Ποδηλασία: μια χαμηλής έντασης άσκηση που βοηθάει την καρδιά 

Ποδηλασία: μια χαμηλής έντασης άσκηση που βοηθάει την καρδιά 

Από πεταλιέρες, τις οποίες μπορείτε να στριμώξετε εύκολα κάτω από το γραφείο σας, έως υψηλής τεχνολογίας στατικά ποδήλατα, υπάρχουν ποδήλατα γυμναστικής για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης

ποδηλασία-μια-χαμηλής-έντασης-άσκηση-562349008

Λέγεται ότι, αν μάθει κανείς να κάνει ποδήλατο, δεν το ξεχνάει ποτέ. Επομένως, ακόμη κι αν έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία φορά που κάνατε ποδήλατο, θα εκπλαγείτε ευχάριστα ανακαλύπτοντας πόσο εύκολα μπορείτε να ξεκινήσετε την ποδηλασία αργότερα στη ζωή σας. Περισσότερα καλά νέα: πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτή η δημοφιλής άσκηση ίσως να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής (βλ. «Η ποδηλασία έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιοπάθεια»). 

Η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο προσφέρει επίσης άλλα οφέλη, όπως καθαρό αέρα και εναλλαγή τοπίων. Υπάρχουν όμως και κάποια αρνητικά, όπως η κίνηση και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

«Η ποδηλασία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνει κανείς δυνατός και σε φόρμα, ειδικά εάν υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή ή ένας δρόμος με λιγότερη κίνηση, όπου μπορεί να κάνει ποδήλατο», αναφέρει ο δρ Brendan Everett, καρδιολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital. Επειδή η ποδηλασία επιβαρύνει λιγότερο τις αρθρώσεις σας, πολλοί διαπιστώνουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ποδήλατο καιρό αφότου έχουν σταματήσει το τρέξιμο, προσθέτει. 

Όταν έξω είναι σκοτεινά, κάνει κρύο, βρέχει ή χιονίζει, οπότε η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο δεν είναι πλέον δυνατή με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας ένα ποδήλατο εσωτερικού χώρου μπορείτε άνετα να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Τα μηχανήματα αυτά είναι επίσης ιδανικά για άτομα με σωματικούς περιορισμούς (όπως ζητήματα κινητικότητας ή ισορροπίας) οι οποίοι δυσχεραίνουν τη χρήση παραδοσιακού ποδηλάτου. Υπάρχουν τύποι σχεδόν για όλες τις ανάγκες, είτε πρόκειται για άτομα με χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης ή περιορισμένη κινητικότητα είτε για εκείνους που επιδιώκουν μια απαιτητική αεροβική άσκηση. 

Στη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί απέφευγαν τα γυμναστήρια, επιλέγοντας αντίθετα να αγοράσουν όργανα για το σπίτι. Εδώ παρουσιάζουμε συνοπτικά μερικές επιλογές. 

Πεταλιέρες γυμναστικής: Αυτά τα μικρά φορητά στατικά ποδήλατα μπορείτε να τα στριμώξετε κάτω από το γραφείο σας ή να τα τοποθετήσετε μπροστά από οποιαδήποτε καρέκλα. Εύχρηστα, με χαμηλό επίπεδο αντίστασης, ενδείκνυνται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με περιορισμένο εύρος κίνησης λόγω τραυματισμού, αρθρίτιδας ή άλλης πάθησης. Τα πιο απλά μοντέλα ξεκινούν από περίπου 35 ευρώ. Το κόστος ανεβαίνει εάν θέλετε επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως οθόνη παρακολούθησης της ταχύτητας και του χρόνου σας. 

Καθιστά στατικά ποδήλατα: Αυτά τα όργανα σας επιτρέπουν να κάνετε πετάλι σε ημι-επικλινή θέση, καταπονώντας έτσι λιγότερο την πλάτη, τα ισχία και τις αρθρώσεις των γονάτων σας. Το κάθισμα είναι πιο πλατύ, χαμηλότερο και πιο άνετο από το παραδοσιακό ποδήλατο. Εξακολουθείτε όμως να γυμνάζετε τους ίδιους μυς (μηρούς, γάμπες και γλουτούς) και να αυξάνετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Τα βασικά μοντέλα ξεκινούν από περίπου 220 ευρώ, αλλά τα υψηλής τεχνολογίας, πιο περίπλοκα μοντέλα που περιλαμβάνουν πολλά πρόσθετα χαρακτηριστικά μπορεί να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ. 

Όρθια στατικά ποδήλατα: Αυτά τα όργανα μοιάζουν πιο πολύ με τα παραδοσιακά ποδήλατα, με τα πετάλια να βρίσκονται στο κάτω μέρος. Με το όρθιο ποδήλατο γυμνάζετε επίσης τους μυς του κορμού σας. Ειδικά εάν εναλλάσσετε τη στάση σας κατά την ποδηλασία μεταξύ όρθιας και καθιστής θέσης. 
Για να γυμνάσετε ολόκληρο το σώμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα στατικό ποδήλατο με τεχνολογία διπλής κίνησης, με λαβές οι οποίες κινούνται μπροστά και πίσω, ώστε να γυμνάζετε και τους βραχίονες ενώ κάνετε πετάλι. Οι τιμές είναι παρόμοιες με αυτές των καθιστών ποδηλάτων ή υψηλότερες. Τα πιο ακριβά μοντέλα διαθέτουν οθόνη αφής, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα μαθήματα από γυμναστές. Γι’ αυτή την υπηρεσία, ωστόσο, απαιτείται μηνιαία συνδρομή.

Η ποδηλασία έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιοπάθεια

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η τακτική ποδηλασία στο ύπαιθρο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη, ο οποίος αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου, να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας. 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2021 στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού JAMA Internal Medicine, περιλάμβανε περισσότερους από 7.400 συμμετέχοντες από 10 δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι λάμβαναν μέρος σε μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης που ξεκίνησε το 1992. Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες ήταν 56 ετών και είχαν διαβήτη ήδη σχεδόν μία οκταετία. 

Έπειτα από παρακολούθηση κατά μέσον όρο 15 ετών, περίπου 1.700 συμμετέχοντες είχαν αποβιώσει και 800 από αυτούς τους θανάτους ήταν καρδιολογικής αιτιολογίας. Μετά τη διόρθωση για παράγοντες σύγχυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία έως πέντε ώρες ποδηλασίας την εβδομάδα συνδέονταν με 20 έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτιολογία σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έκαναν ποδήλατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT