Προβλήματα στη μέση εξαιτίας της «στάσης της πανδημίας»;

Προβλήματα στη μέση εξαιτίας της «στάσης της πανδημίας»;

Μπορείτε να τα διορθώσετε! Διαβάστε τι να κάνετε εάν εμφανίσατε πόνο στη μέση έχοντας υιοθετήσει κακές συνήθειες όσον αφορά τη στάση σας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κιλά της καραντίνας δεν είναι το μόνο που μας έχει μείνει από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Υπάρχει και η «στάση της πανδημίας», δηλαδή η κακή στάση που προέκυψε από το καμπούριασμα σε ένα γραφείο ή στον καναπέ καθ’ όλο το διάστημα που ήμασταν περιορισμένοι μέσα στο σπίτι, και η οποία συνοδεύεται από πολλά παράπονα για πόνους στη μέση. 

Ρωτήσαμε τον δρα David Binder, ψυχίατρο και διευθυντή καινοτομίας στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Spaulding Rehabilitation Hospital, σχετικά με αυτό το φαινόμενο και τι να κάνετε εάν σας έχει επηρεάσει. 

Υπάρχει πράγματι «στάση της πανδημίας»; 

Δρ Binder: Ναι, παρατηρήσαμε ότι αυξήθηκαν τα παράπονα για πόνους στον αυχένα και τη μέση κατά το τελευταίο έτος και ότι αυτό σχετίζεται με τον παρατεταμένο χρόνο που πέρασε ο κόσμος σε καθιστή θέση και με την αυξημένη εργασία στο σπίτι. 

Πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό ή θέσεις εργασίας που έχουν σε ένα περιβάλλον γραφείου, γεγονός που οδηγεί σε κακή στάση. Ή πιθανόν να περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο σε μια άνετη πολυθρόνα ή στον καναπέ. 

Γιατί η κακή στάση προκαλεί πόνο στη μέση; 

Δρ Binder: Η διατήρηση οποιασδήποτε στάσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση, μερικές φορές εντείνει τη δυσφορία λόγω μυϊκών σπασμών ή κόπωσης. 

Η κακή στάση μπορεί επιπλέον να ασκεί μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένες αρθρώσεις ή να διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ της μίας πλευράς του σώματος, η οποία φέρει αυξημένο φορτίο, συγκριτικά με την άλλη πλευρά. 

Επιπρόσθετα, η κακή στάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό νεύρων σε σημεία πίεσης, όπως οι γλουτοί ή το ιερό οστό, κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο. 

Τι συνιστάτε στα άτομα που θέλουν να μειώσουν τον πόνο της μέσης λόγω κακής στάσης; 

Δρ Binder: Είναι βοηθητικό να γυμνάζεστε καθημερινά ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο να περιλαμβάνει ζέσταμα, αεροβική άσκηση, αποθεραπεία και γενικές διατάσεις για τους μυς. Έτσι θα διατηρήσετε τη μυϊκή σας δύναμη και ευελιξία. 

Μερικές φορές, η συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή είναι επίσης χρήσιμη. Ένας φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη μηχανική του καθίσματος με ίσια πλάτη, διατηρώντας την καμπύλη της μέσης και με τους ώμους προς τα πίσω και κάτω. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας εκπαιδεύσει έτσι ώστε να ενδυναμώσετε και να διατείνετε τους μυς που βοηθούν να κάθεστε με ίσια την πλάτη. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι κοιλιακοί, οι μύες της πλάτης, των ώμων, του αυχένα και του θώρακα. 

(Σημείωση: Εάν έχετε κάποια πάθηση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης.) 

Θα βοηθούσε η βελτίωση της θέσης εργασίας στο σπίτι; 

Δρ Binder: Φυσικά. Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με μαξιλάρι στο κάθισμα και υποστήριξη για τη μέση. Μερικές φορές, η χρήση ενός υποπόδιου μπορεί να συμβάλει στο να νιώσετε πιο άνετα, ενώ παίρνει μέρος του φορτίου από τη μέση σας. Το υποπόδιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα άτομα με μικρότερο ύψος έτσι ώστε τα γόνατά τους να βρίσκονται στη βέλτιστη γωνία (περίπου στις 90°). 

Άλλες συμβουλές σχετικά με τη θέση εργασίας θα ήταν να ανασηκώσετε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να κοιτάτε συνεχώς κάτω ασκώντας πίεση στον αυχένα, καθώς και να χρησιμοποιείτε ένα εργονομικό ποντίκι και υποστήριγμα καρπού προκειμένου να περιορίσετε τη δυσφορία σε καρπό, βραχίονα και ώμο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον ώμο, στις ωμοπλάτες ή στον αυχένα. Ωστόσο, προσέξτε εάν χρησιμοποιείτε όρθιο γραφείο, το οποίο σας επιτρέπει να στέκεστε ενώ εργάζεστε. Η ορθοστασία για μεγάλα διαστήματα ίσως επιδεινώσει τον πόνο της μέσης. 

Τι άλλο είναι βοηθητικό; 

Δρ Binder: Βάλτε έναν χρονοδιακόπτη/υπενθύμιση έτσι ώστε να σηκώνεστε από το γραφείο σας –ή καναπέ ή πολυθρόνα– και να κινείστε, κάθε 20 λεπτά. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να βρίσκεστε σε μια θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το να σηκώνεστε θα ανακουφίσει και τη σπονδυλική σας στήλη από την πίεση του καθίσματος και θα αποφύγετε τον μυϊκό σπασμό. Και βέβαια το να παραμένετε δραστήριοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης σημαντικό για πολλά άλλα ζητήματα της υγείας. Η καθιστική ζωή συνδέεται με χρόνια νόσο, ακόμη και με πρόωρο θάνατο. 

Κίνηση του μήνα: Η στάση του παιδιού 

Γονατίστε και στηριχτείτε στα χέρια σας (τετραποδική θέση). Κρατήστε τις παλάμες των χεριών σας στο πάτωμα μπροστά σας, εκπνεύστε και στη συνέχεια χαμηλώστε τους γλουτούς σας προς τα πίσω μέχρι να ακουμπήσουν στις φτέρνες και στα πόδια σας. Χαμηλώνοντας το μέτωπό σας, ακουμπήστε το στο πάτωμα και εκτείνετε μπροστά σας τα χέρια, κρατώντας τις παλάμες σας στο πάτωμα. Μείνετε σε αυτή τη θέση και εισπνεύστε καθώς επανέρχεστε πάνω στα γόνατα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT