Covid-19: Νέα ανάλυση συνδέει την προέλευσή της με τα σκυλιά ρακούν

Covid-19: Νέα ανάλυση συνδέει την προέλευσή της με τα σκυλιά ρακούν

«Τα στοιχεία από τη δειγματοληψία στην αγορά Χουανάν που κοινοποιήθηκαν από το κινεζικό CDC είναι μακράν τα ισχυρότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία προέλευσης του ιού από ζώα»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες που εξέτασαν μέχρι πρότινος μη διαθέσιμα γενετικά δεδομένα από δείγματα που συλλέχθηκαν σε αγορά κοντά στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, δήλωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις ότι η πανδημία προέρχεται από ζώα και όχι από εργαστήριο.

Η ανάλυσή τους δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη από την επιστημονική κοινότητα, οπότε τα συμπεράσματά τους δε συνιστούν βεβαιότητα για την προέλευση της πανδημίας.

«Τα στοιχεία αυτά δεν παράσχουν μια καθοριστική απάντηση στο πώς ξεκίνησε η πανδημία, ωστόσο κάθε κομμάτι δεδομένων είναι σημαντικό για να μας οδηγήσει πιο κοντά στην απάντηση» ανέφερε σε ενημέρωσή του σήμερα, Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. 

Επικρίσεις για τα στοιχεία που απέκρυψε η Κίνα

Ο ίδιος επέκρινε την Κίνα για τη μη κοινοποίηση γενετικών πληροφοριών νωρίτερα, προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν κοινοποιηθεί πριν από τρία χρόνια». 

Τα δείγματα αυτά συλλέχθηκαν από επιφάνειες της αγοράς θαλασσινών της Χουανάν στη Γουχάν, μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων, στα τέλη του 2019.

Covid-19: Νέα ανάλυση συνδέει την προέλευσή της με τα σκυλιά ρακούν-1
Κάποια από τα δείγματα που συλλέχθηκαν στην αγορά θαλασσινών Χουανάν της Γουχάν, ήταν γνωστό πως ήταν θετικά στον κορωνοϊό – Πηγή: ΑΡ

Οπως σημείωσε ο Γκεμπρεγιέσους, οι γενετικές αλληλουχίες αναρτήθηκαν στη μεγαλύτερη δημόσια βάση ιικών δεδομένων στα τέλη Ιανουαρίου από επιστήμονες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, αν και έκτοτε έχουν αφαιρεθεί.

Γάλλος βιολόγος εντόπισε τα στοιχεία αυτά τυχαία κατά τη διάρκεια αναζήτησης στη βάση δεδομένων και τα κοινοποίησε σε μια ομάδα επιστημόνων εκτός Κίνας. 

Στο «κάδρο» τα σκυλιά ρακούν

Τα δεδομένα της γενετικής αλληλουχίας κατέδειξαν πως κάποια από τα δείγματα που ήταν γνωστό πως ήταν θετικά στον κορωνοϊό, περιείχαν επίσης γενετικό υλικό από σκύλους ρακούν (είδος ενδημικό στην ανατολική Ασία), υποδεικνύοντας πως τα ζώα ίσως είχαν μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ζώα που άφησαν το DNA, να άφησαν και τον ιό» σημειώνει ο Στίβεν Γκολντσάιν, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Γιούτα κι ένας από τους επιστήμονες που ανέλυσαν τα δείγματα. «Αν πηγαίνατε και κάνατε περιβαλλοντική δειγματοληψία μετά από ένα περιστατικό διάχυσης ζωονόσου, αυτό ακριβώς θα περιμένατε να βρείτε», λέει. 

Ο Ρέι Γιπ, επιδημιολόγος και ιδρυτικό μέλος στα γραφεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στην Κίνα, ανέφερε πως, αν και τα νέα ευρήματα δεν είναι τα εγκυρότερα για να πιστοποιήσουν την προέλευση του Covid, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικά.

«Τα στοιχεία από τη δειγματοληψία στην αγορά Χουανάν που κοινοποιήθηκαν από το κινεζικό CDC είναι μακράν τα ισχυρότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία προέλευσης του ιού από ζώα» προσθέτει ο Γιπ – που δεν συμμετείχε στην ανάλυση. 

Από την απαρχή της πανδημίας κορωνοϊού, οι επιστήμονες αναζητούν τα ίχνη του ιού για να καθορίσουν την προέλευσή του, αν δηλαδή ξεκίνησε από ζώο που μετέδωσε τον ιό σε άνθρωπο ή αν προήλθε από μη σκόπιμη διαρροή από εργαστήριο. 

Σημειώνεται πως πέρασαν πάνω από 12 χρόνια για να διαπιστωθεί από τους ειδικούς πως ο SARS, ανάλογη ιογενής νόσος, προήλθε από ζώο. 

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT