«Στους άνδρες, αρχίζει να υποχωρεί η γραμμή της τριχοφυΐας στο μέτωπο ή μπορεί να έχουν αραίωση στους κροτάφους ή στην κορυφή της κεφαλής.

Στις γυναίκες, η τριχόπτωση μπορεί να περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τριχωτού της κεφαλής ή να επηρεάζει συγκεκριμένες περιοχές, όπως το μεσαίο τμήμα, τους κροτάφους και την περιοχή του μετώπου», παρατηρεί η δρ Huang.

«Ωστόσο, στην ανδρογενετική αλωπεκία, οι γυναίκες δεν αναπτύσσουν φαλάκρα, όπως οι άνδρες».

Ένας άλλος συχνός τύπος τριχόπτωσης ονομάζεται τελογενής τριχόρροια. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά ως αντίδραση σε συναισθηματικό ή σωματικό στρες. «Μπορεί να συμβεί μετά από έναν υψηλό πυρετό, μια ουρολοίμωξη ή μια χειρουργική επέμβαση. Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση σε μια υποκείμενη ιατρική πάθηση ή από τη λήψη ενός νέου φαρμάκου», αναφέρει η δρ Huang.

Όταν τα τριχοθυλάκια σταματήσουν να δουλεύουν, η μόνη επιλογή αποκατάστασης είναι η επέμβαση μεταμόσχευσης τριχών.

Προστατεύστε τις τρίχες σας

Ο τύπος της θεραπείας που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από την αιτία της τριχόπτωσης.

Η τελογενής τριχόρροια διορθώνεται από μόνη της ή μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία. «Η τελογενής τριχόρροια συνήθως βελτιώνεται σε τρεις έως έξι μήνες», αναφέρει η δρ Huang.

Στα άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία, η θεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση των τριχοθυλακίων, έτσι ώστε η τρίχα να γίνει πιο χοντρή και τα μαλλιά να δείχνουν συνολικά πυκνότερα. Οι παρακάτω θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν.

Τοπικά φάρμακα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τη μινοξιδίλη, η οποία διατίθεται χωρίς συνταγή, ως θεραπεία της τριχόπτωσης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Βοηθά στην πάχυνση των τριχοθυλακίων και προάγει την επιμήκυνση των μαλλιών. Διατίθεται σε υγρή μορφή ή σε αφρό, που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής.

«Εάν έχετε πολλά μαλλιά, ίσως είναι ευκολότερο να εφαρμόσετε την υγρή μορφή. Όμως, οι περισσότεροι εμφανίζουν ερεθισμό με το υγρό, σε σύγκριση με τον αφρό», αναφέρει η δρ Huang. «Επίσης, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον εννέα μήνες προκειμένου να δείτε βελτίωση».

Φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη μινοξιδίλης σε δισκίο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. «Έχουμε δει αύξηση στη χρήση της μινοξιδίλης από στόματος για την τριχόπτωση τον τελευταίο χρόνο», δηλώνει η δρ Huang. «Είναι χρήσιμη για τα άτομα που δεν βλέπουν αρκετό όφελος από την τοπική χρήση μινοξιδίλης ή για όσους εμφανίζουν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής με την τοπική μορφή».

Άλλα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη και η σπιρονολακτόνη. «Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για παράδειγμα, η λήψη μινοξιδίλης από το στόμα μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης ή αίσθημα παλμών (της καρδιάς). Έτσι, προσαρμόζουμε προσεκτικά τη θεραπευτική αγωγή σε κάθε μεμονωμένο ασθενή», επισημαίνει η δρ Huang.

Ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια. Στη διαδικασία αυτή, συστατικά του δικού σας αίματος σε υψηλές συγκεντρώσεις εγχέονται στο τριχωτό της κεφαλής για να διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών.

Σύμφωνα με τη δρα Huang, κάθε θεραπεία μπορεί να κοστίσει από 500 έως 1.500 δολάρια. Συνήθως επαναλαμβάνετε τη διαδικασία σε μηνιαία βάση, για τρεις μήνες, και χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες κάθε χρόνο.

Η αποτελεσματικότητα του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος για την εκ νέου ανάπτυξη τριχών δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

Θεραπείες με λέιζερ. Οι λυχνίες LED, μέσω των οποίων γίνεται χαμηλού επιπέδου θεραπεία με λέιζερ, μπορεί να προάγουν την αύξηση των τριχών.

Διατίθενται (χωρίς συνταγή) σε χτένες και σε κράνη, τα οποία χρησιμοποιείτε τακτικά στο σπίτι σας. Οι τιμές κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες δολάρια.

Συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα είναι ορισμένες φορές ακριβά και δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βοηθούν στην ανάπτυξη των τριχών. «Αν όμως δεν αλληλεπιδρούν με τα φάρμακά σας, μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα να τα δοκιμάσετε», σχολιάζει η δρ Huang.

Για οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες, το κλειδί είναι να τις ξεκινήσετε αμέσως μόλις παρατηρήσετε την τριχόπτωση. Όταν τα τριχοθυλάκια σταματήσουν να δουλεύουν, η μόνη επιλογή αποκατάστασης είναι η επέμβαση μεταμόσχευσης τριχών.

Δεν είναι πολύ αργά για να σώσετε τα μαλλιά σας-1

Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια για την τριχόπτωση

Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσο η τριχόπτωση οφείλεται σε υποκείμενη πάθηση, σε φάρμακα, σε ορμονικές αλλαγές ή στη γήρανση. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή να συνταγογραφήσει θεραπείες. Αν θέλετε να δείτε κάποιον ειδικό, επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο που ειδικεύεται στη θεραπεία της τριχόπτωσης και είναι καλά ενημερωμένος για τις πολλές διαθέσιμες επιλογές που βοηθούν στην εκ νέου ανάπτυξη των τριχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT