Κατανάλωση καφέ: Μας κάνει να κινούμαστε περισσότερο αλλά και να χάνουμε τον ύπνο μας

Κατανάλωση καφέ: Μας κάνει να κινούμαστε περισσότερο αλλά και να χάνουμε τον ύπνο μας

Καλά και κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ φέρνει νέα έρευνα που εξέτασε τις συνέπειες της κατανάλωσής του στην ανθρώπινη υγεία. 

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλά και κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ φέρνει νέα έρευνα που εξέτασε τις συνέπειες της κατανάλωσής του στην ανθρώπινη υγεία. 

Η μελέτη έδειξε πως ο καφές έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ωθώντας τους ανθρώπους να κινούνται περισσότερο, κάνοντας κατά μέσον όρο περίπου 1.000 βήματα περισσότερα την ημέρα. 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ο καφές συνδέεται με την απώλεια περίπου 36 λεπτών νυχτερινού ύπνου ημερησίως, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο λιγότερος ο ύπνος. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την επίδραση του καφέ στο αίσθημα καρδιακών παλμών, που εκδηλώνεται κάπως σαν «φτερούγισμα» ή αρρυθμία στο στήθος και αποτελεί συνηθισμένη εμπειρία για τους καταναλωτές καφέ. Στην έρευνα διαπιστώνεται πως στους υγιείς άνδρες και γυναίκες ο καφές δεν προκαλούσε αυτού του είδους το αίσθημα, τις κολπικές έκτακτες συστολές όπως αποκαλούνται – κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί παρενέργεια της πρόσληψης καφεΐνης. 

Παρόλα αυτά, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση μιας άλλου είδους αίσθησης καρδιακών παλμών, γνωστών ως έκτακτων κοιλιακών συστολών. Οι επιπλέον ή ακανόνιστοι καρδιακοί αυτοί παλμοί είναι σχετικά συνήθεις και καλοήθεις. Οι ΕΚΣ συνήθως συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που εκτίθενται σε άγχος ή μετά από καφέ, άσκηση, αλκοόλ, και παρότι εκνευριστικοί ή και ανησυχητικοί για τον πάσχοντα, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως στους υγιείς ανθρώπους δεν αποτελούν λόγο ιδιαίτερου φόβου. 

Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, η επίδραση του καφέ στην υγεία είναι περίπλοκη. Ενώ για τους περισσότερους είναι ευεργετικός, με δυνατότητα μείωσης του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων και πιθανότητα του προσδόκιμου ζωής, μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσει διαταραχή ύπνου και «φτερουγίσματα». 

«Η πραγματικότητα είναι πως ο καφές δεν μόνο καλός ή μόνο κακός. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα αυτή καταδεικνύει πως η κατανάλωση καφέ είναι σχεδόν σίγουρα ασφαλής. Όμως, ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίζει πως υπάρχουν αυτές οι πραγματικές και μετρήσιμες φυσιολογικές επιδράσεις που θα μπορούσαν – ανάλογα με το κάθε άτομο και τους στόχους του – να είναι επιβλαβείς ή χρήσιμες», σημειώνει ο Γκρέγκορι Μάρκους, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. 

Ο καφές είναι μεταξύ των ροφημάτων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην κόσμο και δεκαετίες έρευνας υποδεικνύουν πως διαθέτει κυρίως ωφέλιμες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Πολλές έρευνες παρατήρησης έχουν δείξει πως οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου, ηπατικών παθήσεων, κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα δεδομένα απορρέουν από μεγάλες μελέτες που δείχνουν μόνο συσχετίσεις, όχι αιτίες και αποτελέσματα, ενώ βασίζονται επίσης σε δεδομένα από προσωπικές αναφορές, τα οποία δεν είναι πάντα αξιόπιστα.

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT