Πέντε συμβουλές για να γεράσετε ωραία

Πέντε συμβουλές για να γεράσετε ωραία

Υιοθετώντας καλές συνήθειες και γνωρίζοντας πότε πρέπει να δεχθείτε βοήθεια, μπορείτε να μείνετε υγιείς και ανεξάρτητοι για περισσότερο καιρό

πέντε-συμβουλές-για-να-γεράσετε-ωραία-562336429

Οι συνεντεύξεις με ανθρώπους που γιορτάζουν τα 100ά τους γενέθλια περιλαμβάνουν πάντοτε μια συγκεκριμένη ερώτηση: Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας σας;

Οι απαντήσεις τους δεν βρίσκουν πάντοτε σύμφωνη την επιστήμη. Για παράδειγμα, το 2020, ένας αιωνόβιος Κινέζος απάντησε με μια μάλλον αμφιλεγόμενη συμβουλή: «Καπνίστε, πιείτε αλκοόλ και φάτε τζανκ φουντ».

Από αυτό μπορούμε μάλλον να υποθέσουμε ότι η μακροζωία είναι μερικές φορές απλά θέμα τύχης και καλών γονιδίων. Εμείς οι υπόλοιποι ίσως πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο για να έχουμε καλά γηρατειά. Υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει;

Για να το μάθουμε, μιλήσαμε με τη δρ Suzanne Salamon, αναπληρώτρια διευθύντρια Κλινικής Γηριατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Της ζητήσαμε μερικές συμβουλές για το πώς να ζήσουμε περισσότερο – και, ακόμη πιο σημαντικό, πώς να ζήσουμε καλύτερα. 

Δείτε πέντε από τις συμβουλές της. 

1. Προστατεύστε το μυαλό σας

Μία από τις παθήσεις που οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο καθώς γερνούν είναι η άνοια. Αν και ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε, κάποιοι άλλοι τύποι άνοιας μπορούν να προληφθούν, δηλώνει η δρ Salamon. Η υγεία του εγκεφάλου σας, όπως και της καρδιάς σας, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των συνηθειών σας. 

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την αγγειακή άνοια, η οποία έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με την καρδιοπάθεια», δηλώνει η δρ Salamon. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, αποφυγή του καπνίσματος, διατήρηση υγιούς βάρους και διατήρηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης εντός του συνιστώμενου εύρους. 

«Είναι σημαντικό οι συνήθειες αυτές να ξεκινήσουν νωρίς στη διάρκεια της ζωής, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά», προσθέτει η δρ Salamon.

2. Περπατήστε περισσότερο

Ενας καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς και ενεργοί είναι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα. Ενας εύκολος τρόπος να το επιτύχετε αυτό είναι το περπάτημα. Δεν χρειάζεται να φθάσετε τα 10.000 βήματα την ημέρα για να διατηρήσετε την υγεία σας. Ακόμη και πολύ λιγότερα –πιο κοντά στα 7.500– μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, διευκρινίζει η δρ Salamon. Οπως αποδεικνύεται, ο περίφημος στόχος των 10.000 βημάτων ήταν μάλλον ένας αυθαίρετος αριθμός που προέκυψε από το μάρκετινγκ μιας εταιρείας που κατασκευάζει έναν ιαπωνικό βηματομετρητή. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο JAMA Internal Medicine ανέφερε ότι ο μισός αριθμός βημάτων σχετίστηκε με καλύτερη υγεία. Ακόμη και γυναίκες που περπατούσαν μόλις 4.400 βήματα την ημέρα είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περπατούσαν 2.500 βήματα την ημέρα ή λιγότερο. Επίσης, το περπάτημα δεν χρειαζόταν να είναι έντονο. Ακόμη και η κίνηση μέσα στο σπίτι ήταν αρκετή. 

3. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία 

Πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν μεγάλωσαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες έξυπνες συσκευές, μπορεί να διστάζουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία. Ωστόσο η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών εργαλείων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, σχολιάζει η δρ Salamon. Στη διάρκεια της πανδημίας, η τηλεϊατρική αποτέλεσε πολύτιμο βοήθημα για την επικοινωνία με τους γιατρούς και την παρακολούθηση της υγείας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. 

«Για πολλούς ηλικιωμένους, ιδίως αυτούς που είναι άνω των 80 ετών, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο», δηλώνει η δρ Salamon. Μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες, για να διαβάσουν οτιδήποτε, για να επικοινωνήσουν μέσω email και τηλεδιάσκεψης με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Σήμερα, τα περισσότερα κέντρα ηλικιωμένων προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη χρήση της τεχνολογίας. Είναι ένας εύκολος τρόπος εξοικείωσης με αυτήν. Μην το φοβάστε, κάντε μια προσπάθεια!

4. Παρακολουθείτε τα φάρμακά σας 

Οσο τα χρόνια αυξάνονται, τόσο το κουτί των χαπιών γίνεται μεγαλύτερο. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν πολλά χάπια κάθε μέρα, κάποια από τα οποία έχουν συνταγογραφηθεί πριν από πολλά χρόνια. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο, όχι μόνο για επιβλαβείς φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις, αλλά και για επικίνδυνες παρενέργειες. Οι συνταγές των φαρμάκων θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, γιατί ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδρά διαφορετικά στα φάρμακα αν το βάρος σας ή ο μεταβολισμός σας αλλάξουν. 

Καλό είναι να ελέγχετε τα φάρμακά σας με τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθείτε ότι χρειάζεται ακόμη να τα παίρνετε, ότι η δόση είναι σωστή και ότι δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, συνιστά η δρ Salamon. Οι απαραίτητες ρυθμίσεις θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις παρενέργειες, όπως η ζαλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις. 

5. Χρησιμοποιήστε βοηθήματα για να παραμείνετε κινητικοί

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μπαστούνι ή περιπατητήρα ακόμη και αν αισθάνονται ασταθείς όταν περπατούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

«Ο περιπατητήρας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να μην πέσετε, ενώ σας βοηθά να κινείστε περισσότερο. Θα φοβάστε λιγότερο να μετακινηθείτε και να περπατήσετε μεγαλύτερες αποστάσεις», δηλώνει η δρ Salamon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT