Στυτική δυσλειτουργία: Επιλέξτε το κατάλληλο φάρμακο

Στυτική δυσλειτουργία: Επιλέξτε το κατάλληλο φάρμακο

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σας

στυτική-δυσλειτουργία-επιλέξτε-το-κα-562298488

Eάν παραμένετε σεξουαλικά ενεργοί σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι πιθανότερο να χρειαστείτε ένα φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Εκτιμάται ότι περίπου 25% των ανδρών στη δεκαετία των 50 ετών έχουν δυσκολίες στύσης. Το ποσοστό αυτό φτάνει σχεδόν στο 50% στους άνδρες που βρίσκονται στη δεκαετία των 60 ετών και στο 60% όταν μπουν στα 70. 

«Δυστυχώς, οι στύσεις δεν βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου», λέει ο δρ Michael O’Leary, διευθυντής Ουρολογίας-Ανδρολογίας στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital. «Τα καλά νέα όμως είναι πως δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για τη χρήση φαρμάκων για τη ΣΔ.

Oσο είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές, μπορείτε και να συνεχίσετε να τα λαμβάνετε». 

Διαφορετικά αποτελέσματα 

Σήμερα κυκλοφορούν τέσσερα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, η σιλδεναφίλη, η αβαναφίλη, η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη, που βοηθούν στην επίτευξη και στη διατήρηση της στύσης, βελτιώνοντας τη ροή αίματος στο πέος. 

Παρότι όλα τα φάρμακα για τη ΣΔ (ακόμη και τα γενόσημα) χρησιμοποιούν τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς, κάθε άνδρας μπορεί να έχει διαφορετική ανταπόκριση σε αυτά. 

«Για τον λόγο αυτόν, η λήψη φαρμάκων για τη ΣΔ συχνά απαιτεί μια προσέγγιση “δοκιμής και λάθους”», λέει ο δρ O’Leary. «Επειδή ένα φάρμακο για τη ΣΔ δεν έχει αποτέλεσμα σ’ εσάς, δεν σημαίνει ότι ένα άλλο φάρμακο δεν θα λειτουργήσει». Οι περισσότεροι άνδρες ξεκινούν με μια μικρή δόση, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει αρχικά 25 mg σιλδεναφίλης. 

«Αν όμως αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστείτε 50 mg ή ακόμη και 100 mg», λέει ο δρ O’Leary. Επίσης, καλύτερα να μη λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο για τη ΣΔ μαζί με φαγητό ή κοντά στα γεύματα, καθώς εμποδίζεται η απορρόφηση. 

Την επιλογή σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα δρα το φάρμακο και πόσο μπορεί να διαρκέσει η δράση του (δείτε τον πίνακα «Φάρμακα για τη ΣΔ: Πόσο σύντομα δρουν και πόσο διαρκούν;»).

Παραδείγματος χάριν, ορισμένοι προτιμούν την ταδαλαφίλη, γιατί μπορεί κανείς να τη λάβει το βράδυ, με τη δράση της να διαρκεί μέχρι το επόμενο πρωί», λέει ο δρ O’Leary. 

Δεδομένου ότι η ταδαλαφίλη δρα για 24 ώρες και είναι δυνατόν να βελτιώσει και τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερτροφία του προστάτη, μπορεί να επιλέξετε να λαμβάνετε μια χαμηλή δόση καθημερινά. 

Καλό προφίλ ασφάλειας 

Από κλινικής πλευράς, τα φάρμακα για τη ΣΔ θεωρούνται αρκετά ασφαλή. Οι συνήθεις παρενέργειες είναι πονοκέφαλοι, ερυθρότητα στο πρόσωπο, ανακάτεμα στο στομάχι και μυαλγίες. Αλλά αυτές είναι σπάνιες, σχετικά ήπιες παρενέργειες και υποχωρούν έπειτα από μία ώρα περίπου. 

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου τα φάρμακα για τη ΣΔ είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν.

Οι άνδρες που έχουν βλάβες σε νεύρα ή αρτηρίες εξαιτίας επέμβασης για προστάτη ή που πάσχουν από διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο συχνά δεν ανταποκρίνονται το ίδιο καλά στα φάρμακα για τη ΣΔ. 

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα φάρμακα για τη ΣΔ εάν λαμβάνετε νιτρώδη σκευάσματα για την αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας. Ο συνδυασμός νιτρωδών και φαρμάκων για τη ΣΔ μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης. (Ωστόσο, τα νιτρώδη στο φαγητό δεν δημιουργούν πρόβλημα.) 

Οι ανταγωνιστές των α αδρενεργικών υποδοχέων όπως η ταμσουλοζίνη και η αλφουζοσίνη, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων λόγω υπερτροφίας του προστάτη, μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Επομένως φροντίστε να μεσολαβούν τουλάχιστον 4 ώρες μεταξύ της λήψης των παραπάνω και των φαρμάκων για τη ΣΔ.

Το κατάλληλο φάρμακο στην καλύτερη τιμή

Το κόστος των πρωτότυπων φαρμάκων για τη ΣΔ έναντι των εξίσου αποτελεσματικών γενοσήμων τους διαφέρει σημαντικά. Γι’ αυτό, όποιος σκέφτεται να προμηθευτεί τα φάρμακα αυτά μέσω διαδικτύου πρέπει να είναι προσεκτικός. «Ορισμένα φάρμακα για τη ΣΔ που διαφημίζονται σε εκπτωτικές ιστοσελίδες μπορεί να μην είναι εγκεκριμένα από τον FDA ή ακόμη και να μην έχουν τα κατάλληλα συστατικά», επισημαίνει ο ουρολόγος δρ Michael O’Leary του συνεργαζόμενου με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT