Πώς να μείνετε ενυδατωμένος   

Η κατάλληλη ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας όλες τις εποχές του χρόνου. Διαβάστε πώς να διατηρείτε την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη νερού

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει περίπου τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά μπορεί να αντέξει μόνο τρεις έως τέσσερις ημέρες χωρίς νερό.

«Παρότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, εκτιμάται ότι 40% των ηλικιωμένων έχουν χρόνια ανεπαρκή ενυδάτωση και οι ενήλικες άνω των 65 ετών εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης. 

Μέρος του προβλήματος είναι ότι το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία. «Τα ηλικιωμένα άτομα δεν αισθάνονται δίψα τόσο γρήγορα όσο όταν ήταν νεότεροι, και μέχρι να αισθανθούν ότι διψούν, έχουν ήδη αφυδατωθεί αρκετά», λέει ο δρ Howard LeWine, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και αρχισυντάκτης των Θεμάτων Υγείας – Ουρολογία. 

Νερό για την υγεία σας

Το να πίνετε αρκετό νερό είναι καίριας σημασίας για πολλούς λόγους. Βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και την αρτηριακή πίεση, λιπαίνει τις αρθρώσεις, προλαμβάνει λοιμώξεις και διατηρεί τη σωστή λειτουργία των οργάνων.

Το νερό επίσης συνεισφέρει στη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των νεφρών. 

Αντίθετα, η παρατεταμένη αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως οι ουρολοιμώξεις, οι πέτρες στα νεφρά και η δυσκοιλιότητα. 

Η αφυδάτωση επηρεάζει επίσης την υγεία του εγκεφάλου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η αφυδάτωση αποδυναμώνει γνωστικές δεξιότητες, όπως η διατήρηση της προσοχής και η μνήμη εργασίας.

Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ (National Academy of Medicine) προτείνει στους υγιείς άνδρες να καταναλώνουν 13 φλιτζάνια υγρά την ημέρα, από τα οποία δεν είναι απαραίτητο όλα να είναι νερό ή ακόμη και άλλα υγρά˙ πολλές τροφές περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού. 

Το να πιει κανείς λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό από μέρα σε μέρα δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι νεφροί εργάζονται πολύ καλά ώστε να διατηρούν την ισορροπία νερού του οργανισμού σας όπως πρέπει.

Υπάρχουν φορές που χρειάζεστε περισσότερα υγρά, όπως όταν ιδρώνετε από άσκηση ή όταν ο καιρός είναι ζεστός, ή όταν χάνετε υγρά του σώματος από εμετό ή διάρροια.

Πηγαίνοντας στο πηγάδι 

Εκτός από την έκπτωση του αισθήματος της δίψας, οι ενήλικες είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση γιατί απλώς ξεχνούν να πιουν αρκετό νερό. 

Πώς να μείνετε ενυδατωμένος   -1«Ένας τρόπος να ξεπεράσει κανείς αυτό το πρόβλημα είναι να κάνει την κατανάλωση νερού μέρος της καθημερινής του ρουτίνας», λέει ο δρ LeWine. «Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και πίνετε νερό με κάθε γεύμα». Εάν το σκέτο νερό δεν ικανοποιεί τους γευστικούς σας κάλυκες, ενισχύστε τη γεύση του με αρωματικές φέτες από λεμόνι, μοσχολέμονο, πορτοκάλι ή αγγούρι, ή προσθέστε στο ποτήρι μέντα, φρούτα του δάσους ή τζίντζερ. 

Ένας άλλος τρόπος να μην ξεχνάτε την ενυδάτωση είναι να πίνετε από ένα μπουκάλι νερού, με στόχο να το ανανεώνετε μία ή δύο φορές την ημέρα. Η κατάλληλη θερμοκρασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσης. Η έρευνα δείχνει πως τα άτομα τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό όταν αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Το νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένος. «Όλα τα ροφήματα/αναψυκτικά που περιέχουν νερό συνεισφέρουν στις ημερήσιες ανάγκες σας», επισημαίνει ο δρ LeWine. 

Σε αυτά συγκαταλέγονται ο καφές, το τσάι και οι χυμοί. (Για τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ ή τσάι, η καφεΐνη δεν προκαλεί απώλεια νερού από τους νεφρούς, αλλά μπορεί να χρειάζεται να προσέχετε την κατανάλωσή σας, εάν η υπερβολή σάς προκαλεί νευρικότητα.)

Το ανθρακούχο νερό χωρίς γλυκαντικές ουσίες είναι καλή λύση. Ωστόσο, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ως κύρια πηγή ενυδάτωσης αναψυκτικά με γλυκαντικά, τα ενεργειακά ποτά, τα αθλητικά ποτά και τα αποκαλούμενα βιταμινούχα νερά, καθώς μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Η μπίρα και το κρασί δεν υπολογίζονται στην ενυδάτωση, καθώς μπορεί να έχουν διουρητική δράση, επομένως μπορεί να χάνετε την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα υγρών από εκείνη που λαμβάνετε. 

Τα τρόφιμα επίσης συνυπολογίζονται στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή σας. Στην πραγματικότητα, περίπου 20% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης νερού του ατόμου προέρχεται από τροφές πλούσιες σε νερό. Δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερες από αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, όπως αγγούρι, μαρούλι τύπου iceberg και romaine, ντομάτες, κολοκυθάκια, σπανάκι, φράουλες και πεπόνι ή καρπούζι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT